Rugpjūtį gali tęstis vasaros kaitra ar rudeniškai vėsti

Vienus karštais orais džiuginusi, kitus gerokai nuvarginusi liepa užleidžia valdas paskutiniam vasaros mėnesiui – rugpjūčiui. Jis tikras liepos brolis, vos laipsniu vėsesnis už ją, o jeigu labiau pasistengia, ir aplenkia liepą šiltumu.

Pastaraisiais metais ir liepos, ir rugpjūčio mėnesiai dažniau būna šiltesni nei vidutiniai. Taigi lyg ir labiau tikėtina, kad šis rugpjūtis taip pat bus šiltas.

Europos oro prognozių centras numato, kad rugpjūtis Lietuvoje turėtų būti artimas vidutiniam. Tiek temperatūra, tiek krituliai turėtų būti artimi daugiametei normai. Pernykščio rugpjūčio vidutinė temperatūra kaip tik atitiko daugiametį vidurkį ir buvo 15-17 laipsnių šilumos.

Vidutiniškai per paskutinį vasaros mėnesį prilyja nuo 65 milimetrų šiaurės rytiniame šalies pakraštyje iki 100 milimetrų Žemaičių aukštumoje. Dažnos vasariškos liūtys, neretai lydimos perkūnijų. Rečiau pasitaiko ilgi, rudenį primenantys lietūs. Daug kas dar mena pernykščius rugpjūčio potvynius, kai per kelias paras iškrito daugiau nei viso mėnesio kritulių kiekis.

Ilgėjant naktims, dažniau susidaro rūkai. Nors ir truputį rečiau nei pirmaisiais vasaros mėnesiais, bet dar pasitaiko kruša ir škvalai.

Karšti rugpjūčiai būna net 4-5 laipsniais šiltesni už vidutinius. Dažnai alina 28-33 laipsnių karščiai. Pati aukščiausia šio mėnesio temperatūra siekia 33-36 laipsnius karščio.

Tokios temperatūros stebėtos 1992-ųjų ir 1994-ųjų rugpjūtį.

Rudeniu alsuojantys šalti rugpjūčiai būna skirtingi. Vieni apniukę su vėsiomis dienomis, bet naktys gana šiltos ir be šalnų. Kiti giedri, su vidutiniškai šiltomis iki 20-23 laipsnių šilumos dienomis, bet naktys būna šaltos ir antroje mėnesio pusėje nušarmoja šalnomis. Šalnų metu žemės paviršius gali atšalti iki 1-5 laipsnių šalčio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.