„Snaigės” pirmojo pusmečio veiklos komentaras – SEB Vilniaus bankas

„Snaigė” pirmąjį šių metų pusmetį gavo 128,9 mln. litų pardavimų ir kitos veiklos pajamų – 21,1 proc. mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu, kai pajamos už pardavimus ir kitą veiklą buvo 163,5 mln. litų.

Atsižvelgus į įmonės ankstesnes prognozes šiems metams (pajamų augimas 25 proc. iki 461 mln. litų, EBITDA – 53,1 mln. litų, ikimokestinis pelnas 30,7 mln. litų), tai tikrai labai prastas rezultatas.

Pagrindinė priežastis, lėmusi pardavimų mažėjimą, prastesni nei planuoti pardavimai Rusijos rinkoje. Rusijos rinkoje, su kuria yra siejama „Snaigės” ateitis, pasirodo nėra taip paprasta.

Į Rusijos rinką dėmesį atkreipė ir kiti stambieji šaldytuvų gamintojai, kurie pastaruoju metu ten plečia logistikos sandėlius, platinimo tinklus, atidarinėja naujas gamyklas. Įeiti į Rusijos rinką „Snaigei” buvo nesunku, tačiau konkuruoti su stambiaisiais gamintojais yra nelengva. Jie turi daug didesnes galimybes vykdyti įvairius marketingo veiksmus, žaisti kainomis, siūlyti daugiau produktų. Be to, didžiųjų gamintojų, tokių kaip „Elektrolux”, LG, „Beko”, „Siemens, „Indesit” ir kitų prekės ženklai yra geriau žinomi nei „Snaigės”.

Didžiausi konkurentai „Snaigei”, SEB Vilniaus banko analitikų nuomone, yra Turkijos bendrovė „Arcelic”, gaminanti „Beko” šaldytuvus. Turkijos bendrovės pelningumo maržos yra aukštesnės, palyginti su kitais gamintojais, tad konkuruoti kainomis jie turi didesnės galimybės.

„Snaigės” pozicijas Rusijoje silpnina ir dideli distribucijos kaštai. Bendrovė metų pradžioje daug vilčių siejo su nauju užsakovu, stambiu Vakarų Europos koncernu, tačiau kol kas jokių rezultatų nematyti.

„Snaigės” pirmojo pusmečio konsoliduotas ikimokestinis pelnas 1,16 mln. litų. Taigi galima tikėtis neigiamo grynojo pelno rezultato arba minimalaus pelno. Bendrovė pranešė, kad Alytaus gamyklos rezultatus vertina teigiamai ir tikisi šiais metais gauti daugiau pelno nei pernai. Tai tik patvirtina verslo sunkumus Rusijoje, kuriai šaldytuvus gamina Kaliningrado gamykla.

Bendrovė paskelbė patikslintas veiklos prognozes šiems metams: ji tikisi gauti 351,4 mln. litų pajamų ir uždirbti 4 mln. litų ikimokestinio pelno. Bendrovė taip pat pranešė, kad pakeitė veiklos strategiją Rusijoje, kuri jau pradėjo duoti apčiuopiamų rezultatų. Mūsų vertinimu, prognozės yra optimistinės.

Norėtųsi tikėtis, kad „Snaigės” sunkumai laikini. Padaryti vienareikšmiškas išvadas iš prastų vieno pusmečio rezultatų yra sunku ir nesinorėtų. Be to, „Snaigė” dar nepaskelbė savo pusmečio finansinės atskaitomybės, kuri galėtų suteikti daugiau informacijos apie bendrovę. Tačiau visgi norime atkreipti investuotojų dėmesį, kad investuojantys šiuo metu į „Snaigės” akcijas prisiima didesnę riziką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.