Už savavališką ratų atblokavimą – baudžiamoji atsakomybė

Nesumokėję mokesčių už automobilių stovėjimą vairuotojai niokoja ir vagia ratų blokavimo įtaisus

Kauno policija teigia vien per šiuos metus pradėjusi jau aštuonis ikiteisminius tyrimus dėl vairuotojų savavaliavimo. Mokamose stovėjimo vietose savo transporto priemones palikę kauniečiai, nesumokėję už automobilių stovėjimą ir radę savo mašinas su užblokuotu priekiniu ratu, įsigudrino nuimti ratų blokavimo įtaisus ir, negana to, kai kurie netgi išdrįso juos nugvelbti.

Nusikalstama tik Centre

Uždarosios akcinės bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės” administracija neseniai kreipėsi į Centro policijos komisariatą (PK), pranešdama apie patirtus beveik pustrečio šimto litų siekiančius nuostolius. Šįkart įmonei padarytą žalą sudarė būtent vieno iš vairuotojų savavališkai nuimtas ir pasisavintas ratų blokavimo įtaisas. Dėl incidento teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Kauno dienos” kalbinta Centro PK Organizacinio poskyrio specialistė Vilma Dičkuvienė sakė, kad visai neseniai teisėsaugininkai aiškinosi šešis tokius nusikaltimus, o praėjusią savaitę jų skaičius išaugo jau iki aštuonių. Visi jie, anot pareigūnės, gan panašūs, o incidentų vieta be išimčių tampa miesto centras, kur mokamų automobilių stovėjimo vietų yra daugiausia. Pagrindinis skirtumas tėra vienas: kai kurie vairuotojai suniokotą ratų blokavimo įtaisą numeta į šoną ir kuo greičiau sprunka iš įvykio vietos, o kiti nepasikuklina įsidėti jį į bagažinę ir išsivežti.

Keisčiausia, kad imtis pakankamai sudėtingo darbo, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė, nebijo net moterys, mat tarp visų įkliuvusių tokiais nusikaltimais įtariamų vairuotojų pasitaikė ir dailiosios lyties atstovių. Pasak V.Dičkuvienės, viena jų mėgino įrodinėti, esą jokio blokavimo įtaiso nė nepastebėjusi, todėl lyg niekur nieko išvažiavusi iš stovėjimo vietos, nė neįtardama apie jai paskirtą nuobaudą. Vis dėlto teisėsaugininkų tokiomis pasakaitėmis neįtikinsi. Juolab kad visos transporto priemonės, kurių vairuotojai įkliuvo už stovėjimą nesusimokėjus, yra užfiksuojamos ir apie tai nedelsiant pranešama policijai, tad automobilininkų mėginimai išsisukti tampa tiesiog beprasmiai.

Sprukti beprasmiška

„Neseniai įvyko kurioziška situacija, kai vairuotojas, supykęs dėl jam paskirtos nuobaudos, pakeitė užblokuotą automobilio ratą atsarginiu, o užblokuotąjį atvežė ir demonstratyviai išmetė ant šaligatvio greta mūsų įmonės administracinio pastato. Tačiau neretai automobilių savininkai, po laiko suvokę apie tokio poelgio skaudžias pasekmes, tuoj pat atvyksta pas mus ir prašo leisti jiems geranoriškai atlyginti padarytus nuostolius”, – pasakojo uždarosios akcinės bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės” vyriausioji dispečerė Vita Janušauskienė.

V.Janušauskienės teigimu, su nuobauda susijusius formalumus paprastai tvarko policijos pareigūnai: „Kasdien mums padeda du teisėsaugininkų ekipažai. Vienas jų dirba iki pusiaudienio, o kita pamaina – nuo pietų iki vakaro. Jei blokavimo įtaisas būna savavališkai nuimamas, apie tai iškart pranešame policijai, o pagal turimus automobilio duomenis pareigūnai savo ruožtu netrunka surasti pasišalinusį vairuotoją ir jį vis tiek nubaudžia”.

Mokamas stovėjimo vietas administruojančios įmonės vyriausioji dispečerė mano, kad aklo įsiūčio pagauti vairuotojai tuo momentu tiesiog nesusimąsto, kokios pasekmės jų laukia už svetimo turto suniokojimą. Negana to, pastarieji automobilininkai nepaiso, kad į keblią situaciją pakliūva ne dėl kieno nors kito, o dėl savo kaltės.

Už savavaliavimą – teistumas

Policijos pareigūnai atkreipia vairuotojų dėmesį, sakydami, kad asmenys, pasisavinę arba apgadinę ratų blokavimo įtaisą, privalo atlyginti padarytą žalą. Laikinojoje sostinėje tokie nuostoliai turėtų būti kompensuojami bendrovei „Automobilių stovėjimo aikštelės”. Policijos pareigūnų turimais duomenimis, ratų blokavimo įtaiso sugadinimas paprastai įvertinamas kiek mažiau nei dviem šimtais litų, o tokio įrenginio vagystės atveju žala gali siekti pustrečio šimto litų ir daugiau.

Atrodo, kad tai tėra menkniekis, įvertinus prasižengėliams gresiančią atsakomybę, mat už padarytą tokį baudžiamąjį nusižengimą įstatymų numatyta tvarka kaltininkai yra baudžiami viešaisiais darbais arba bauda, galinčia siekti pusantro tūkstančio litų. Be to, Baudžiamasis kodeksas numato ir laisvės apribojimą arba areštą, tačiau teisėsaugininkai pripažįsta, kad iki šiol tokios griežtos bausmės taikyti dar neteko.

Tuo tarpu Administracinių teisės pažeidimų kodekse teigiama: „Savavališkas transporto priemonių važiuoklės užblokavimo įtaiso nuėmimas užtraukia baudą vairuotojams nuo trijų šimtų iki penkių šimtų litų”. Vis tik reikia pastebėti, kad nuimti blokavimo įtaisą jo nesugadinus yra neįmanoma, todėl bet kuriuo atveju administracinę atsakomybę kaipmat pakeičia griežtesnė – baudžiamoji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.