Drevernos regatoje – ir „vikingų” valtys

Savaitgalį Drevernoje vyko pirmoji Minijos žemupio ir Kuršių marių regata baidarėmis, jūrinėmis kanojomis ir valtimis.

Pasak regatos koordinatorės, Gargždų turizmo informacijos centro direktorės Daivos Buivydienės, taip siekiama išpopuliarinti Minijos žemupio plaukimo trasas ir skatinti vandens turizmą. Iki šiol vandens turistai dažniausiai rajone renkasi vaizdingąjį Minijos aukštupį.

Šeštadienį rytą Priekulėje baidarėmis ir kanojomis startavo apie 90 vandens turizmo mėgėjų. Drevernos prieplauką jie pasiekė gerokai popiet.

„Plaukti iš Priekulės į Dreverną – nesudėtinga. Aktyviau teko irkluoti tik Vilhelmo kanale, nes jame nėra tokios srovės, kaip Minijos upėje. Pradedantiesiems šis maršrutas išties geras, yra kur ir akis paganyti. Deja, pakrantėse labai daug šiukšlių, ne vienos baržos prireiktų joms visoms išvežti”, – įspūdžiais dalijosi jau 30 metų vandens turizmu užsiimantis gargždiškis Julius Vyšniauskas.

Šiukšlių kalnai palei Minijos krantus, kur įsikūrusios sodų bendrijos, poilsiavietės, neliko nepastebėti ir kitų plaukimo dalyvių.

Į Dreverną iš Juodkrantės atplaukė ir senovinis žvejų laivas – kurėnas, priklausantis Lietuvos jūrų muziejui.

„Dalyvaujame europiniame projekte, kurio vienas tikslų – pritaikyti vandens turizmui tokius senovinius laivus kaip kurėnas, kurių kažkada mariose žvejodavo šimtai. Kurėnas – patogus keliauti keliolikai žmonių, jam užtenka 1,5 metro gylio, todėl juo galima įplaukti ir į mažas upes: Šyšą, Atmatą”, – pasakojo kurėno kapitonas, muziejaus istorikas Romas Adomavičius.

Šeštadienį iš Rusnės į regatą atskubėjo ir trys įspūdingos „vikingų” žvejybinės valtys su burėmis. Pasak D. Buivydienės, šios burinės valtys – taip pat europinio projekto, kuriuo siekiama pritaikyti senovines valtis turizmui Kuršių mariose, dalis. Į Dreverną jas atplukdė kelių tautybių irkluotojų ekipažai.

Vakare visi regatos dalyviai linksminosi gegužinėje, skanavo žuvienės, stebėjo Drevernos ir Agluonėnų meno mėgėjų pasirodymus, o varžybos įvyko vakar, kai į regatą atskubėjo daugiau dalyvių, norėjusių jėgas išbandyti slalome. Baidarės ir kanojos startavo Drevernos upėje, o jūrinės kanojos ir burinės valtys – mariose.

Regatos organizatoriai tikisi, kad renginys taps tradicinis, o Minijos žemupys taps patrauklesnis vandens turistams, kai Gargžduose, Priekulėje, Drevernoje bus įrengtos prieplaukos.

Pasak Klaipėdos rajono mero Vaclovo Dačkausko, didesnį turistų srautą paskatins ir sutvarkytas kelias į Dreverną, kuris šiuo metu remontuojamas. Ateityje ketinama rekonstruoti Drevernoje išlikusią kurėnų statytojo Jono Gižo sodybą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.