Aukcionas: dailininkų parama jauniesiems talentams

Projekto iniciatoriai Alvyda ir Aušrys Eigminai vienoje Aukštaitijos sodyboje surengė plenerą „Basomis”, į kurį sukvietė 10 žymių Lietuvos menininkų. Būtent šių autorių kūrinius ir galėjo įsigyti aukciono dalyviai. Renginio tikslas – paremti dailės mokyklos įsteigimą Dusetose ir skatinti vaikų meninę kūrybą.

Nedidelėje ir jaukioje fotostudijoje nebuvo kur apsisukti – susirinko išties nemažai geros valios žmonių. Aukcioną atidarė Eigminų dukra Beatričė, kuri ir pristatė pirmąjį pačios iš molio nulipdytą darbelį – angelą. Mergaitė pasakojo, jog šis angelas ir kiti jos lipdiniai gimė todėl, kad ji turėjo galimybę nuolat tobulinti įgūdžius. Tačiau Lietuvoje yra daug gabių vaikų, kurie negali atskleisti savo talentų. Angelas – tai tarsi simbolis, saugantis šią idėją, kurią aukciono organizatoriai tikisi pakartoti ir ateityje. Beatričę gerokai trikdė fotografų dėmesys, tačiau mergaitės įtaigumas sukėlė dalyvių susidomėjimą ir angelas buvo parduotas už dešimteriopai didesnę sumą, negu siūlyta pradinė kaina.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir jaunųjų Dusetų menininkų keramikos darbai: lėkštės, vazelės, smilkalinės. Tuo metu į renginį atvykusiųjų vaikai sukėlė nemažą sąmyšį. Mažieji taip pat sumanė dalyvauti aukcione ir be tėvų žinios kėlė meno dirbinių kainas, tačiau renginio organizatoriai nusprendė, kad šįkart tėvai neprivalo atsakyti už vaikų išdaigas.

Dusetų krašto dailininkams atstovavęs Eugenijus Raugas tikino, kad ir provincijoje turėtų būti vaikų dvasinio ugdymo įstaigų. Menininkas apgailestavo, kad daugiau nei prieš 30 metų Dusetose įkurta meno mokykla, prasidėjus profiliniam mokymui, neteko kryptingo dailės ugdymo tradicijos. Todėl šis aukcionas – puiki investicija į būsimus kūrėjus.

Prasidėjus jau žinomų tapytojų ir akvarelininkų darbų aukcionui įsivyravo rimtis ir susikaupimas. Pradinė tapybos kūrinio kaina – 700 litų – nugąsdino aukciono dalyvius. Tačiau pirkėjai „įsivažiavo”, ir pirkinių kainos ėmė įvairuoti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų. Tačiau akvarelės nesulaukė lankytojų susidomėjimo, buvo nupirkti tik tapyti paveikslai, daugiausia peizažai, vaizduojantys Aukštaitijos gamtą.

Daugiausia aistrų sukėlė dailininkės Giedros Purlytės-Mažrimienės tapytas paveikslas „Ežero muzika, krintant vyšnioms”. Pasak autorės, kūrinio idėją pasiūlė plenere dalyvavę vaikai. Išvydus modernų paveikslą, žmonoms teko tramdyti įsikarščiavusius vyrus, kurie siūlė vis didesnes sumas. Šis, didžiausio įvertinimo sulaukęs darbas, buvo įsigytas už 2600 litų.

Organizatoriai dėkojo padėjusiesiems įgyvendinti paramos projektą ir tikino, kad surinktos lėšos pateisino jų lūkesčius. Po renginio vyko loterija. Vienas aukciono dalyvių turėjo galimybę laimėti paveikslą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.