Rusijoje bėglys minko purvo gniūžtę Lietuvai

Skandalinga knyga grasinančiam V.Uspaskichui talkina slaptosios tarnybos

Maskvoje nesėdi sudėjęs rankų

Nuo gegužės vidurio Rusijoje besislapstantis buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas intensyviai susitikinėja su vadinamųjų juodųjų technologijų specialistais.

„Lietuvos ryto” šaltinių Maskvoje žiniomis, užsimojęs išleisti knygą V.Uspaskichas su jais tariasi, kaip būsimajame kūrinyje įtaigiai atskleisti mūsų šalies valdžios viršūnes neva apraizgiusius korupcinius ryšius.

Paskleista sąlyga – šantažas

Tačiau tie patys šaltiniai turi žinių, kad V.Uspaskichas esą atsisakytų leisti knygą, jei būtų įvykdyta sąlyga, kuri kvepia šantažu: teisėsauga turi nutraukti jo ir Darbo partijos, kuriai jau pareikšti įtarimai dėl neskaidrios veiklos, persekiojimą.

Valdas Adamkus ir prezidento aplinka esą turėtų įvertinti, kokias žalingas pasekmes valstybei gali sukelti V.Uspaskicho knygoje paskleista informacija. Tai esą gali išprovokuoti kur kas didesnę politinę krizę Lietuvoje.

Kvepia suplanuota operacija

Prieš kelias savaites V.Uspaskichas buvo susitikęs su prieštaringai vertinamu politiku Aleksandru Chinšteinu. Šis buvęs žurnalistas dabar yra Rusijos Dūmos deputatas, bet plunksnos į šalį nepadeda.

„Jei V.Uspaskichas su A.Chinšteinu iš tiesų tarėsi dėl savo planuojamos rašyti knygos apie Lietuvos politinio gyvenimo užkulisius, tai reikštų, kad toks projektas – jau ne paties milijonieriaus kerštas, o Rusijos specialiųjų tarnybų suplanuota operacija”, – sakė „Lietuvos rytui” vienas Maskvos politiką išmanantis ekspertas.

Specialiųjų tarnybų įrankis

Maskvos žurnalistų ir politikų sluoksniuose A.Chinšteinas jau senokai siejamas su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir net viešai vadinamas jų įrankiu.

Tačiau konkrečiausiai A.Chinšteiną yra apibūdinęs į Londoną pabėgęs buvęs Federalinės saugumo tarnybos (FST) papulkininkis Aleksandras Litvinenka.

Pasak jo, A.Chinšteinas FST užverbuotas dar 1997 metais ir nuo to laiko jis aktyviai naudojamas vadinamosioms specialiosioms operacijoms Rusijos saugumiečių vadams neįtikusiems asmenims diskredituoti.

Su A.Chinšteino pagalba buvo mėginama sukompromituoti net Kremliui nepalankų buvusį Rusijos premjerą Michailą Kasjanovą. Šį politiką, ketinusį tapti opozicijos Vladimiro Putino valdžiai lyderiu, A.Chinšteinas apkaltino neteisėtai ir naudojantis tarnybine padėtimi įsigijus valstybei priklausiusią užmiesčio rezidenciją.

Maskvoje šiuo metu daugiausia laiko praleidžiantis V.Uspaskichas susitikinėjo ir su kitais viešųjų ryšių ir juodųjų technologijų specialistais, kurie yra artimi Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Puls ir buvusį bendražygį?

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, V.Uspaskichas būsimoje knygoje ketina pateikti savo versiją apie tai, kas ir kodėl žlugdo jo įkurtą Darbo partiją, kuriai, pasitvirtinus mestiems įtarimams, gresia net ir likvidavimas.

Teigiama, jog pagrindiniais sąmokslo prieš jį ir jo partiją kaltininkais V.Uspaskichas laiko specialiąsias tarnybas ir joms esą talkinusią Prezidentūrą, kurioms neva pavyko į savo pusę palenkti buvusį V.Uspaskicho bendražygį Viktorą Muntianą.

Neatmestina, kad V.Uspaskicho knygoje bus pateikta versija, esą dabartinis Seimo pirmininkas sutiko bendradarbiauti su teisėsauga mainais už pažadą nepersekioti jo paties ir remti savarankišką jo politinę karjerą.

Nesitiki išvengti dėmesio

Seimo vadovas V.Muntianas pareiškė „Lietuvos rytui”, kad tokia versija su tikrove absoliučiai neturi nieko bendra: „Jo fantazijai nėra ribų”.

Buvęs V.Uspaskicho bendražygis dar kartą pakartojo niekada jokių Darbo partijos finansinių dokumentų nepasirašinėjęs, todėl jam esą nėra ko baimintis teisėsaugos.

„Jei kas nors kur nors suras mano parašą, aš tą žmogų pats premijuosiu”, – ramus dėl savo vaidmens įtarimų sulaukusioje Darbo partijoje jaučiasi V.Muntianas.

Tačiau buvęs šios partijos vicepirmininkas ir rinkimų štabo vadovas nutylėjo paklaustas, ar bendradarbiauja su teisėsauga, kurią neabejotinai domino apie šią partiją ir V.Uspaskichą jo turima informacija.

„Mano supratimu, žmogus gal jau visiškai nupušo, jeigu dėlioja tokias versijas”, – svarstė Seimo vadovas.

Vis dėlto V.Muntianas neabejoja, kad gali tapti vienu pagrindinių V.Uspaskicho knygos, jeigu ši išvys dienos šviesą, herojų: „Tai žinojau pačią pirmąją mūsų išsiskyrimo dieną.

Man jau tada buvo pasakyta, kas manęs laukia – krūva juodos medžiagos. Tai man – jokia naujiena”.

Viešame laiške – grasinimai

Apie teisėsaugos institucijų tariamą tarnavimą pavieniams politikams ar partijoms, net atskiroms finansinėms grupuotėms V.Uspaskichas užsiminė ir prieš kelias savaites „Lietuvos ryte”, taip pat kitoje žiniasklaidoje paskelbtame savo laiške.

Teisėsaugos pradėtą tyrimą dėl Darbo partijos veiklos V.Uspaskichas pavadino provokacija ir susidorojimu.

Buvęs politikas taip pat neigė, kad jis slapstosi nuo pareigūnų. Milijonierius aiškino, jog negrįždamas į Lietuvą jis provokuoja teisėsaugą pradėti jo paiešką.

V.Uspaskichas taip tiksi į procesą įtraukti tarptautines organizacijas, nes nepasitiki Lietuvos teisėsauga, valdžios objektyvumu ir sąžiningumu.

Tai pagrįsti buvęs Darbo partijos vadovas pareiškė turįs pakankamai faktų.

Verslininko skelbiamus užmojus rašyti knygą kai kurie Lietuvos politikai jau ir anksčiau įvertino kaip savotišką šantažo formą.

Prie namų – mįslingas įvykis

Neseniai prie vadinamojo „Gazprom” namo Maskvoje, kuriame butą turi ir V.Uspaskichas, buvo sumuštas žurnalistu apsimetęs asmuo.

Teigiama, kad nukentėjusysis V.Uspaskichui norėjo pateikti klausimų apie Darbo partijai pateiktus kaltinimus, taip pat paklausti, kada šis ketina sugrįžti į Lietuvą.

Maskvoje nedelsiant pasklido kalbos, kad Rusijos pilietybę turintį „žurnalistą” pas V.Uspaskichą neva galėjo siųsti Lietuvos prokuratūra arba specialiosios tarnybos.

„Lietuvos ryto” šaltiniai Maskvoje neatmeta, kad minėtą asmenį galėjo sumušti Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnai arba jų pasamdyti banditai.

Mat „Gazprom” namo prieigas stebi ir FST kontržvalgybos pareigūnai. Jie dažniausiai pasirodo, kai namo grįžta V.Uspaskichas, ir dingsta jam išvykus.

Rusijos specialiąsias tarnybas ne iš nuogirdų pažįstantys „Lietuvos ryto” šaltiniai teigia, kad tokios užduotys skiriamos tada, kai nuogąstaujama dėl galimų išorinių jėgų provokacijų.

„Sunku pasakyti, ar kas nors Maskvoje baiminasi, kad V.Uspaskichas bus pagrobtas Lietuvos pareigūnų, kaip kažkada antivalstybine veikla kaltinti komunistų partijos veikėjai Mykolas Burokevičius ir Juozas Jermalavičius į Vilnių buvo atgabenti iš Minsko.

Tačiau jeigu tokia baimė būtų, FST kontržvalgybos padalinys tikrai turėtų vykdyti „išorinį stebėjimą”, – tvirtino „Lietuvos ryto” šaltiniai.

Apsauga – gerai pasirengusi

Šią savaitę 47-ąjį gimtadienį atšventęs V.Uspaskichas šiuo metu dažniausiai nakvoja būtent minėtame prabangiame bute Maskvoje.

„Lietuvos ryto” šaltinių žiniomis, milijonierių iš Kėdainių saugo ginkluoti privačios tarnybos darbuotojai, anksčiau tarnavę elitiniame Rusijos specialiosios paskirties „Vympel” dalinyje.

V.Uspaskichą saugantys asmenys tiesiogiai pavaldūs rezerve esančiam Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos karininkui Anatolijui Ubilavai.

Jis yra visuomeninės organizacijos „Žvalgybos ir diplomatinės tarnybos veteranai už dvasinį tėvynės atgimimą „Garbė ir orumas” narys.

Šiam susivienijimui vadovauja prieštaringai garsėjantis Valentinas Veličko. Jis ir jo pavaldiniai, atstovaudami Rusijos slaptosioms tarnyboms, už 1 mln. eurų išpirką išlaisvino 2002 metais Dagestane pagrobtą organizacijos „Medikai be sienų” atstovą olandą Arjaną Erkelį.

Šaltinių teigimu, V.Uspaskichas greičiausiai Maskvoje susitikinėja ir su V.Veličko. Gali būti, kad jo vadovaujama visuomeninė organizacija imsis V.Uspaskicho knygos pristatymo ir platinimo Rusijoje.

Aplankė laikinoji vadovė

Praėjusią savaitę V.Uspaskichą aplankė laikinoji Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė.

BNS paklausta, kokiu tikslu vyko į Maskvą, politikė iš pradžių teigė vykusi pailsėti pasibaigus Seimo sesijai. Kelionė esą buvusi kultūrinio pobūdžio.

Galiausiai laikinoji partijos vadovė pripažino aplankiusi ir V.Uspaskichą: „Susitikome, pabendravome, be abejo, buvo apie ką pakalbėti. Pasveikinau jį ir su gimtadieniu”.

L.Graužinienė jokių konkretesnių pokalbio detalių neatskleidė, taip pat nenurodė ir kultūrinio renginio Maskvoje, kuriame dalyvavo.

Neskuba skelbti paieškos

Tuo tarpu Darbo partijos finansinę veiklą tirianti Generalinė prokuratūra kol kas nemato reikalo skelbti jos buvusio lyderio tarptautinės paieškos.

„Jeigu prokurorai nesiėmė jokių veiksmų dėl V.Uspaskicho paieškos, vadinasi, ta valanda turbūt dar neišmušė”, – vakar BNS sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Prokurorai anksčiau yra prisipažinę niekaip negalintys susisiekti su V.Uspaskichu, jis ignoravo ir šaukimą atvykti į apklausą. Tokį jo elgesį pareigūnai tada vertino kaip slapstymąsi nuo teisėsaugos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Rusijoje bėglys minko purvo gniūžtę Lietuvai"

  1. Kaunietis

    Kad uspaskis yra rusu irankis abejoniu nekelia jau niekam. Problema ta, kad mes labai daug duodam progu mus dergti, o valdantieji ir būti fantazuojami.

  2. geras

    Patys parlamentarai save eda tarpusavi turto nepasidalina,dalis korumpuotu ir teistu sedi.Kas turi bent dalelyte proto tuo ir naudojasi ir dreba, kad bendrazygis,ar kolega neisduotu jo nesvarius darbelius ir juodai isigytus turtus.O mokesciu moketojei nieko nemato, ten vyksta uz uzdaru duru,o jie sulinke i kupra zeme are,kad tik juos galetu islaikyti.Viktoras jums truputi atskleis akis, nes jo daugelis bijo,kad jis apie juos prakalbs.Cia tik mano nuomone

  3. ojojoi

    parlamentarai jau dreba!!! dar niekas nemate ir neskaite ,kas ten rasoma,ojau vedamos diskusijos!matosi,kad musu brangioje tevyneje tikrai nera gerai- Algirdas-Mykolas skubiai atsistatydino,naujieji vadukai pradejo senuju valyma-savu sodinima i postus.Kaip apie mus nekalbes,uzsienyje nesijuoks,jei patys nesudarysime tam salygas. Kas tik kur susiperde tuoj skambiname visais varpais visam pasauliui.Tikri patrijotai taip nesielgia-pirma issiaiskina,otik tada paskelbia informacija.Visiems kabinamos etiketes-rusu irankis,lietuvos gresme ir t.t. pradedami kaltinti kitus, pasiziurekime isave is salies ir pamatysime ar tik neesame mes patys didesni irankiai,lietuvos gresmes,snipai ir t.t. Ir dar-kai vyko Pakso apkalta buvo parduota „Lietuvos dujos”,bet niekas nezinojo,o kas dabar bus parduota ir liaudis nezinos?Kai tik kyla triuksmas-tuoj ivyksta slapti sandoriai! Netikite-pasidomekite ir suzinosite,kad tai tiesa

  4. Klibas

    Knyga dar tik žada pasirodyti,o jau panikuojama.Vadinasi kartu su žvalgybininku Uspaskichu obuoliauta mūsų visų sąskaita.Laukim knygos,tada „Durnių laivo” autorius nebesijaus vienišas,turės bedramintį.Na, o gal tą suvirintoją vėl „liaudis” ir jos patikėtiniai pakvies vadovauti.Atrodo,pasiilgo jo ,kaip p.Graužinienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.