Rugpjūčio 1-ąją – 754-asis Klaipėdos gimtadienis

Šventinių renginių puokštė

Klaipėdos miesto gimtadienio šventė antradienį prasidės 8 val. piliavietėje Miesto vėliavos pakėlimu.

Senamiesčio Kalvių gatvės skverelyje 14 val. bus atidengta skulptoriaus Regimanto Midvikio atkurta skulptūra „Senamiesčio katinas”, greta, prie „Kurpių” klubo, vyks džiazo muzikos koncertas.

Pilies muziejuje (Fridricho poternoje) 16 val. – Klaipėdos kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija (uždaras renginys).

Piliavietė 18-22 val. visus miestelėnus kviečia į „Viešnagę viduramžių mieste” – viduramžišką šventę su amatininkais, keliaujančiais artistais ir muzikantais, žaidimais, Klaipėdos miesto antspaudo gamyba, viduramžiška virtuve, ginklų paroda ir riterių turnyru.

Iškilmingas „Viešnagės viduramžių mieste” atidarymas – 18 val., senosios muzikos ir šokio ansamblio „Dolce Musica” pasirodymas – 18.30 val., riterių turnyras ir viduramžiški žaidimai (riterių brolija „Viduramžių pasiuntiniai”) – 19-20 val., viduramžiški šokiai („Viduramžių pasiuntinių” senovinių šokių studija) – 20 val., šventės uždarymas – 22 val.

Muzikiniame teatre 19.30 val. benefisą surengs dainininkas Eduardas Kaniava.

Miesto vėliava bus nuleista 22 val.

Atgims viduramžių miestas

Nuo pat Pilies muziejaus atidarymo 2002-aisiais miestelėnai ir miesto svečiai per Klaipėdos miesto gimtadienį sukviečiami į Klaipėdos širdį – piliavietę, nuo kurios ir prasidėjo mūsų uostamiesčio istorija. Būtent viduramžiais kūrėsi šis miestas, kuriame dabar gyvename. Klaipėdos piliavietėje šiandien bene stipriausiai jaučiama viduramžių epochos dvasia.

Siekiant atgaivinti prabėgusių amžių miestiečių gyvenimo būdą, papročius, tradicijas, aplinką, rugpjūčio 1-ąją piliavietėje rengiama atraktyvi pažintinė šventė „Viešnagė viduramžių mieste”, kuri padės visiems prisiliesti prie istorinės praeities. Šventę papuoš Pilies muziejaus Princo Karlo poternos atidarymas ir naujos ekspozicijos pristatymas.

Visi atėję į šventę galės vienai dienai persikelti į viduramžių Klaipėdos miestą, pajusti jo atmosferą, išvysti kasdieninio gyvenimo realijas ir tapti tiesioginiais šio virsmo dalyviais.

Viduramžiškos aplinkos fone šventė prasidės pilies komtūro kalba. Piliavietės teritorijoje viso renginio metu tiesiog virte virs viduramžiškas Klaipėdos gyvenimas. Skambant senosios muzikos garsams, vyks triukšminga mugė. Vienai dienai iš praeities prikeltame praeities mieste veiks amatininkų dirbtuvės, o patys smalsiausieji šventės dalyviai galės išbandyti vieno ar kito amatininko darbus, savo prekes siūlys prekeiviai, apetitą žadins tiesiog gatvėje įsikūrusi viduramžiška virtuvė. Jos gardumynų galės paragauti visi už ačiū.

Vyks riterių turnyras

Šventėje tai šen, tai ten piliavietėje nuolat šmirinės viduramžių miesto gyventojai, padėsiantys įsisukti į smagų renginio įvykių ir reginių verpetą. Visus linksmins keliaujantys gatvių artistai, muzikantai (Klaipėdos universiteto studentai, Klaipėdos miesto mokyklų moksleiviai).

Šventės svečiams bus suteikta unikali proga išvysti viduramžiškos ginkluotės parodą, kurią sudarys net 60 skirtingų eksponatų. Juos bus galima ne tik liesti, bet ir išbandyti – pasimatuoti.

Riterių turnyre su vaidybos elementais dalyvaus šeši riteriai, o kovas komentuos heroldas. Riteriai bus ginkluoti autentiška XIV-XV a. ginkluote, šarvuote, kiekvienas vilkės savo heraldinius simbolius. Jų pasirodymą sudarys įžanginė kalba, riterių pristatymas, riterių širdies damų paieška publikoje ir turnyrinės dvikovos. Dvikovų metu riteriai naudos įvairius ginklus, heroldas komentuos kovas. Pabaigoje vyks ir visų riterių turnyras.

Bus ir viduramžiškų žaidimų: obuolio kalaviju perkirtimas, bėgimas su šarvais, kirvio svaidymas ir kitų, kuriuose galėsime pasitikrinti savo istorines žinias.

Šventė viduramžių mieste – nemokama. Renginio vieta: Pilies g. 4, įėjimas pro AB „Laivų remontas” įmonės vartus.

Ateikite, pamatykite ir švęskime miesto gimtadienį kartu!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.