Įvykis ant stogo perpildė statybininkų kantrybės taurę

Nelaimė Kauno centro daugiaaukščio statybvietėje atskleidė suinteresuotų asmenų melą ir darbo inspektorių abejingumą

Po informacijos apie antradienio nelaimę ant daugiaaukščio, sparčiai dygstančio Kęstučio ir I.Kanto gatvių sankirtoje, stogo redakcija sulaukė signalų, jog tai – toli gražu ne pirmas panašus įvykis šioje statybvietėje, kurioje nesilaikoma jokių darbo saugos reikalavimų, o ir žiniasklaidai pateikta pirminė informacija apie nelaimę buvo iškraipyta.

„Generalinių repeticijų” buvo ne viena

Anonimais panorę likti šaltiniai, prisistatę nelaimės liudytojais, teigė, kad ant darbininko užkrito ne apie 150 kg betono klojinys, kaip dienraščiui teigė projekto vadovas, o apie dviejų tonų svoris, nes iš karto krito keturi klojiniai.

Tas pats šaltinis bei jam pritariantys pasakojo ir apie kitas nelaimes, jau spėjusias įvykti šioje vos daugiau kaip prieš pusmetį pradėtoje komercinės paskirties pastato su gyvenamaisiais butais ir požemine automobilių aikštele statyboje.

„Balandžio mėnesį statybininkas nukrito iš ketvirtojo aukšto į trečiąjį, ir tada tikrai neapsieita be medikų, – nenorėjo sutikti ir su kitu projekto vadovo teiginiu, neva per kelių mėnesių senumo panašią nelaimę apsieita be medikų pagalbos, anonimai. – Tada medikams teko ropštis pas nelaimėlį kaip katinams – laipteliais, suręstais šalia tik pradėjusio kilti pastato”.

Kito šaltinio, taip pat turėjusio priežasčių likti anonimu, teigimu, darbininkas buvo įlūžęs ir pirmajame aukšte. Tada taip pat nugarmėta į apačią.

Išsinarino pirštą, bet sutvarstė galvą?

Pasiteiravus AB „Panevėžio statybos trestas” vyr. darbų saugos specialisto Vlado Šateikos apie darbininkų vardijamas nelaimes, pirmiausiai buvo iškalbinga pauzė. Vėliau prisiminta, kad dar vienos nelaimės vis dėlto būta: „Vienas buvo nukritęs dėl savo neatsargumo, tačiau tada teišsinarino pirštą”.

Priminsime, šios statybvietės kaimynystėje esančios UAB „Kraujo donorystės centras” darbuotojai po antradienio nelaimės dienraščiui pasakojo savo akimis matę, kaip balandžio mėnesį iš trečiojo-ketvirtojo aukšto taip pat žemyn buvo nukeltas vienas darbininkas sutvarstyta galva.

Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vedėjas Andrius Daujotas taip pat prisipažino, kad jų tarnybai žinoma tik vienintelė nelaimė, įvykusi šioje Kauno centro statybvietėje, – antradienio įvykis. Pašnekovas buvo įsitikinęs, kad „Panevėžio statybos trestas” dėl kokių nors stambių darbo saugos reikalavimų pažeidimų jo inspektorių tikrai pastaruoju metu nebaustas.

Kas tirs, dar neaišku

Vakar dar nebuvo apsispręsta, ar atliks savąjį tyrimą Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyrius ir dėl antradienio nelaimės.

Laukta galutinio Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) verdikto dėl įvykio metu nukentėjusio betonuotojo patirto sužalojimo sunkumo.

„Jeigu konstatuotas sveikatos sutrikdymas nebus sunkus, tyrimą atliks paties „Panevėžio statybos tresto” sudaryta komisija, – teigta vakar „Kauno dienai”. – Remiantis „Nelaimingų atsitikimų tyrimo ir apskaitos nuostatais”, Darbo inspekcija tiria tik tuos atvejus, kai žūstama arba patiriami sunkūs sužalojimai”.

Savąjį ikiteisminį tyrimą atliekančios Kauno policijos duomenimis, dvidešimt devynerių metų Sauliui Krušinskui, prispaustam betono klojinio, diagnozuotas žastikaulio išnirimas bei stuburo slankstelio lūžis.

Ką slepia tyla

Tačiau bendrovės, kurioje jis dirbo, vyr. darbų saugos specialistas V.Šateika vakar dienraštį tikino, kad stuburo lūžio versija turėtų būti atmesta, o tai reiškia, kad betonuotojo patirta trauma priskiriama lengviems sveikatos sutrikdymams.

Kokiomis aplinkybėmis įvyko nelaimė, niekas nenorėjo kalbėti ir vakar, praėjus jau dviem paroms po nelaimės. Iš valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus inspektoriaus Rimanto Kutros, važinėjusio į nelaimės objektą dvi dienas, tepavyko išpešti, kad tokie įvykiai be pažeidimų neįvyksta, o iš „Panevėžio statybos treste” už darbų saugą atsakingo V.Šateikos, kad betono klojinys krito, nespėjus jo užkabinti krano kabliu. Tačiau, kodėl ir kas to nepadarė, šis pašnekovas buvo linkęs neatsakyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.