Kyšį siūlantys vairuotojai sulaikomi kone kasdien

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 150 atvejai, kai transporto priemonių vairuotojai, siekdami išvengti administracinės atsakomybės už Kelių eismo taisyklių pažeidimus (toliau – KET), viešosios policijos pareigūnams siūlė kyšius. Taip pat užregistruoti 4 atvejai, kai kyšiai buvo siūlomi už kitus administracinius teisės pažeidimus. Visais šiais atvejais buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Dažniausiai viešosios policijos pareigūnus bando papirkti nustatytą važiavimo greitį viršiję ir neblaivūs vairuotojai.
Siūlytų kyšių suma – nuo 20 iki 600 litų arba užsienio valiuta – nuo 5 iki 100 eurų, nuo 5 iki 40 JAV dolerių bei 300 zlotų. Transporto priemonių vairuotojų, siūliusių kyšius, amžius nuo 17 iki 62 metų. Jauniausias – 17-metis vairuotojas už KET pažeidimą (vairavo neblaivus 0,79 prom. ir neturėjo teisės vairuoti) Tauragės rajono policijos komisariato viešosios policijos Patrulių būrio pareigūnams pasiūlė 200 litų.

Pirminiais duomenimis, dėl kyšio davimo atvejų vyksta 82 ikiteisminiai tyrimai, 39 ikiteisminio tyrimo bylose jau priimti sprendimai, 15 ikiteisminio tyrimo bylų perduota į teismą, 3 bylos nutrauktos, 9 asmenys nubausti laisvės apribojimo, bausmės vykdymo atidėjimo ar piniginėmis baudomis.

Pagal šalies apskritis daugiausia kyšio davimo viešosios policijos pareigūnams atvejų užregistruota Kauno, Vilniaus, Klaipėdos apskrityse.

Atkreipiame eismo dalyvių dėmesį į tai, kad visi bandymai papirkti policijos pareigūnus ar kitais neteisėtais veiksmais vengti atsakomybės už padarytus administracinius teisės pažeidimus ir toliau bus fiksuojami. Žinoma, nebus taikstomasi ir su policijos sistemą žeminančiais pačių policijos pareigūnų veiksmais – ,,atlygio” reikalavimu iš teisės pažeidėjų. Tam yra naudojamos įvairios techninės priemonės (audio, video technika, specialiųjų policijos transporto priemonių monitoringo sistema ir pan.), kurios apsunkintų galimybę tiek kyšį siūlančiajam, tiek imančiajam asmeniui atlikti neteisėtą veiką. Be to, policijos pareigūnai kartu su kitomis atsakingomis tarnybomis nuolat tikrinami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.