Baltarusija grasina nacionalizuoti medienos perdirbimo bendroves

Paskutiniu Europos diktatoriumi laikomas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nusprendė, jog privačios medienos perdirbimo bendrovės turėtų būti nacionalizuotos.

Lietuvos ambasados Baltarusijoje žiniomis, medienos apdirbimo bendrovės gauna daug užsienio valiutos. Tai ir paskatino A. Lukašenką perimti šią pramonės šaką į valstybės rankas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Lietuviai – vieni aktyviausių šios šalies medienos pramonėje. Šiuo metu iš Baltarusijos Lietuva importuoja bene daugiausia medienos žaliavos. Mūsų šalies bendrovės įsiveža didelius kiekius minimaliai apdirbtos pjautinės medienos. Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius jos iš Baltarusijos atgabenta už 50 mln. litų.

Kaimyninėje valstybėje veikia keletas lietuviško kapitalo medienos apdirbimo įmonių.

Verslininkams labiau apsimoka šiek tiek apdirbti medieną ir ją gabenti į Lietuvą, kadangi neapdirbtos medienos eksportas yra daugiau apmokestinamas.

A. Lukašenka norėtų sumažinti išvežamos pusiau apdirbtos medienos kiekį. Tačiau mūsiškiams kaip tik tokios žaliavos ir reikia”, – sakė asociacijos „Lietuvos mediena” direktorius Raimundas Beinortas.

Medieną iš Baltarusijos importuoja dauguma stambiųjų Lietuvos baldžių. Kai kurie perka tiesiogiai iš tiekėjų, o dalis verslininkų investavo į apdirbimą Baltarusijoje.

Gerų žinių verslininkams neturi ir Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojai.

„Medienos apdirbimo įmonės, išvežančios visą savo produkciją, galima sakyti, atsidūrė taikiklyje. Juk jos gauna daug valiutos. O Baltarusijos ūkiui kaip tik ir reikia kuo daugiau užsienio valiutos”, – teigė ambasados pirmasis sekretorius Vidmantas Verbickas.

Baltarusija galutinį sprendimą žada paskelbti kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.