Opozicija gali nesulaukti kairiųjų atlygio

Konservatoriai, leidę socialdemokratams suformuoti mažumos Vyriausybę, rudenį gali nesulaukti už tai jiems pažadėto atlygio.

Dešinieji išsireikalavo, kad kairieji įsipareigotų opozicijai atiduoti Seimo Audito komiteto bei Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkų postus. Opozicija taip pat pretenduoja vadovauti Antikorupcijos bei Etikos ir procedūrų komisijoms.

Baigiantis Seimo sesijai vienas socialdemokratų lyderių, parlamento vicepirmininkas Česlovas Juršėnas paskelbė, kad imasi vykdyti šį susitarimą, ir užregistravo statuto pataisas.

Č.Juršėnas siūlo, kad šiuos postus turėtų užimti tų frakcijų arba frakcijų koalicijų, kurios turi daugiau nei pusę mažumai priklausančių parlamentarų, atstovai.

Prisiminė seną nutarimą

Tačiau šiuos socialdemokrato siūlymus vakar sukritikavo parlamento Teisės departamentas.

Teisininkai prisiminė dar 1993 metais paskelbtą Konstitucinio teismo nutarimą, kuriame siūloma „žiūrėti, kad mažos politinės grupės neatsidurtų geresnėje padėtyje nei didelės” formuojant parlamento vadovybę ir skirstant kitus postus Seime.

Kita vertus, teisininkai priminė, kad šiuo metu opozicija Seime sudaro daugumą, o ne mažumą, todėl gali kilti problemų įgyvendinant šiuos Č.Juršėno siūlymus.

Č.Juršėnas pasitelkė skaičius

Č.Juršėnas, vakar „Lietuvos rytui” komentuodamas Seimo teisininkų išvadas, tikino, jog sąvoką „mažuma” vartojo ne tyčia norėdamas sujaukti padėtį, o paisydamas statuto terminologijos.

Politikas atmetė pastabą dėl Konstitucinio teismo sprendimo ir pareiškė, jog dabartinės opozicijos tikrai negalima laikyti maža politine grupe. Kita vertus, Č.Juršėnas sutiko su teisininkais, kad šiuo metu nėra aišku, ką parlamente laikyti dauguma.

„Viena vertus, 86 yra daugiau nei 55. Kita vertus, yra dauguma, kuri pritarė arba nekliudė Vyriausybės programai – valdančiosios frakcijos plius tie patys konservatoriai.

Be to, tie 86 Seimo nariai toli gražu nėra vieningi. Žinoma, jei prie konservatorių ir Liberalų sąjūdžio prisijungtų Naujoji sąjunga, jie visi turėtų daugiau balsų nei Darbo partija bei liberaldemokratai, todėl ir galėtų pretenduoti į šiuos postus”, – aiškino Č.Juršėnas.

Seimo vicepirmininkas leido suprasti, jog teisininkų išvados gali palaidoti jo siūlymus, tačiau tikino, kad susitarimą su konservatoriais galima įgyvendinti ir vadovaujantis dabartiniu statutu: „Tam būtina gera valia”.

A.Kubilius nenori aritmetikos

Tuo tarpu konservatorių lyderis Andrius Kubilius atmetė Seimo teisininkų pastabas ir pareiškė, kad opozicijos teisės turi būti garantuotos ne remiantis aritmetika.

Politikas taip pat sukritikavo Č.Juršėno siūlymus dėl to, kad šiuos postus galėtų užimti tik tų frakcijų ar jų koalicijų, kuriose yra daugiau nei pusė opozicijos parlamentarų, atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Opozicija gali nesulaukti kairiųjų atlygio"

  1. Simaitis

    Kalbama,kad rudenį,išsigryninus darbo partijos verslininkams,jie vieningai gali įstoti į socdemų partiją kartu su valstiečiais.Tada bus kairiųjų dauguma,o pridėjus paulauskininkus,didžiulė persvara.Vėl stabilumas ir horizontų kurimas,nieko naujo,nes komanda su ponu Kirkilu ta pati,tik labiau susidirbusi savo naudai.

  2. kaunietis

    Naivuoliai, idealistai ar kvaili tie konservai, nes vel apsigaus kaip ta merga su treciu vaiku.
    Rado kuo patiketi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.