Patikslintos Vilniaus senamiesčio – Pasaulio paveldo objekto apsaugos zonos ribos

Siekdama šiuolaikinio miesto raidą derinti su paveldo apsauga, sostinės Savivaldybė tikslina Vilniaus senamiesčio apsaugos zonos ribas. Vilniaus miesto taryba vakar pritarė Vilniaus senamiesčio – Pasaulio paveldo objekto apsaugos (buferinės) zonos specialiojo plano konceptualiosios dalies metmenims. Jais remiantis numatoma parengti Vilniaus senamiesčio su apsaugine zona specialųjį planą.

Senamiesčio apsaugos zona – tai teritorija, kurioje galimi pasikeitimai. Kai kurios miesto vietos panoramų atžvilgiu reikalauja tęstinumo, kai kurios gali keistis nežymiai, kitos turi išlikti nepakitę. Planuojant senamiesčio apsaugos zonos raidą, svarbu užtikrinti jos darną su senamiesčiu ir kurti patogų gyventi miestą.

Nustatyta senamiesčio apsaugos zona padės saugoti ne tik pavienes kultūros paveldo vertybes, bet ir visą senamiesčio kraštovaizdį.

Šiuo metu diskusijų objektu dažnai tampa greta senamiesčio statomi aukštybiniai pastatai. Todėl neseniai Vilniaus miesto tarybos patvirtinta aukštybinių pastatų išdėstymo koncepcija yra parengta atsižvelgiant į paveldo apsaugos specialistų ir UNESCO ekspertų nuomonę bei įvertinant senamiesčiui būtiną apsaugos zoną. Aukštybiniai pastatai miestą gali padaryti šiuolaikišką ir suteikti jam įvairumo, tačiau priimant sprendimus dėl tokių pastatų statybos ypač svarbi jų architektūrinė kokybė, parenkama vieta ir kontekstas.

Sostinės Savivaldybė, įgyvendindama Vilniaus miesto strateginį planą ir kitus ilgalaikius miesto planus, pasisako už šiuolaikišką paveldo apsaugą, kuri turi būti integruota į miesto gyvenimą. Siekiama, kad miesto plėtra būtų darni, o senamiesčio apsauga būtų derinama su modernaus miesto siekiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.