Dirbti neveikiančioje įmonėje nenaudinga

Į „Sodrą” kreipėsi penkiasdešimtmetis kaunietis A.K., kuris teigė nesulaukiantis dokumentų iš buvusių darbdavių.

„Darbovietėje išdirbau penkerius metus. Dabar įmonė neveikia, tačiau aš joje tebedirbu, nes vadovybė kažkur dingo nesutvarkiusi atleidimo dokumentų. Ar tai neatsilieps tolesnei mano darbinei veiklai? – klausia A.K.

Draudėjų ir apdraustųjų skyriaus vedėja Aliutė Meškuotienė informavo, kad Kauno skyriuje yra per tūkstantį į panašią situaciją patekusių žmonių, kai įmonė ilgą laiką nedirba, darbdavys būna išvykęs nežinia kur, o darbuotojams nemokami atlyginimai ir nesutvarkomi atleidimo dokumentai.

„Deja, dažnas jų niekur nesikreipia, manydamas, kad reikalai susitvarkys savaime. Padėti žmonėms mėgina „Sodra”. Negavę iš įmonės 3-SD ataskaitos apie apdraustųjų draudžiamąsias pajamas (darbo užmokestį) už ataskaitinį ketvirtį, „Sodros” specialistai siunčia registruotus laiškus ir draudėjams, ir apdraustiesiems. Pirmuosius ragina pristatyti ataskaitą, antruosius – susitvarkyti atleidimo dokumentus. Bėda, kad laiškai dažnai grįžta su žyma, kad gavėjas nerastas”, – sakė skyriaus vedėja.

A.Meškuotienė patikino, kad dirbti neveikiančioje įmonėje yra nenaudinga. „Sodros” informacinėje duomenų bazėje žmogus užfiksuotas kaip dirbantis asmuo ir dėl to neregistruojamas darbo biržoje. Neturėdamas bedarbio statuso, žmogus negauna pašalpos ir nėra įtrauktas į darbo ieškančių asmenų sąrašą. Be to, žmogus, dirbantis neveikiančioje įmonėje, ne tik negauna atlyginimo, bet gali likti ir be nedarbingumo pašalpos, jei per dvejus metus neturėjo draudžiamųjų pajamų, taip pat jam neskaičiuojamas socialinio draudimo stažas pensijai gauti, jam negalima taikyti mokesčių lengvatų besiverčiant individualia veikla ir pan.

„Sodros” specialistai siūlo: jei įmonė ar organizacija neteikia „Sodros” teritoriniam skyriui finansinės ataskaitos, nereaguoja į specialistų raginimus atvykti į skyrių, tai joje dirbęs, bet neatleistas iš darbo asmuo turėtų atvykti į „Sodros” Kauno skyriaus Draudėjų ir apdraustųjų skyrių (306, 313, 204 kabinetai) ir parašyti prašymą dėl valstybinio socialinio draudimo stažo nutraukimo. Socialinio draudimo stažas nutraukiamas nuo kitos dienos, einančios po ketvirčio, kuriame duomenų bazėje buvo nurodytos apdraustojo draudžiamosios pajamos (darbo užmokestis).

Atlikus šią procedūrą, „Sodros” informacinėje duomenų bazėje, kuria naudojasi ir Darbo birža, tokie asmenys bus traktuojami kaip nedirbantys ir galės kreiptis į darbo biržą registruotis bedarbiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.