Buriavimas – nepagydoma liga

Buriavimas užkrečiamas – tai gali paliudyti nemažai įvairiausių profesijų ir skirtingo amžiaus žmonių.

Štai liepos pradžioje vykusioje „Baltic Sprint Cup” sportinėje regatoje dalyvavusi banko „DnB NORD” Klaipėdos verslo centro vadovė Regina Šideikienė tikina šį malonumą išbandžiusi pirmą kartą ir ateityje galimybės paburiuoti tikrai nepraleisianti – įspūdžiai nepakartojami.

Antrą kartą rengiamoje sportinėje regatoje „Baltic Sprint Cup” (Stavangeris (Norvegija) – Giotenburgas (Švedija)- Arhusas (Danija) – Kopenhaga (Danija) – Varnemiundė (Vokietija) dalyvavo ir lietuvaičiai. Šaliai atstovavo jachta „Vakarė”, užėmusi 10-ąją vietą tarp 32 dalyvių. Naujovė buvo ir tai, kad šiemet net dvi jachtos buvo skirtos „DnB NORD” grupės darbuotojams.

R. Šideikienė pasakojo, jog į vieną iš šių jachtų – danų „Bernadette” – iš Lietuvos pateko dviese, su kolega iš Vilniaus.

„Tiesiog verslo centrų vadovams buvo pasiūlyta pabandyti jėgas. Iš pradžių abejojau: nesu labai jauna ir dar niekada neburiavusi, o jei bus audra ar susirgsiu jūros liga… Tačiau paskui pagalvojau, kodėl turėčiau praleisti tokią galimybę, kuri galbūt daugiau gyvenime nepasitaikys. Aišku, buvo sunkumų, nemažo psichologinio krūvio, tačiau tai atpirko patirti įspūdžiai: jūra naktį mėnesienoje, kai pro šalį plaukia virtinės laivų, bangos, puiki komanda…” – džiaugėsi bankininkė.

Pasak jos, „Bernadette” įgulą sudarė šeši žmonės: 2 lietuviai, 2 norvegai, vokietė, o komandai vadovavo anglas Robinas Oberstas, kuris, beje, yra apiplaukęs jau visą pasaulį.

„Ko gero, mūsų jachtos sėkmingą finišą labai didele dalimi lėmė šio žmogaus vadovavimas, patirtis, nes trys iš mūsų niekada nebuvo buriavę”, – svarstė R. Šideikienė, priminusi, jog „Bernadette” regatoje užėmė 11-ą vietą.

Klaipėdos verslo centro vadovė dalyvavo paskutiniajame regatos etape iš keturių: Kopenhaga (Danija) – Varnemiundė (Vokietija). Pasak jos, tai buvo pats ilgiausias etapas, trukęs dvi su puse paros – apie 260 jūrmylių.

„Prieš išplaukdama įsivaizdavau, jog jachtoje būsiu tiesiog svečias – sėdėsiu ir žiūrėsiu, bet, pasirodo, kad aš klydau. Tai nebuvo šiaip pasiplaukiojimas, o sportinės varžybos, reikėjo dirbti: traukti virves, tvarkyti bures, budėti, miegui skiriant ne daugiau trijų valandų, atlikti kitus darbus. Ir ačiū Dievui, nes taip buvo žymiai įdomiau”, – tikina moteris.

R. Šideikienė pasakojo, jog pirmasis jos buriavimas suteikė daug netikėtos ir neįprastos patirties.

„Jachta beveik visą laiką plaukė taip pasvirusi, jog ant denio reikėjo stovėti pusiau gulom. Aišku, sunku buvo tai, jog bendravome anglų kalba, o terminų aš nežinau. Be to, varžybose svarbu greitis, tad viską reikėjo daryti kuo skubiau, kad spėtume pagauti vėją.

Aišku, man labai trūko fizinės jėgos, mat jos tikrai reikia, kad galėtum būti naudingas. Neišvengiau ir jūros ligos, kaip ir dauguma kitų, tačiau tai nė kiek manęs neišgąsdino. Galvojau, kad bus žymiai blogiau. Čia svarbu tinkamas maistas – reikia valgyti įprastus dalykus ir nemiegoti ten, kur labiausiai supa, – priekyje, linguoti kartu su jachta ir tapti su ja vienu organizmu.”

Verslo centro vadovė tikina kelionėje baimės nejutusi, nors prisipažįsta, jog prieš išplaukdama svajojo, kad tik nebūtų didelio vėjo ir bangų. „Tačiau kelionėje įdomiausia ir buvo pakilus bangoms. Užėjus štiliui labai nuobodu tiesiog stovėti vandenyje”, – juokėsi moteris.

Nors buriuojant labai reikia fizinės jėgos, R. Šideikienės pastebėjimu, jachtų įgulose buvo tikrai nemažai moterų, ypač didžiosiose jachtose, kuriose vos ne pusė įgulos sudarė dailioji lytis. „Regatos nugalėtojai vokiečiai juokdamiesi tikino, kad prie jų sėkmės labai prisidėjo tai, kad buvo padidintas moterų skaičius įguloje.”

R. Šideikienė tikino visiškai nesigailinti, jog ryžosi tokiai „avantiūrai” – įspūdžiai nepakartojami, ir ateityje ketina buriuoti kaip įmanoma dažniau.

„Išlipus į krantą, man dar tris dienas bangavo, tačiau dabar vėl norėtųsi pasinerti į tą būseną. Tai labai įdomi patirtis, pranokusi mano lūkesčius, ir kitais metais, jei tik bus galimybė, tikrai dalyvausiu bent viename etape. Reikia ruoštis fiziškai, ketinu įsigyti buriavimo vadovėlį – perprasti pagrindinius principus, išmokti angliškus terminus. Be to, planuoju kitą mėnesį plaukti pabūriuoti, o kitais metais jau ir draugai pakvietė… Buriavimu tikrai užsikrėčiau, dabar netgi visiems savo pažįstamiems siūlau būtinai pabandyti”, – entuziastingai tvirtino R. Šideikienė, svarstanti ir savo anūką vesti mokytis buriuoti. Pasak jos, tai ugdo valią, jėgą ir ištvermę.

Pirmoji bankų „DnB NORD” grupės organizuojama regata „Baltic Sprint Cup” pernai trims dienoms buvo užsukusi į Klaipėdos uostą, tačiau šiemet kiek pakeista varžybų strategija: vienais metais bus aplankoma rytinė Baltijos dalis, kitais – vakarinė. Tad kitąmet šios populiarios regatos tikrai sulauksime ir Lietuvos uostamiestyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.