Chemijos gamykla dėmesio nebeišvengs

Po grasinimų sustabdyti įmonės veiklą chemijos pramonės gamyklos „Klai-PET” vadovai per nurodytą terminą įvykdė aplinkosaugininkų reikalavimus, tačiau Damoklo kardas virš jų galvų vis dar kabo.

Vakar plastiko granulių gamintojams antrąkart per pastarąjį mėnesį inspektoriai pateikė privalomuosius nurodymus dėl oro taršos mažinimo ir kontrolės.

Tačiau bendrovei „Neo Group” priklausančios chemijos gamyklos vadovai ir toliau laikosi pozicijos, kad aplinka neteršiama bei kaltina aplinkosaugininkus šmeižtu.

Verdiktas: „Teršia”

Aplinkos ministerijai pavaldžios Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Artūras Daubaras informavo, kad gamykla „Klai-PET” įvykdė reikalavimą inventorizuoti į aplinką išmetamus teršalus.

„Kadangi nustatytas išmetamų teršalų leistinų kiekių viršijamas, pradėta koreguoti gamyklos techninio projekto aplinkosauginė dalis. Po to „Klai-PET” teiks paraišką dėl anksčiau išduoto Taršos integruotos prevencijos leidimo korekcijos, o apie padarytus pakeitimus bus informuota visuomenė. Dabar gi svarbu kuo skubiau nutraukti oro taršą”,- pasakojo A. Daubaras.

Anot valdininko, tuo ši istorija nesibaigs – įvardijus anksčiau sąmoningai ar nesąmoningai į dokumentus neįtraukus teršalus bei taršos šaltinius, aplinkosaugininkai situaciją žada stebėti ir kontroliuoti itin akylai.

A. Daubaro teigimu, po didinamuoju aplinkosaugininkų stiklu „Klai-PET” atsidūrė po to, kai centrinė ministerijos laboratorija išmatavo oro taršą ties vienu gamyklos kaminu ir nustatė, kad ji viršija normas.

„Tai, kad tarša normas viršija 50 kartų, nustatė ir gamyklos išmetamų teršalų į aplinką inventorizaciją atlikę anglai. Kiek žinau, „Klai-PET” vadovybė šiuo metu yra itin sunerimusi ir ieško atsakymo, iš kur gi atsiranda papildoma tarša ir aiškinasi situaciją, regis, kartu su iš Vokietijos pasikviestais technologais”,- „Vakarų ekspresui” sakė A. Daubaras.

Imsis priemonių

Tuo metu „Klai-PET” direktorius Andrius Pečkys mūsų dienraščiui dar kartą pakartojo prieš savaitę išsakytą frazę: „Mūsų gamykla aplinkos neteršia. Jokių normų viršijimų nėra.”

Maža to, jis nelinkęs pritarti aplinkosaugininkų veiksmams: „Ta šmeižto kampanija mūsų gamyklai jau atnešė didžiulę žalą. Nesuprantama, kaip vienas valdininkas vieną dieną gamyklą grasina uždaryti, kitą – atidaryti. Ar ne per daug sau ponas Daubaras leidžia? Valdininkai turėtų dirbti, o ne viešųjų ryšių kompanijas vykdyti. Matyt, teks imtis atitinkamų juridinių priemonių.”

Savo ruožtu A. Daubaras „Vakarų ekspresui” sakė, kad šiuo metu „Klai-PET” paleista pirmoji linija veikia be būtinų derinimų – Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas projektą grąžino korekcijai.

„Ar gamykla galės paleisti antrąją liniją – sudėtingas klausimas. Po tokių dalykų, kurie dedasi dabar, „Klai-PET” neišvengs ne tik aplinkosaugininkų, bet ir kitų valstybės institucijų budrumo.”

A. Pečkys spėjo, kad „puolimas prieš gamyklą ir vykdomas tik tam, kad „Klai-PET” negalėtų dirbti visu pajėgumu”. Kam tai naudinga, direktorius neįvardijo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.