Grožio salelės – ir už kiemo vartų

Jaukią aplinką kuriantys nuosavų valdų šeimininkai fantazijos nepristinga tvarkydami ne tik savo namų teritoriją

Jaukumas ir grožis prie namų ypač išryškėja vasarą, kai nuosavo namo kieme ar sode suveši augmenija, sužydi gėlynai. Nuo šeimininkų fantazijos daug priklauso, kaip puoselėjami ne tik žalieji plotai, bet juose sugebama įkurdinti ir medžio dirbinius, kitus meninius akcentus.

Gėlynai ir krūmai – vietoje lysvių

Aleksote, Vyčio gatvėje, gyvenančios Marijonos Madzevičienės namo kiemas praeivių akį traukia iš tolo. Ir ne tik tuo, kad čia auga gausybė dekoratyvinių krūmų, medžių, puikuojasi gėlių kilimai. Tarp jų „įsikūrusios” ir medžio skulptūros, originalus medžiotojo namelis, daugybė iš medžio šakų sukurtų kompozicijų. „Tai vyro Romualdo palikimas, – sako ponia Marijona. – Jo, labai mylėjusio gamtą ir mėgusio meistrauti, jau septyneri metai nėra tarp gyvųjų. Bet aš tęsiu ir prižiūriu tai, ką sukūrė jo rankos. Darbuodamasi sode ir gėlynuose pailsiu, pasisemiu jėgų”. Moteris sako, kad jai reikia grožio, tad dekoratyviniams krūmams ir gėlynams sodyboje skirta daugiausia vietos, o daržovėms – minimaliai.

Šeimininkei malonu prižiūrėti ir sode esantį baseinėlį, kuriame žiedus išskleidusios kelių spalvų vandens lelijos. Vyras buvo medžiotojas, tad, sako Marijona, pats surentė ir įrengė jaukų poilsio namelį. Jame, išpuoštame medžioklės trofėjais bei žvėrių iškamšomis, gera pasislėpti nuo saulės kaitros, pailsėti. Sodybai jaukumo suteikia originalūs žibintai, suolai, po krūmais „sutūpę” miško gyventojai. Be šių medinių skulptūrų sodyboje, sako moteris, jai būtų liūdna, o dabar jos pakelia nuotaiką.

„Šiai kedrinei pušiai – jau per trisdešimt metų, o lizdinei eglei, koloniniam kukmedžiui – dar daugiau”, – apie savo išpuoselėtus augalus pasakoja ponia Marijona. Prie namo kabantis užrašas „Pavyzdinga sodyba” neleidžia apsileisti – juk pačiai malonu, kai graži aplinka džiugina ne tik pačią, bet ir aplinkinius.

Gražu ir už tvoros

K.Grybausko gatvės gyventojų Laimutės ir Rimo Žiemių sodyboje gėlės žydi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Daugiausia po gėlynus sukasi ponia Laimutė – pati pasisėja ir užsiaugina daugybę daigų, gėles ir dekoratyvinius krūmus daugina, prižiūri. Garbanotais lapais savo keterą į saulę atgręžęs japoniškas gluosnis – sodybos puošmena. Moteris sako ne vienam pridauginusi atžalų ir dabar šie dekoratyviniai krūmai puikuojasi kitų jos pažįstamų sodininkų valdose.

Ponia Laimutė patvirtina, kad jaukiai namų aplinkai sukurti reikia pastangų, grožis ir jaukumas savaime neatsiranda. „Svarbu žinoti, kokį krūmą ar medelį žiemą pridengti, rudenį iškasus įnešti į rūsį, ką ir kaip tręšti. Turi pats norėti gyventi jaukioje aplinkoje”, – sako L.Žiemienė. Šeimos sode puikuojasi ypač gražiai šeimininkės išpuoselėtos didžiulės rausvos hortenzijos, kurių auginimo paslaptį šeimininkė irgi turi: „Reikia krūmo nepalikti žiemoti – rudenį iškasti, o pavasarį vėl pasodinti, be to, gausiai tręšti”, – sako Laimutė. Ir kaip apsisaugoti nuo kurmių ji gali papasakoti: tereikia sode pasodinti raudonąją balandą, kuri atrodo dekoratyviai ir atbaido šiuos padarus. Žiemių sode kurmių nėra jau daug metų.

Skulptūros prie tvenkinio

Toje pačioje K.Grybausko gatvėje gyvenantys Alina ir Edvardas Mikšėnai – dar naujakuriai. Savo sodyboje jie įsikūrė prieš dvejus metus, bet ji jau tapo viena gražiausių Fredoje. Provizorės ir inžinieriaus šeimyninis duetas rūpinasi, kad būtų jauku ne tik savame kieme, bet ir už tvoros: šeimos rūpesčiu gražiai sutvarkytas ir apželdintas šalia namų esantis šlaitas, kuriuo, anksčiau labai apleistu, dabar gėrisi visi Fredos gyventojai.

„Kai įsikūrėme naujame name, labai norėjosi gražiai sutvarkyti aplinką, – sako A. Mikšėnienė. – Pradėjome domėtis dekoratyviniais augalais, važinėti po parodas, muges. Dalį augalų pirkome jose, dalį davė kaimynai. Dabar kur nors pamačius įdomesnį krūmą ar medelį labai norisi jį įkurdinti ir savame sode”. Iš pradžių Mikšėnams patarė, kaip tvarkytis, architektas landšaftininkas, o paskui, sako šeimininkai, jie ėmė fantazuoti ir namų aplinką kuria patys.

Įvairi augmenija, skoningai puoselėjami gėlynai – tik dalis šio namo grožio akcentų. Uždarame kiemelyje originaliai atrodo profesionalaus menininko Romo Andrijausko suprojektuotas keraminis fontanėlis, taip pat ąžuolinis stalas su suolais, ant terasos skoningose keraminėse vazose susodinti gėlių vazonai. Sode įrengta pergolė apželdinta laipiojančiais augalais – hortenzijomis, aktinidijomis, sausmedžiais, apyniais. Sodyboje jaukiai įsikūrusios ir kelios akmenų kolekcijos, kurios gėlių ir krūmų kaimynystėje atrodo itin originaliai.

Kad aleksotiškiai mėgsta gražiai tvarkytis, galima įsitikinti ne tik apsilankius jų sodybose. Linksmadvaryje, šalia Universiteto gatvės, esančio tvenkinio prieigos – vietinių gyventojų pamėgta poilsio vieta. Jo aplinka daug metų rūpinasi šalia gyvenantis tautodailininkas Algimantas Kulieša, kurio sukurtos medžio skulptūros, originalūs mediniai suolai šį vandens telkinį puošia iš visų pusių. Ponas Algimantas ne tik išdrožė arti dešimties skulptūrų, bet šią linksmadvariškių poilsio vietą apsodino dekoratyviniais krūmais, nuolat šienauja pakrantę. „A.Kulieša ne tik pats myli grožį, bet ir skatina aplinkinius gyventojus jį puoselėti”, – gyrė tautodailininką Aleksoto seniūnė Lukrecija Navickienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.