Vyriausiosios gydytojos likimą spręs teismas

Artimiausiu metu teisme turėtų paaiškėti, ar teisėtai Klaipėdos apskrities viršininkas iš pareigų atleido ilgametę Tuberkuliozės ligoninės vyriausiąją gydytoją Violetą Eleną Baravykienę.

Jei jai iki tol skirtos nuobaudos bus pripažintos neteisėtomis, ji turės būti grąžinta toliau eiti vyriausiosios gydytojos pareigas.

Šiuo metu serganti ir nedarbingumo pažymėjimą turinti įstaigos vadovė įsitikinusi, jog visos jai skirtos nuobaudos, tarp jų – atleidimas, neteisėtos, o jos dokumentus tvarkantys juristai stebisi, kad įsakyme, pasirašytame birželio 30 dieną, nenurodyta, kada atleidimas įsigalioja.

Prarastų žemę?

Atleidimą iš darbo ligoninės steigėja – apskrities viršininko administracija – motyvavo keletu Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, kuriuos jos pačios sudaryta komisija traktavo kaip neekonomišką vadovavimą įstaigai.

„Ji atleista už pakartotinį nusižengimą vykdant viešuosius pirkimus. Tai labai rimti nusižengimai, traktuojami kaip korupciniai”, – „Vakarų ekspresui” sakė apskrities gydytojo tarnybos vedėjas Valdemaras Anužis.

Tačiau V. E. Baravykienė įsitikinusi, jog tikroji atleidimo priežastis – jos atkaklus priešinimasis planuojamai reorganizacijai – gydymo įstaigos prijungimui prie Klaipėdos apskrities ligoninės.

Ji mano, jog vienas pagrindinių skubėjimo reorganizuoti tikslų – noras išlaikyti vaikų tuberkuliozės sanatorijai priklausiusius 9 hektarus Girulių žemės.

„Rugpjūtį turi būti nutraukta žemės panaudos sutartis. Jei nebūsim prijungti prie apskrities ligoninės, ši žemė atiteks Valstybės turto fondui”, – pasakojo ligoninės vadovė.

V. Anužis šį motyvą laiko klaidingu ir klaidinančiu – buvęs vaikų sanatorijos „Smiltelė” pastatas su sklypu bet kuriuo atveju priklauso valstybei, ir apskritis, tvirtino jis, negali turėti jokių savanaudiškų interesų.

„Persekiojo”

V. E. Baravykienė pasakoja, jog V. Anužio nuolatinę kontrolę, „brutalų tarnybinį priekabiavimą” jautė visus pastaruosius metus.

Jai nebuvę leista be leidimo vykti į konferencijas, pasitarimus, o kartais darbines keliones tekdavę apmokėti iš savų lėšų. Tai trukdę dirbti, nes tekę nuolat susirašinėti su apskritimi. Ligoninę lankiusios „visokios komisijos, auditai” nenustatę jokių esminių pažeidimų, galėjusių padaryti žalą valstybei.

„Ar rasit kitą tokį vyriausiąjį gydytoją, kuris tiek daug išvyksta į užsienį ir visokius renginius? – klausimu šiuos teiginius pakomentavo V. Anužis. – Daug kur dalyvavo, nors, manyčiau, turėtų dalyvauti kiti žmonės, kurie jaunesni ir dirbs ilgiau”.

Ne per seniausiai už savo neigiamo požiūrio į planuojamą reorganizaciją išdėstymą ir blogos epidemiologinės situacijos Klaipėdos krašte atskleidimą viename savaitraštyje V. E. Baravykienei skirta drausminė nuobauda – pastaba.

„Išeitų, kad negaliu turėti net savo nuomonės – turiu atsiklausti Anužio”, – iki šiol stebisi moteris ir prisipažįsta, jog šis persekiojimas ją labai nuvargino.

Kitais metais birželio 17 dieną būtų 25-eri, kai V. E. Baravykienė vadovauja uostamiesčio Tuberkuliozės ligoninei. Ji tikina, jog kitais metais pati žadėjo palikti šias pareigas, naujam vadovui perdavusi sutvarkytas ligoninės patalpas.

Palaiko Seimo nariai

Prijungti Tuberkuliozės ligoninę prie kitos – dar per anksti, įsitikinusi vadovė. Neturėdama finansinio savarankiškumo ji nebegalėtų teikti papildomų paslaugų, gydyti nedraustų, dažniausiai asocialių ligonių. Tai atvertų kelią tuberkuliozei išplisti, o epidemiologinė situacija Klaipėdos regione ir taip nėra gera.

Vyriausiosios gydytojos poziciją, jog ligoninės reorganizacija pablogintų epidemiologinę situaciją, palaiko ir Seimo nariai.

Į Klaipėdos apskrities viršininką kreipęsi 11 įvairioms frakcijoms atstovaujančių seimūnų pareiškė, esą reorganizacijai prieštaraujantys argumentai yra įtikinami, o po ligoninių sujungimo gali nukentėti ftiziatrinių paslaugų teikimas apskrityje.

Savo argumentus, kad reorganizacija būtų per ankstyva, ir prašymą panaikinti ligoninės vadovei skirtą nuobaudą arba pakeisti ją švelnesne, sveikatos apsaugos ministrui bei apskrities viršininko administracijai raštu išdėstė ir ligoninės kolektyvas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.