Ministrui – neramios atostogos

Įtariamuoju tapusiam Z.Balčyčio sūnui buvo apribota laisvė

Premjeras pripažino problemą

Premjeras Gediminas Kirkilas pripažino, kad, Generalinei prokuratūrai pateikus įtarimus finansų ministro socialdemokrato Zigmanto Balčyčio sūnui Donatui, esama rimtos problemos.

„Problema rimta, nors negaliu pasakyti, kad pats ministras būtų kišęsis į šituos reikalus. Šiandien apie kokius nors sprendimus kalbėti dar negalėčiau”, – vakar sakė premjeras.

Su Z.Balčyčiu apie įtarimus sūnui G.Kirkilas teigė dar nekalbėjęs, nes ministras nuo pirmadienio išėjo atostogų ir į darbą grįš tiktai rugpjūčio viduryje.

Paskirta kardomoji priemonė

Kaip rašo savaitinis žurnalas „Ekstra”, liepos pradžioje Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai D.Balčyčiui pateikė įtarimus pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: „Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas ir realizavimas” bei „Piktnaudžiavimas”.

Už šias kriminalines veikas numatoma laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų. D.Balčyčiui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Prokurorai buvo nekalbūs

„Finansų ministro sūnus tikrai nėra įtariamas vadinamojoje Darbo partijos finansavimo byloje”, – vakar „Lietuvos rytui” sakė šiuo metu atostogaujantis generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Jo pavaduotojas Gintaras Jasaitis taip pat nekomentavo įtarimų D.Balčyčiui.

Nešnekus buvo ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

Nė vienas pareigūnas vakar nepatvirtino, kad D.Balčyčiui įtarimai yra pareikšti dėl Europos Sąjungos lėšų skyrimo fiktyviai Kauno bendrovei Šilų paukštynui.

Prieš pusmetį Generalinė prokuratūra apkaltino Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską ir šios įstaigos buvusį darbuotoją Tomą Ulinauską 200 tūkstančių litų neteisėtos paramos išdavimu šiai bendrovei.

Tačiau tiek M.Vilčinskas, tiek T.Ulinauskas įtariami padarę nusikaltimus, kai anksčiau dirbo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje.

Išėjo iš darbo savo noru

Anksčiau buvo teigiama, kad finansų ministro sūnus specialiųjų tarnybų akiratyje atsidūrė, kai buvo pradėta tirti vadinamoji Šilų paukštyno baudžiamoji byla dėl ES fondų pinigų skyrimo Kauno mafijos gaujai. Po to šis tyrimas vis plėtėsi, ir teisėsaugininkai susidomėjo Darbo partijos veikla.

D.Balčytis porą metų dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje. Ši agentūra vertina projektus pinigams iš ES fondų gauti.

Finansų ministrui Z.Balčyčiui šiemet sausį jau teko aiškintis, ar sūnus šioje institucijoje įsidarbino pagal visas taisykles.

Šių metų kovą D.Balčytis savo noru išėjo iš darbo LVPA.

Jautė moralinę atsakomybę

„Pasakiau, kad visuomenei šiuo metu iškilusios abejonės dėl jo šeimos interesų. Jei jos pasitvirtintų, aš nedelsdamas, jam iš anksto sakau, kad tučtuojau reikalausiu jo pasitraukimo”, – pareiškė birželio viduryje Z.Balčytį, kaip kandidatą į premjerus, Seime pristatęs prezidentas Valdas Adamkus.

Kaip rašė „Lietuvos rytas”, kiek vėliau į klausimą dėl sūnaus Seimo tribūnoje teko atsakyti ir pačiam Z.Balčyčiui: „Jeigu dėl sūnaus kiltų kokių nors klausimų, į juos visus turi būti atsakyta. Jei pasitvirtintų įtarimai suaugusiam sūnui, aš prisiimčiau moralinę atsakomybę už jo veiksmus.

Šiandien aš garantuoju: dirbdamas Lietuvos verslo paramos agentūroje sūnus neturėjo pažeisti kokių nors įstatymų, griežtai vadovavosi darbo instrukcijomis”.

Prezidentas dar domėsis

V.Adamkaus konsultantas Juozas Ruzgys, paklaustas, ar prezidentas, liepos pirmoje pusėje paskirdamas Z.Balčytį į ministrus, žinojo apie jo sūnui pateiktus įtarimus, atsakė: „Prezidentui STT teikia pažymą apie kandidatą, apie galimus privačių interesų konfliktus. Dėl sūnaus – tai nėra informacija, tiesiogiai susijusi su Z.Balčyčiu. Tai – klausimas dėl moralios politikos”.

Liepos 31-ąją iš JAV į Lietuvą grįžęs V.Adamkus paprašys daugiau informacijos apie įtarimus Z.Balčyčio sūnui ir susiklosčiusią situaciją.

Pasak J.Ruzgio, jeigu įtarimai D.Balčyčiui pasitvirtins, prezidentas reikalaus, kad ministras įvertintų, ar iškilusios aplinkybės netrukdys jam tinkamai eiti patikėtų atsakingų pareigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.