Laisvas stilius tiko visiems

Tris dienas Klaipėdoje siautusi, klegėjusi ir šurmuliavusi 47-oji tradicinė Jūros šventė baigėsi. Šiemet jos šūkis – laisvu stiliumi – visiškai pasitvirtino.

Ištisus metus puoselėta įvairiausių idėjų ir puikių projektų kupina tradicinė šventė Klaipėdoje praūžė tikrąja šio žodžio prasme. Šis susibūrimas buvo kiek kitoks negu ankstesnieji. Pirmiausia, kaip ir planuota, iš įvairių Lietuvos miestų ir kitų valstybių čia suplūdo neregėtai gausiai žmonių, spėjama, apie pusę milijono. Jau nuo penktadienio popietės atvykėliai plūdo į senamiestį, kuriame per tris paras turėjo įvykti daugiau kaip 80 įvairiausių renginių ir projektų. Nė vienas įvykis neliko nepastebėtas, žmonės išmoko linksmintis. Ten, kur skambėjo muzika ir buvo regėti kas nors ypatinga, iš karto susispiesdavo minia linksmų stebėtojų. O pažiūrėti tikrai buvo į ką. Minia neslėpė susižavėjimo išvydusi Tiltų gatve važiuojančias, einančias ir šokančias baltas būtybes. Tai Klaipėdos pilies teatro ir dizainerės Aidos Zinčiukaitės projektas. Drobiniais drabužiais vilkinčios, baltais it iš pieno plaukusiais veidais esybės tiesiog pakerėjo žiūrovus – visi turėjusieji fotoaparatus stengėsi įsiamžinti kartu. Gatvės teatrų dalyvių eitynės „Šermukšnio karnavalas” stulbino išmone.

Danės skvere tris dienas šurmuliavo tradicinė mugė, į kurią šiemet atvyko per 400 amatininkų, dailininkų ir prekeivių. Mugėje apsilankydavo kiekvienas atėjusysis į šventę, ir niekas tuščiomis iš jos neišeidavo. Šiemet veikęs žuvų turgus taip pat sulaukė didelio susidomėjimo. Jūrininkams apskritai šį kartą skirta itin daug dėmesio. Gausybė žmonių panoro plaukti laivais į jūrą ir pagerbti žuvusių jūrininkų atminimą. Iš kruizinių laivų terminalo šeštadienį išplaukė kelios dešimtys laivų, iš kurių į vandenį buvo nuleidžiami gėlių vainikai. Per tradicinį miesto mero Rimanto Taraškevičiaus priėmimą šiemet garbiausi svečiai buvo taip pat jūrininkai.

Danės skvere, prie laivo „Meridianas” įsikūrusioje „Švyturio” šalyje, buvo įrengta didžiulė šokių aikštelė, kurioje profesionalūs mokytojai šventės svečius mokė šokti. Pirmą kartą per Jūros šventę jie galėjo išmokti vadinamojo linijinio šokio žingsnelių ir po keleto pratimų grojant muzikai jau demonstravo savo sugebėjimus. Čia buvo galima išmokti šokti ir salsą, ir aistringąjį tango kartu su Eduardo Gimenesu ir grupe „Media Luna”.

Visą savaitgalį Jūros šventėje linksminęsi svečiai negailėjo organizatoriams gražių žodžių. Daug žmonių, šurmulys, puikus oras, visur skambanti muzika, įvairiausi atrakcionai ir gatvės teatro spektakliai, koncertai, – visa tai susiliejo į šūkį – laisvu stiliumi.

Žmonės siautė, linksminosi, alus liejosi laisvai, bet duženų nebuvo – per šventę prekybininkams buvo uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais stikline tara. Nė vienas svečias negalės pasakyti, kad per šventę buvo organizacinių nesklandumų ar ko nors trūko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.