Sovietinis palikimas iš miesto centro nesitraukia

Uostamiestį darkantys gyventojų dažnai jau nebe pagal paskirtį naudojami sandėliukai, kartais net tapę landynėmis, tebestovi, nors miesto valdžia jau senokai buvo užsimojusi juos nugriauti.

Iki šiol buvo nugriauta nedidelė dalis Savivaldybei priklausančių sandėliukų, nes tik suplanavus tai daryti kyla gyventojų pasipriešinimas.

Maža to, nusprendus mieste esančių laikinųjų pastatų neleisti privatizuoti, kai kurie gyventojai tai vis dėlto sugebėjo padaryti.

Sovietinis reliktas

„Kai tik pradedame judinti tuos sandėliukus, pasirodo, kad ten kas nors gyvena”, – sako uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius.

Tai, jog liberalcentristai pažadą nugriauti sandėliukus buvo įtraukę į savo rinkimų programą ir netgi nustatę terminą, kuris, ko gero, jau baigėsi ar yra besibaigiąs, prisimena ir buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys, dabar parlamentaras Vytautas Čepas.

„Programa buvo paruošta neatsižvelgiant į žmonių poreikius, o antra – nebuvo įstatymų bazės, leidžiančios tai daryti. Rinkiminės programos ne visada įgyvendinamos 100 proc., o šis punktas buvo drąsus, gal net atbaidė dalį rinkėjų, nes žmonės bijojo, kad iš jų atims sandėliukus”, – sakė V. Čepas.

Anot jo, miesto veidą ypač darko prie senosios turgavietės stovintys sandėliukai, kuriais naudojasi prekeiviai.

„Ten galėtų būti vertingi pastatai. Reikia tvarkytis, kad Klaipėda būtų europietiškas miestas. Niekur pasaulyje to nerasi, kad miesto centre būtų menkaverčių pastatų. Čia – didžiulis sovietinis reliktas. Ant brangios senamiesčio žemės – sandėlis, kuris yra niekam nereikalingas”, – sakė V. Čepas.

Vis dėlto, anot jo, nors senamiestis ir negali būti toks šiukšlynas, koks yra dabar, imti ir nugriauti sandėliukus būtų nežmoniška. Nė vienas žmogus, pastebi V. Čepas, ko gero, nepasakys, kad jo naudojamą sandėliuką galima griauti, nors šis iš tiesų nereikalingas. Tam reikėtų apgalvoti visą mechanizmą – numatyti terminus ir kompensacijas.

Privatizuodavo per teismą

Beje, anot V. Čepo, padėtį komplikuoja ir tai, kad kai kurie gyventojai sugebėjo sandėliukus privatizuoti.

Pasak Savivaldybės administracijos Turto ir privatizavimo skyriaus vyresniojo specialisto Edvardo Simokaičio, laikinai ėjusio skyriaus vedėjo pareigas, kai kurie gyventojai sandėliukus privatizavo per teismą.

„Privatizuodavo teismo keliu. Galima daryti prielaidą, kad žmonės įrodydavo, jog tai namo ar buto priklausinys, jiems reikalingas, ir teismas priimdavo tokį sprendimą”, – svarstė E. Simokaitis.

Tačiau tokia privatizacija, anot jo, vykusi gana seniai, o per pusantrų jo darbo metų Savivaldybėje nieko panašaus nepasitaikę.

Turto ir privatizavimo skyriaus darbuotojai pastebi, jog geriausiai šiuos privatizavimo reikalus žinojo buvęs ilgametis skyriaus vedėjas šviesios atminties Jurgis Rima. Dabartiniai, gana nauji, specialistai apie tokią privatizaciją esą žino daugiau iš pasakojimų.

Anot valdininkų, privati nuosavybė neliečiama, tačiau esama teisės aktų, kuriais būtų galima sandėliukus privatizavusius gyventojus priversti juos prižiūrėti ir tvarkytis, kad šie nebjaurotų miesto.

Galvoja apie konteinerinius

Nepaisant visų sunkumų ir iškylančio gyventojų pasipriešinimo, uostamiesčio valdžia nenuleidžia rankų tikėdamasi nuo laikinųjų pastatų miesto centrą pagaliau „išvalyti”.

Pasak Savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjo Gedimino Pociaus, šiuo metu yra renkama informacija, kiek sandėliukų centre dar naudojama pagal paskirtį – kietam kurui laikyti, ir kiek jų yra iš viso. Surinkus informaciją ir sudarius sąrašą, paaiškės, kiek sandėliukų reikės nugriauti, o dalį, kurie vis dar naudojami pagal paskirtį, galbūt teks remontuoti.

„Sandėliukai kažkada buvo skirti laikyti kietam kurui, bet kai kurie žmonės šildymo būdą jau pakeitė. Jie tapo vieta nereikalingiems daiktams, pavirto šiukšlynu ir landynėmis. Nebegalime to leisti. Per kelerius metus gal pavyks pagražinti miestą, problemą išspręsti”, – sakė G. Pocius.

Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus teigimu, jeigu vienoje vietoje bus keliolika ar daugiau nebenaudojamų sandėliukų, ir tik keli naudojami, gali būti priimtas sprendimas nugriauti visus. Žmonėms, kurie dar kūrena kietu kuru, svarstoma galimybė duoti gražius konteinerinius sandėliukus, kol ir šie gyventojai pakeis kūrenimo būdą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.