Banginis žuvo dėl susidūrimo su laivu

„Vakarų ekspresas” liepos 22 d. jau rašė, kad Latvijos pakrančių apsaugos laivas penktadienį ryte Rygos įlankoje aptiko nugaišusį banginį. Gyvūnas veikiausiai žuvo nuo ne nuo išsekimo, kaip manyta anksčiau, bet nuo traumų, gautų per susidūrimą su laivu, latvių naujienų agentūrai LETA teigė Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos generalinis direktorius Vinets Veldrė.

Pasak V. Veldrės, per skrodimą aptikti sutrupinti žandikaulio ir stuburo kaulai bei daugybė kraujosrūvų. Smūgis, gyvūnui tapęs mirtinu, kliuvo į kairįjį šoną. Gyvūno mirties priežastimi greičiausiai tapo susidūrimas su laivu.

Kadangi banginiai yra saugomi gyvūnai, susidūrimo su laivu atveju kapitonas privalo pranešti apie įvykį. Tačiau, pasak Veldrės, jeigu banginis susidūrė su dideliu laivu, laivo įgula galėjo ir nepajusti smūgio.

Per skrodimą nustatyta, kad kuprotasis banginis, jaunas patinas, buvo traumuotas prieš 3-4 savaites. Kurį laiką po susidūrimo 10 metrų ilgio gyvūnas dar buvo gyvas.

Banginio griaučiai stipriai pažeisti, jų išsaugoti nepavyks. Kai kurie jų fragmentai gali sudominti Gamtos muziejų.

Gyvūno kūnas bus utilizuotas.

Banginiai Latvijos teritoriniuose vandenyse yra labai retas reiškinys. Pasak Rygos zoologijos sodo zoologo Ingmaro Lidakos, Latvijos vandenyse banginis paskutinį kartą buvo pastebėtas 1976 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.