Paaiškėjo stipriausi Lietuvos galiūnai

Šeštadienį Kaune, Dainų slėnyje, įvyko SAMPO Lietuvos galiūnų čempionato 4-ojo etapo varžybos bei jaunimo galiūnų čempionato finalas. Po ketvirtojo galiūnų čempionato etapo paaiškėjo aštuoni stipriausi šalies atletai, kurie rungsis Vilniuje vyksiančiame čempionato finale.

Varžybų eigą kiek sutrikdė lietus

Kaune vykusiame etape nedalyvavo du elitiniame Lietuvos galiūnų aštuntuke vietas jau anksčiau užsitikrinę atletai – stipriausias planetos žmogus Žydrūnas Savickas bei Saulius Brusokas. Šie galiūnai intensyviai rengiasi rugpjūčio 1 dieną Kijeve (Ukraina) prasidedančiam Pasaulio komandiniam čempionatui.

Varžybose Kaune 10 stipruolių rungėsi šešiose rungtyse: automobilio traukime (20 metrų); 130 kg rąsto kėlime; rentinio nešime (25 metrai); „laikrodžio rungtyje” (350 kg svorio nešimas ratu); svarmenų sukėlime ant piramidės; estafetėje (padangos vertime ir 210 kg svarmens nešime).

Šiais metais pirmą kartą sportininkai vilkiką traukė sėdėdami, todėl šios rungties rezultatus prognozuoti buvo sudėtinga. Vieni reitingo lyderių Vidas Blekaitis (Birštonas) ir Vilius Petrauskas (Panevėžys) šioje rungtyje užėmė atitinkamai 5 ir 6 vietas, o lyderio pozicijas užėmė Alvydas Brazdžius (Biržai). Tačiau jau antrojoje rungtyje – rąsto kėlime – V.Blekaitis nė vienam konkurentui nepaliko vilčių laimėti.

Pradėjus trečiąją rungtį, varžybų eigą sutrikdė prapliupusi liūtis, dėl kurios teko trumpam sustabdyti varžybas. Susilpnėjus lietui, varžybos buvo tęsiamos, tačiau dėl šlapios dangos sportininkams buvo sunku pasiekti gerų rezultatų. Trečiąją rungtį – rentinio nešimą – vėl laimėjęs V.Blekaitis įsiveržė į lyderius ir bendroje įskaitoje, o po jo išsirikiavo Darius Miškelis (Marijampolė), Nerijus Liobikas (Panevėžys) ir V.Petrauskas.

Etapo nugalėtojas – V.Blekaitis

Itin didelės ištvermės reikalaujančioje „laikrodžio” rungtyje tradiciškai stipriausias buvo A.Brazdžius, sugebėjęs 350 kg svorį nunešti net penkis ratus. Antras šioje rungtyje buvo V.Blekaitis, trečias – V.Petrauskas. Keliant svarmenis ant piramidės, niekas neprilygo Antanui Abručiui (Mažeikiai), o V.Blekaitis ir V.Petrauskas ir čia užėmė atitinkamai 2 ir 3 vietas.

Dėl oro sąlygų itin sunki buvo paskutinė rungtis – estafetė. Visiems atletams buvo labai sunku vartyti šlapią padangą, kuri tiesiog slydo iš rankų. Vienintelis V.Blekaitis sugebėjo baigti šią rungtį.

Susumavus visų šešių rungčių rezultatus, ketvirtąjį SAMPO Lietuvos galiūnų čempionato etapą užtikrintai laimėjo V.Blekaitis (54 taškai). Dėl antros vietos vykusią itin atkaklią kovą pavyko laimėti V.Petrauskui (45 tšk.), kuris aplenkė vis geriau rungtyniaujantį Nerijų Liobiką (43,5 tšk.). Ketvirtąją vietą užėmė A.Abrutis, penktąją – D.Miškelis (abu surinko po 37 tšk.).

Susumavus visų keturių etapų rezultatus, paaiškėjo, kad SAMPO Lietuvos galiūnų čempionato finale rungsis Ž.Savickas, S.Brusokas, V.Blekaitis, V.Petrauskas, A.Abrutis, A.Brazdžius, N.Liobikas ir D.Miškelis.

Jaunimo čempionato laimėtojas – M.Lalas

Šeštadienį ryte, prieš prasidedant vyrų varžyboms, Kaune įvyko ir Lietuvos jaunimo galiūnų čempionato finalas. Šiais metais pirmą kartą surengtas jaunimo čempionatas parodė, kad mūsų šalyje auga puiki pamaina stipriausiems atletams – kai kurie jaunimo įskaitos lyderiai netrukus jau galės varžytis kartu su suaugusiais. Jaunimas šiais metais rungėsi keturiuose etapuose – Tauragėje, Jonavoje, Alytuje ir Kaune. Jaunuoliai varžėsi tose pačiose rungtyse kaip ir suaugusieji, tik jiems buvo parinkti mažesni svoriai.

Finaliniame etape Kaune stipriausias buvo nuo pat jaunimo čempionato pradžios į lyderio pozicijas įsiveržęs Marius Lalas (Mažeikiai). Jis ir iškovojo pirmojo jaunimo čempionato nugalėtojo titulą. Antrąją vietą užėmė Valdas Kazakevičius (Marijampolė), trečiąją – Rolandas Zelenkauskas (Biržai). Finale iš viso rungėsi septyni jaunieji galiūnai.

Tikslas – apginti čempionų titulą

Šiuo metu stipriausi Lietuvos galiūnai intensyviai rengiasi Ukrainoje vyksiančiam Pasaulio komandiniam čempionatui. Lietuvos garbę čempionate gins Ž.Savickas, V.Blekaitis, S.Brusokas, V.Petrauskas ir A.Abrutis.

„Mūsų tikslas aiškus – apginti praėjusiais metais iškovotą stipriausios pasaulio komandos titulą. Pasitikime savimi, svarbiausia, kad kelio neužkirstų netikėtos traumos”, – teigia Ž.Savickas.

Po Pasaulio čempionato didesnio atokvėpio galiūnai neturės. Rugpjūčio 5 dieną Biržuose rengiamas Tarptautinis galiūnų turnyras, o rugpjūčio 19 dieną po 8 metų pertraukos Lietuvoje vėl vyks Pasaulio „Grand Prix” etapas (Marijampolėje).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Paaiškėjo stipriausi Lietuvos galiūnai"

  1. evelina

    Gal kas zinote kelinta valanda Birzuose prasideda galiunu varzybos

  2. bakis

    ne 😀

  3. toma

    Gal kas zino kelinta valanda Palangoje prasides galiunu varzybos 😐

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.