Klaipėdoje – reta kasos operacija

Uostamiestyje atlikta pirmoji laparoskopinė kasos auglio pašalinimo operacija. Ją atlikę medikai tikina neturintys žinių, kad tokia operacija jau būtų buvusi atlikta mūsų šalyje.

Pasaulyje atlikta nedaug

Praėjusią savaitę Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriuje sėkmingai atlikta pirmoji visiškai laparoskopinė kasos auglio pašalinimo operacija. Jos metu 75 metų ligonei pašalintas neišplitęs kasos auglys.

Operaciją atlikęs Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius sakė, kad dar neseniai visame pasaulyje kasa buvo operuojama tik tradiciniu dideliu pilvo sienos pjūviu. Dėl ypatingos anatominės padėties kasa yra sunkiai prieinama netgi tokios operacijos metu. Todėl pasaulyje pirmoji laparoskopinė kasos rezekcija buvo atlikta vos prieš dešimtmetį. Iki praėjusių metų literatūroje buvo aprašyta tik 160 sėkmingų laparoskopinių kasos operacijų atvejų.

Kainuoja instrumentai

Nors tokios operacijos ir labai retos, A.Šlepavičius net neabejojo jų pranašumais.

Laparoskopinės operacijos metu operuojama ne per didelį pilvo sienos pjūvį, o pro keturis mažus 5-12 milimetrų pjūvelius. Dėl to pooperacinis periodas ligoniui yra žymiai lengvesnis: reikia mažiau vaistų nuo skausmo, ligoniai greičiau gali pradėti valgyti, trigubai sumažėja ligonių gulėjimo laikas, žmogus greičiau tampa darbingas.

A.Šlepavičius apgailestauja, kad nors laparoskopinės operacijos yra gerokai pranašesnės už įprastines, tačiau žymiai brangesnės.

Jų metu naudojami brangūs vienkartiniai instrumentai. Ligonių kasos išlaidų instrumentams nekompensuoja.

Įprastų neatsisakys

Atlikęs pirmąją šalyje laparoskopinę kasos auglio operaciją chirurgas A.Šlepavičius išlieka racionalus. Jis nežada, kad nuo šiol visiems kasos operacijos bus atliekamos tik laparoskopiškai.

„Aš manau, kad pagrindinis kasos auglių operavimas išliks tradicinis. Tai susiję su labai nepatogia kasos padėtimi ir greta jos ypač arti einančiomis stambiomis magistralinėmis kraujagyslėmis.

Tik nedidelei grupei ligonių bus galima taikyti laparoskopines operacijas”, – sakė A.Šlepavičius.

Pasak chirurgo, norint pradėti operuoti laparoskopiškai, būtina sukaupti didelę patirtį operuojant tradiciniu būdu.

Nepaprastai svarbi tiksli priešoperacinė kasos auglių diagnostika, gera laparoskopinė aparatūra ir profesionali medikų komanda.

Padeda virškinti

Kasos operacijos yra gana retos. Klaipėdos ligoninėje pernai atliktos 22 tokios operacijos.

Kasa operuojama tada, kai joje atsiranda piktybiniai ar gėrybiniai augliai, cistos, vystosi sunkus lėtinis uždegimas, taip pat jai plyšus dėl traumos.

Kasa yra minkšta, pailga liauka, esanti viršutinėje pilvo dalyje už skrandžio.

Ji gamina kasos sultis, kurios padeda virškinti suvalgytą maistą. Taip pat gamina hormonus. Svarbiausias jų – insulinas. Sutrikus jo gamybai vystosi cukraligė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.