Buvęs Panemunės paplūdimys gali tapti privačia teritorija

Kauno valdžia užsimojo parduoti A.Smetonos alėjoje ant Nemuno kranto esantį apleistą pastatą ir šalia jo formuojamą žemės sklypą

Šiandien Kauno politikai turėtų nuspręsti, ar A.Smetonos alėjoje 4-uoju numeriu pažymėtas pastatas bus įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. Šalia šio daugiau nei 100 kvadratinių metrų statinio jau pradėtas formuoti ir apie 20 arų žemės sklypas.

„Tai tiesiog unikalus gamtos kampelis, kuriuo dabar naudojasi daug kauniečių. Kadencija į pabaigą, todėl politikai tvarkosi savo reikalus. Sunku bus apsaugoti nuo privatizacijos šį vaizdingą kampelį. Politikai aiškiai žaidžia su bendruomenėmis”, – teigė Panemunės bendruomenės centro pirmininkas Gediminas Žukauskas.

Namas ant upės kranto

Vienoje vaizdingiausių Panemunės vietų, A.Smetonos alėjos pradžioje, esantis vieno aukšto pastatas jau ne vienerius metus stūkso apleistas.

Šiuo metu jo langai užvirinti, sienos aprašinėtos, tačiau padėtis gali greitai pasikeisti. Savivaldybės administracija norėtų šį namą parduoti, o kartu atrėžti ir dalį Nemuno pakrantės.

Vakar ryte Panemunės parke kalbinti kauniečiai teigė, sunkiai suvokiantys miesto valdžios užmojus privatizuoti dalį vaizdingos Nemuno pakrantės. „Matyt, vėl rezgama kažkokia afera. Tai ne pirmas atvejis, kai Panemunės sklypai atsiduria Kauno strategų akiratyje”, – sakė po parką vaikščiojęs Panemunės gyventojas.

4-uoju numeriu pažymėtas pastatas yra buvusio Panemunės paplūdimio teritorijoje. Oficialiai ši maudynių vieta neveikia, tačiau joje iki šiol mėgsta ilsėtis nemažai kauniečių. „Ateityje tikimės, kad paplūdimys bus sutvarkytas ir atidarytas. Šalia yra ir krepšinio, ir tinklinio aikštelės. Tai populiari poilsio vieta”, – teigė Panemunės bendruomenės centro pirmininkas.

Valdininkų veiksmai sukėlė įtarimų

„Tikrai neabejoju, kad šis statinys sudomins ne vieną Kauno turtuolį. Kitos tokios vietos mieste dar reikėtų paieškoti. Blogiausia, kad taip užtversime kauniečiams priėjimą prie Nemuno. Mūsų frakcija nepritarė, kad šis objektas būtų įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. Jį galima panaudoti visuomeninėms ar bendruomenės reikmėms. Nemuno pakrantė nėra ta vieta, kur galima toleruoti aukštas tvoras”, – teigė miesto Tarybos opozicinės Socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Labanauskas.

Įtarimų dėl šio abejotino sandorio kilo ir Tėvynės sąjungos frakcijai. „Kai šis klausimas buvo svarstomas komitete, valdininkai pateikė neryškias nuotraukas ir tikino, kad ten stūkso medinis namelis. Nesimatė ir šalia esančio Nemuno. Iš bendruomenės atstovų sužinojome tikrąją padėtį, todėl siūlome šio objekto neprivatizuoti. Tokio valdininkų elgesio aplaidumu nepavadinsi. Kyla įtarimų, kad jie sąmoningai bandė nuslėpti dalį informacijos”, – teigė Kauno konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas.

Rengia detalųjį planą

A.Smetonos alėjoje 4-uoju numeriu pažymėtas pastatas prieš dvejus metus tapo Kauno miesto tarybos nuosavybe. Savivaldybės administracijos atstovams per teismą pavyko įrodyti, kad šis turtas yra bešeimininkis. Kauno apylinkės teismas valdininkų prašymą patenkino.

Šiemet Savivaldybės administracijos Urbanistikos skyrius išdavė sąlygas detaliajam planui rengti ir šalia pastato suformuoti žemės sklypą.

Oficialiuose dokumentuose vieno aukšto, apie 135 kvadratinių metrų, mūrinis pastatas įvardytas kaip prekybos paviljonas. Vidutinė jo rinkos vertė įvardyta 151 tūkstantis litų.

Pirmininkas staiga pakeitė nuomonę

Privatizavimo komisijos pirmininkas Algimantas Kurlavičius vakar „Kauno dienai” tikino, kad pakeitė savo nuomonę dėl A.Smetonos alėjoje esančio statinio įtraukimo į privatizuojamų objektų sąrašą.

„Komisija padarė klaidą, nenuvykusį į vietą ir neapžiūrėjusi statinio. Iš nuotraukų nesimatė, kad pastatas yra ant Nemuno kranto. To mes nežinojome. Tačiau gavau ir seniūno, ir vietos bendruomenės raštą. Manau, kad miesto Taryba nepritars, kad šis pastatas būtų įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. Pakeičiau savo nuomonę ir tam nepritarsiu”, – teigė Privatizavimo komisijos pirmininkas.

Galima tik spėlioti, kiek Kaune yra statinių „per neapsižiūrėjimą” įtrauktų į privatizuojamų objektų sąrašą. „Matyt, ateityje komisijai teks kiekvieną objektą apžiūrėti natūroje”, – tikino A.Kurlavičius.

Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas teigė, kad minėtas pastatas Savivaldybės reikmėms nereikalingas, todėl ir pasiūlyta jį privatizuoti.

„Norėdami šį statinį ir paplūdimį atgaivinti, turėtume nemažai investuoti. Mūsų pasiūlymo tikslas – gauti pajamų, o statinį sutvarkytų naujasis šeimininkas. Tikrai nebus baisiau nei kad dabartinė situacija”, – tikino valdininkas.

Tačiau Panemunės bendruomenės nuomone, nieko nėra baisiau už aukštomis tvoromis užtvertą senąjį paplūdimį. Kur kas paprasčiau būtų šį statinį iš viso nugriauti ir palikti paplūdimį švarų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.