Kaltinėnuose užvirė mūšis dėl kunigo

Kaltinėnų (Šilalės rajonas) tikinčiųjų pasipriešinimas dėl mylimo kunigo Petro Linkevičiaus iškeldinimo virto neregėto masto konfliktu. Parapijiečiai kaltina Telšių vyskupą Joną Borutą melu, o naujai paskirtas kunigas Narsutis Petrikas tarnystę pradėjo kumščiais ir savo pirmtako darbų niekinimu, rašo dienraštis L.T.

Kunigas P.Linkevičius Kaltinėnuose dirbo 18 metų. Tikinčiųjų manymu, pakankamai ilgai, kad Bažnyčia savo nuožiūra iškeltų jį į kitą parapiją (paprastai kunigams taikomas 7 metų rotacijos principas). Tačiau aplinkybių virtinė Bažnyčios vidaus reikalus pavertė beveik atviru karu.

Per beveik du dešimtmečius gabus ir energingas kunigas Kaltinėnuose sukūrė neįtikėtiną gerovės oazę. Tikintiesiems buvo gaila skirtis su iškilia asmenybe, todėl jie ėmė prašyti vyskupo J.Borutos, kad paliktų jiems mylimą kunigą. Telšių vyskupas nesiteikė bendrauti su paprastais žmonėmis ir juos nuraminti.

Dar gražiau – Bažnyčios hierarchas melavo tikintiesiems sakydamas, kad negalėjo net raštu atsakyti į jų prašymą, nes ant tūkstantį parašų turėjusio laiško nebuvo atgalinio adreso.

Tikintieji mojuoja Lietuvos pašto dvigubos registracijos šaknelėmis ir tvirtina : „Vyskupas meluoja”.

Dar daugiau ugnies į žibalą įpylė naujai paskirtas bažnyčios klebonas N.Petrikas – tik atvykęs į naują parapiją kunigas žiebė protestuotojus filmavusiam Jaunimo centro pirmininkui Giedriui Dainiui.

Naujasis klebonas nuo pirmos dienos ėmė griauti savo pirmtako sukurtas vertybes – uždarė ir užantspaudavo Jaunimo centro patalpas, pareikalavo sustabdyti finansavimą Kaltinėnų parapijos senelių namams, atleido kelis uoliausius bažnyčios tarnus.

Meilė ir egoizmas – koja kojon

Už ką taip stipriai žmonės myli kunigą P.Linkevičių? Ogi už tai, kad per 18 metų dvasininkas Kaltinėnuose sukūrė neįtikėtiną gerovės kompleksą. Organizacinių gabumų turintis kunigas pastatė dvi bažnyčias – vieną medinę, kitą monumentalią, ant sudegusios bažnyčios pastatų.

Šalia bažnyčios P.Linkevičius įrengė Senelių globos ir slaugos namus, kuriuose šiuo metu gyvena 68 senoliai. Pasak vietinių, kunigas priimdavo senukus iš visos Lietuvos – jei tik prašosi, jei tik suvargęs…

Greta globos namų išdygo reabilitacijos centras su sauna, baseinu, masažinėmis voniomis, treniruoklių sale, masažo specialistais ir gėlėmis žaižaruojančiu kiemu.

Prie bažnyčios įkurtas Jaunimo centras – irgi P.Linkevičiaus idėja. Naujas kunigas jau užrakino ir užantspaudavo Jaunimo centro duris, o jo pirmininkas G.Dainys retoriškai klausia: „Kur dabar leisti laiką kaimo jaunimui? Baruose?”

P.Linkevičius dar spėjo sukurti įspūdingą Dvasingumo parką ant Kepaluškalnio, atvesti nemokamą vandentiekį ir padaryti daugybę kitų žmonėms naudingų dalykų.

Regis, kaltinėniškiams turėtų pakakti – tegul kunigas pasitarnauja ir kitiems.

„Mes suprantame, kad esame egoistai, bet tokia jau žmogaus prigimtis, – sako bažnyčios vargonininkas Gražvydas Gasparavičius ir patikslina: – Buvęs vargonininkas – naujasis klebonas per tarpininkus perdavė, kad galiu nebeiti į darbą”.

Liepos 13-oji – juodasis ketvirtadienis

Buvęs bažnyčios vargonininkas įsitikinęs, kad kalčiausias dėl susidariusios konfliktinės situacijos yra Telšių vyskupas J.Boruta: „Jeigu vyskupas būtų atvažiavęs per didžiuosius Šv.Jono atlaidus, susitikęs su žmonėmis, atsakęs į klausimus, paaiškinęs situaciją – viso šito „kipišo” nebūtų buvę. Garantuoju.

Mes nėjome nei prieš Bažnyčią, nei prieš naująjį kunigą – tiesiog bijojome prarasti tai, ką sukūrė kunigas Linkevičius”.

Kadangi vyskupas niekaip neatsiliepė į tikinčiųjų prašymus, Kaltinėnų parapijiečiai liepos 13-ąją prie Telšių vyskupijos surengė piketą. Maldininkų minia sugrįžo į Kaltinėnus pavakare, tačiau jiems prieš nosį buvo užtrenktos bažnyčios durys.

Tikintieji giedojo lauke iki 21 valandos, apglėbė bažnyčią rankomis. Žmonės norėjo paaiškinimų. Vietoj jų naujasis kunigas demonstravo gestų kalbą – gręžiojo pirštu prie smilkinio.

Galiausiai ganytojas neišlaikė įtampos ir smogė viską filmavusiam Jaunimo centro pirmininkui G.Dainiui. Minia ėmė skanduoti: „Gėda, gėda! Mušeika, mušeika!” Apgailestavimas dėl prarasto kunigo pasipildė nemeile naujai paskirtam dvasininkui.

Karas prasidėjo. Dabar maldininkai abejoja, kaip iš tokio mušeikos kunigo rankų priimti komuniją – o gal vietoj komunijos žiebs į akį…

Tikinčiųjų viltys

Tikintieji ir toliau prašys vyskupą, kad į Kaltinėnus grąžintų 48 metų kunigą P.Linkevičių, kad šis galėtų baigti pradėtus darbus. „Gal dabar tai neįmanoma, bet kantriai lauksime metus ar dvejus,– sakė G.Gasparavičius. – Kol lauksime savojo, tegul skiria kitą kunigą vietoj N.Petriko – mes jį godosime ir mylėsime. Neutralus kunigas yra geriau negu mušeika”.

G.Gasparavičiaus manymu, kunigų rotacijos principą Bažnyčios hierarchai taiko kaip jiems patogu. Esą 36 metų N.Petrikas Žemaičių Kalvarijoje kunigavo tik 4,5 metų, o geras vyskupo draugas Varniuose dirba daugiau nei 20 metų.

Kaltinėnų parapijiečiai susiskaldė ir tarpusavyje, tačiau aktyviausieji neketina nurimti – jie ir toliau planuoja protesto akcijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaltinėnuose užvirė mūšis dėl kunigo"

  1. Wersaci

    😕 ziauru tiesiog

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.