„TNK-BP” ir „Baškneft” liepą atsisakė galimybės tiekti naftą į Lietuvą

Trečiadienį koncernas „Mažeikių nafta” turi baigti iš tanklaivio išpumpuoti 100 tūkst. tonų naftos. „Rosneft” liepą jau patiekė visą suderėtą kiekį, o antras likęs gamyklos tiekėjas – „LUKoil”, primena, kad nafta bus tiekiama, jei apsimokės, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Tanklaiviu atgabenta nafta sudarys maždaug šeštadalį liepą numatomo perdirbti kiekio. Jūra nafta atgabenta liepą suderėjus mažesnes tiekimo apimtis vamzdžiais.

Rusijos vamzdynus kontroliuojančios „Transneft” viceprezidentas Sergejus Grigorjevas patvirtino informaciją, kad šį mėnesį „Mažeikių naftai” žaliavą tiekia tik „Rosneft” ir „LUKoil”.

„Rosneft” visus savo liepos mėnesio grafikus įvykdė – patiekė visą numatytą naftą. Šį mėnesį į Mažeikius nebetiekia „TNK-BP” ir „Baškneft”, – tad „Mažeikių naftai” tiekėjų sumažėjo perpus, sakė S. Grigorjevas. Anot jo, neaišku, kaip tiekėjai keisis kitą mėnesį, nes dėl tiekimo deramasi kiekvieną mėnesį iš naujo.

„TNK-BP” vakar nepateikė komentarų, kodėl šį mėnesį buvo pasitraukta. Pirmojo metų ketvirčio finansinėje ataskaitoje Mažeikių bendrovė skelbė, kad pagrindiniai jos tiekėjai 2006 metais buvo „LUKoil”, „TNK-BP” ir „Jukos” priklausanti bei mokesčių vengimu apkaltinta „Tomskneft”.

„LUKoil” atstovas spaudai, Dmitrijus Dolgovas sakė, kad bendrovė su „Mažeikių nafta” turi metinį susitarimą dėl tiekimo ir kiekvieną mėnesį deramasi dėl apimčių. Jos tiekimas priklausys nuo galimybės uždirbti daugiau.

„Padėtis tokia, kad dėl mokesčių perdirbti naftą Rusijoje labiau apsimoka nei eksportuoti. Aišku, Rusijos gamyklos neperdirbs daugiau nei gali. Pajėgumai išnaudojami beveik 100 proc.”, – teigė D. Dolgovas.

Didindama savo perdirbimo pajėgumus „LUKoil” ketina vieną gamyklą pastatyti Rusijoje ir vieną nusipirkti užsienyje. Dabar bendrovė dalyvauja Nyderlandų naftos perdirbimo gamyklos pardavimo konkurse.

Savo ruožtu yra ir daugiau bendrovių norinčių tiekti į „Mažeikių naftą”, pavyzdžiui, „Tatneft”.

„Mielai tiektume, bet Rusijos pramonės ir energetikos ministerija neskiria grafikų”, – apgailestavo laikinasis bendrovės Naftos ir jos produktų eksporto skyriaus vedėjas. Vladislavas Medvedevas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.