Kaunas sugrąžintas į ES milijonų dalybas

Ūkio ministerija patenkino tris iš keturių Savivaldybės apeliacijų

Kaunui vėl įsižiebė viltis varžytis dėl ES milijonų. Vakar Kauno miesto savivaldybė sulaukė gerų žinių iš Ūkio ministerijos, kurios sudaryta komisija patenkino tris iš keturių kauniečių skundus dėl struktūrinių fondų paramos siekiančių projektų vertinimo.

Neigiamo atsakymo sulaukė tik „Technopolio” projektas, tačiau ir dėl jo dar žadama kovoti.

Nespėjo pateikti sutarties

Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA), daugiau kaip prieš mėnesį atmetusi keturis Kauno miesto savivaldybės pateiktus projektus, kuriems tikėtasi gauti 35,5 mln. litų ES paramos, turės dar kartą įvertinti tris iš jų. Pakartotinai bus vertinami „Girstučio” kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcijos, Lampėdžių kempingo įrengimo bei elektroninės turistų kortelės diegimo projektai.

Kaip jau rašėme, šie bei dar vienas „Technopolio” projektas buvo atmesti jau pradiniame jų vertinimo etape, nes Lietuvos verslo paramos agentūra pasigedo finansavimo šaltinius pagrindžiančių dokumentų.

Tokį pretekstą Savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis vadino formaliu ir įrodinėjo, kad buvo pateikti visi dokumentai, patvirtinantys, kad Savivaldybė planuoja investuoti savo dalį lėšų, jeigu tik projektai gaus ES paramą.

Tiesa, vertintojams nespėta pateikti sutarties su banku, suteikusiu Savivaldybei kreditą, nes dokumentų pateikimo dienomis dar nebuvo užbaigtos viešojo pirkimo procedūros.

Sutartis su banku išsiųsta tiesiai į Ūkio ministeriją, kuriai Kauno miesto savivaldybė apskundė LVPA sprendimus.

Prašys įvertinti aplinkybes

LVPA specialistai įpareigoti pakartotinai peržiūrėti tris iš keturių – „Girstučio” kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcijos, Lampėdžių kempingo įrengimo bei elektroninės turistų kortelės diegimo projektus.

Kai Ūkio ministerija svarstė šių projektų likimą, Savivaldybė jau buvo pateikusi sutartį su Vilniaus banku, kuris miesto savivaldos institucijai skolins 10 mln. litų.

Šio dokumento nespėta pateikti prieš svarstant apeliaciją dėl „Technopolio” infrastruktūros projekto, kuriam tikėtasi gauti 11 mln. litų, todėl ji buvo atmesta.

V.Grinis „Kauno dienai” teigė, kad Ūkio ministerijai ketinama išsiųsti dar vieną prašymą iš naujo įvertinti „Technopolio” projektą.

„Prašysime atsižvelgti į pasikeitusias aplinkybes, į tai, kad Savivaldybė jau pasirašė sutartį su banku, todėl šis projektas tikrai būtų finansuojamas iš miesto lėšų”, – tvirtino skyriaus vedėjas.

Anot jo, tikimasi sulaukti palankaus sprendimo, nes visi keturi skundai buvo grindžiami tais pačiais motyvais ir argumentais.

Be paramos – nė iš vietos

Vis dėlto palankūs Ūkio ministerijos atsakymai dar nereiškia, kad Kaunas tikrai gaus milijonus iš ES struktūrinių fondų. To nesitiki ir Savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas, nors ir akcentuodamas, kad visi keturi Savivaldybės teikiami projektai yra prioritetiniai.

Viliamasi, kad LVPA palankiai įvertins bent jau du projektus. Atmestus projektus planuojama tobulinti ir teikti vertintojams vėlesniam paraiškų teikimui. Miesto valdžios atstovai neslepia, kad negavus ES paramos minėtų projektų likimas būtų labai miglotas, mat keliasdešimties milijonų miesto ižde tikrai neatsiras.

Didžiausios sumos – 17 mln. litų – prašoma „Girstučio” kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcijai, kuriai iš miesto biudžeto bus skiriama dar 5 mln. litų. Po remonto kompleksas ir jame esantis baseinas turėjo būti pritaikytas tarptautiniams sporto renginiams.

Su ES parama siejamas mokslo ir technologijų parko „Technopolis” startas – už 11 mln. litų
struktūrinių fondų lėšų ir 0,8 mln. litų miesto biudžeto pinigų planuojama pasirūpinti infrastruktūra buvusioje S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje.

Kauno regiono kempingui prie Lampėdžių planuojama gauti 6,2 mln. litų paramos, o savo lėšų skirti 0,75 mln. litų.

Už 1,3 mln. litų ES lėšų Kaunas ketina įdiegti elektronines turistų korteles ir jų paslaugų sistemą. Miestą lankantiems turistams norima pasiūlyti korteles, kurias įsigiję svečiai galėtų lankyti muziejus, kultūros objektus, renginius, naudotis viešojo transporto bei automobilių statymo paslaugomis. Šį projektą miesto Taryba numačiusi finansuoti 150 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.