Amerikietė Douglas „lietuve” netapo

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus nesuteikė šalies pilietybės Vilniaus TEO ekipos legionierei amerikietei Katie Douglas

Rugsėjo 12-23 dienomis Brazilijoje vyksiančiame pasaulio moterų krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė versis be amerikietės Katie Douglas. Šalies prezidentas Valdas Adamkus, atsižvelgdamas į Pilietybės komisijos rekomendacijas, nusprendė 27 metų 183 cm ūgio amerikietei Lietuvos pilietybės išimties tvarka nesuteikti.

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, susitikime su prezidentu Pilietybės komisijos nariai pateikė argumentus, kodėl rekomenduojama nesuteikti Douglas Lietuvos pilietybės.

Atstovės spaudai teigimu, Pilietybės įstatyme nėra apibrėžtų teisinių prielaidų, leidžiančių suteikti asmeniui pilietybę išimties tvarka už „galimus ar būsimus jo nuopelnus”.

Be to, jos teigimu, nors Konstitucija suteikia išimtinę teisę prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka, dabartinė įstatymų bazė neleidžia šios teisės realizuoti.

Todėl Adamkus nutarė kreiptis į Seimą ir siūlyti patobulinti Pilietybės įstatymą, kad jis leistų visapusiškai įgyvendinti prezidentui suteiktą konstitucinę teisę.

Norint gauti pilietybę ne išimties tvarka Lietuvos Konstitucija numato, kad kitos šalies pilietis privalo išgyventi Lietuvoje 10 metų, išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą, išlaikyti Konstitucijos pagrindų egzaminą, turėti nuolatinę darbo vietą ir pragyvenimo šaltinį.

Vyriausiasis Lietuvos moterų rinktinės treneris Algirdas Paulauskas pernelyg nenuliūdo: „Tokia prezidento valia. Jei taip nusprendė, vadinasi, taip turi būti”.

Strategas džiaugėsi, kad pasirengimas pasaulio čempionatui tik prasidėjo. „Toks sprendimas nieko nepagadino ir nepagerino, kadangi nepradėjome žaisti nei su Douglas, nei be jos”, – teigė treneris. Vis dėlto Paulauskas tikino, jog su amerikietės pagalba rinktinė galėtų pasiekti kur kas daugiau.

Praėjusią savaitę grupė žinomų Lietuvos sportininkų, politikų, mokslininkų ir menininkų paragino šalies prezidentą suteikti Lietuvos pilietybę Douglas, tačiau Adamkaus sprendimui šis atviras laiškas įtakos neturėjo.

Atvirame laiške prezidentui atkreipiamas dėmesys, kad viena stipriausių pasaulio krepšininkių – Kathryn E. Douglas – jau du sezonus rungtyniauja Lietuvoje. Dvejus metus iš eilės ji pripažįstama viena naudingiausių Eurolygos žaidėjų, šiemet išrinkta į pasaulio moterų krepšinio elito viršūnę – WNBA Visų žvaigždžių Rytų komandą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Amerikietė Douglas „lietuve” netapo"

  1. Paulius

    pilietybės komisija tai bukų,debilų klipatų komisija jai Lietuvos interesai nei motais ,kai suteikti keturiolikamečiui pilietybę -jokių problemų,kai kelti Lietuvos prestižą jai to nereikia,prezidentui su tokiomis pažiūromis reikia nedelsiant rengti apkaltą dėl pilietybės suteikimo suteikta teise piktnaudžiavimo per visą prezidentavimo laikotarpį,paskelbiant kam buvo suteikta išimties tvarka pilietybė už kokius nuopelnus ir matysis kas per prezidentas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.