Prezidentas žadėjo paramą neįgaliesiems

Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma praėjusį šeštadienį lankėsi pajūryje. Pirmoji šalies pora užsuko į Giruliuose įsikūrusią psichosocialinės reabilitacijos stovyklą „Pasaka”.

Bendrijos „Viltis” organizuojamoje vasaros poilsio stovykloje, skirtoje sutrikusio intelekto žmonėms, prezidentas Valdas Adamkus lankėsi pirmą kartą. Valstybės vadovas savo akimis pamatė, kuo čia užsiima likimo nuskriaustieji. Laukdami Adamkaus neįgalieji, padedami juos globojančių šeimos narių ir savanorių, parengė specialią koncertinę programą, galėjusią iki širdies gelmių sujaudinti bet kurį žiūrovą.

Tarsi viena šeima

Stebėdama neįgaliųjų pasirodymus pirmoji šalies pora nuoširdžiai šypsojosi ir dėkingumą reiškė plojimais. Apžiūrėjęs stovyklą prezidentas Adamkus susitiko su joje dirbančiais specialistais ir neįgaliųjų artimaisiais. Bendrija „Viltis” jau šešiolika metų kiekvieną vasarą iš visos Lietuvos suburia šeimas, auginančias sutrikusio intelekto vaikus. Kartu su kvalifikuotais specialistais siekiama sumažinti šių vaikų, jų tėvų ar globėjų socialinę atskirtį.

Valstybės vadovas įsitikino, kad 12 dienų trunkančioje stovyklos pamainoje, į kurią susirenka apie 400 žmonių, verda visiškai kitoks gyvenimas. Žmonės čia tampa tarsi viena didele šeima, negalvojančia nei apie liūdną rytojų, nei apie jiems skirtus likimo smūgius.

LŽ stovykloje kalbinti žmonės teigė, kad čia jaučiasi kaip normalūs visuomenės nariai. Jie nėra diskriminuojami dėl savo išskirtinumo, juos nuolat prižiūri savanoriai ir šeimos nariai. Stovykloje vyrauja gera nuotaika, jaučiamas žmonių dvasinis artumas, net oras persmelktas geranoriškumo ir noro padėti kitam. Stovyklautojai pajūryje nuolat užsiėmę. Vieni dalyvauja saviveikloje, kiti eina prie jūros.

Netinkamas požiūris

Bendrijos „Viltis” vadovė Dana Migaliova prezidentui Adamkui pabrėžė, kad Lietuvoje gyvenantys neįgalieji susiduria su valstybinio požiūrio į juos nebuvimu. Daugelyje rajonų neįgalieji yra ignoruojami ir atstumiami, pirmiausia tai pasakytina apie sveikatos politiką formuojančius ir vykdančius asmenis.

Pasak Migaliovos, šalyje kasdien didėja poreikis steigti neįgaliųjų dienos centrus, o kai kuriuose miestuose akivaizdžiai nenorima sudaryti sąlygų, kurios palengvintų specialių poreikių turinčių asmenų gyvenimą.

Laužys stereotipus

„Vilties” vadovei atrodo, kad gražūs kurortai, pavyzdžiui, Palanga ar Druskininkai, nori matyti tik sveikus ir gražius žmones. Prezidentas apgailestavo, kad Lietuvos visuomenėje dar neįsitvirtino supratimas apie neįgalių žmonių poreikius. Adamkus įsitikinęs, kad giliai įsišaknijusius stereotipus neįgaliųjų atžvilgiu būtina laužyti.

Bendraudamas su sutrikusio intelekto vaikų tėvais, mokytojais ir savanoriais šalies vadovas pripažino, kad socialinės srities finansavimas Lietuvoje nėra racionalus, trūksta kvalifikuotų socialinių darbuotojų.

„Jeigu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija to nepadarys, ieškosiu kitos įstaigos, kuri būtų atsakinga už socialinę sritį”, – pareiškė prezidentas. Apie neįgaliųjų problemas jis žadėjo pasikalbėti su socialinės apsaugos ir darbo ministre Vilija Blinkevičiūte.

Iš Girulių išvykstančiam Adamkui „Vilties” atstovai įteikė ąžuolo lapų vainiką ir ilgą laišką, kurį net dvi dienas rašė, piešė ir gražino stovykloje poilsiaujantys sutrikusio intelekto vaikai, jų tėvai, globėjai ir savanoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.