„Darbiečių” populiarumas rieda pakalnėn

Vos prieš porą mėnesių reitingų lentelės pirmojoje vietoje besipuikavusi partija smuko į trečiąją vietą. Per vieną mėnesį „darbiečiai” prarado net 7 proc. simpatikų.

Rinkos analizės ir tyrimų grupės RAIT birželį atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa rodo, kad populiariausia politinė jėga Lietuvoje yra Tėvynės sąjunga (TS, konservatoriai). Garsiausiai iš visų politikų apie pirmalaikius Seimo rinkimus kalbantys konservatoriai gali tikėtis surinkti beveik 12 proc. rinkėjų balsų.

Nors TS populiariausia tarp senyvo amžiaus – 65-74 metų – apklausos dalyvių, ją taip pat palaiko aukštąjį išsilavinimą turintys ir pasiturinčiai gyvenantys rinkėjai.

Antrąją vietą partijų populiarumo lentelėje užima socialdemokratai. Jų premjero Algirdo Brazausko atsistatydinimas kol kas nedaug lėmė socdemų reitingo smukimą žemyn. Už šią politinę jėgą per Seimo rinkimus dabar balsuotų 9,9 proc. apklausos dalyvių.

Didžiausią šuolį žemyn padarė skandaluose ir tarpusavio rietenose besimurkdantys, partijos lyderio Viktoro Uspaskicho netekę „darbiečiai”. Birželį už Darbo partiją (DP) būtų balsavę beveik 9 proc. apklaustųjų. Dar balandį ji buvo populiarumo viršūnėje – DP palaikė 18,9 proc. apklaustų rinkėjų. Negana to, per gegužę šios politinės organizacijos reitingas smuko nuo 15,8 proc. iki 8,9 procento. RAIT duomenimis, „darbiečius” daugiausia remia jauni (18-24 metų), pagrindinį išsilavinimą turintys kaimų ir mažų miestelių gyventojai.

Eksprezidentui Rolandui Paksui išskridus į žygį aplink pasaulį pakilo jo vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberaldemokratai) reitingas. Vietoj 2 proc. gegužę jis pakilo beveik iki 5 proc. birželį. Liberaldemokratams nedaug trūksta, kad jie įveiktų būtiną 5 proc. rinkimų barjerą.

Apklausos duomenimis, kitos politinės jėgos – nei valstiečiai liaudininkai, nei Naujoji sąjunga, nei Liberalų ir centro sąjunga – į Seimą nepatektų.

Beje, kaip ir pastaraisiais mėnesiais, yra didelis politikais nusivylusių ir tiesiog nežinančių, ką daryti, rinkėjų skaičius. Net ketvirtadalis apklaustųjų pareiškė, kad balsuoti neitų, o beveik penktadalis nežinojo, kaip elgtųsi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.