FIFA reitingo naujovės kilstelėjo Lietuvą

Šalies rinktinė priartėjo prie pasaulio čempionato dalyvių

Lietuvos futbolo mėgėjai paniro į svarstymus, kokiu būdu šalies rinktinė Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) reitinge per du mėnesius iš 93-ios vietos pakilo į 69-ąją, nors nepasiekė ypatingų pergalių. Viskas gana paprasta – pasikeitusios reitingo sudarymo taisyklės mūsų rinktinei buvo itin naudingos.

Įspūdingas šuolis

Naujausiame FIFA reitinge Lietuvos vienuolikė per du mėnesius iš 93-ios vietos pakilo į 69-ąją. Palyginimui – pasaulio čempionate dalyvavusi Trinidado ir Tobago rinktinė yra tik penkiomis pozicijomis aukščiau. Per šį laiką lietuviai turėjo vienas rungtynes ir 1:0 nugalėjo lenkus, tačiau ne tai nulėmė įspūdingą šuolį.

Pasaulio čempionato įkarščio metu nedaugelis atkreipė dėmesį į FIFA pranešimą, kad keičiamos reitingo sudarymo taisyklės. FIFA reitingas yra sudaromas nuo 1993 metų. Ligšiolinė taškų skaičiavimo sistema galiojo nuo 1999 metų.

Lietuvos rinktinė reitinge 1993 metų rugpjūtį buvo 84-oje vietoje. 1995 metais lietuviai du mėnesius buvo 43-ioje pozicijoje. 1997 metų rugpjūtį ir spalį lietuviai buvo 42-oje vietoje. Nuo šios datos rinktinės pozicija nuolat stabiliai prastėjo. 2003 metų kovą Lietuva buvo 106-oje vietoje.

Daug pokyčių

FIFA reitingas dažnai buvo kritikuojamas, kad jo skaičiavimo formulė per daug sudėtinga. Dar pernai FIFA ėmė ieškoti labiau visiems priimtino skaičiavimo būdo. Pats svarbiausias pokytis yra tai, kad nuo šiol bus skaičiuojami tik ketverių metų rezultatai. Anksčiau buvo apimami aštuonerių metų pasiekimai. Kaip tik ši aplinkybė Lietuvos rinktinai išėjo į naudą, nes kelioms dešimtims rinktinių buvo nubraukta daug sėkmingų ankstesnių metų rungtynių. Lietuva neteko 23 taškų, tačiau daugelis komandų prarado net po 100-280 taškų. Bene labiausiai nukentėjo Saudo Arabija, kuri iš 34-osios vietos nukrito į 81-ąją.

Dabar už pergalę bus duodami 3 reitingo taškai, už lygiąsias – 1 taškas, už pralaimėjimą – 0 taškų. Tačiau po rungtynių, kurių baigtį nulems 11 metrų baudiniai, laimėjusi komanda gaus 2 taškus, o pralaimėjusi – 1. Skaičiavimui nebeturės įtakos įmuštų įvarčių skaičius ir namų aikštės faktorius. Iki šiol išvykoje laimėjusi komanda papildomai gaudavo 3 taškus.

Draugiškoms rungtynėms bus suteiktas koeficientas 1, pasaulio čempionato ar kontinentų pirmenybių atrankos varžyboms – koeficientas 2, kontinentų finalo ir FIFA Konfederacijų taurės varžyboms – 3, pasaulio čempionato finalinio turnyro rungtynėms – 4. Iki šiol pasaulio čempionato finalinio turnyro rungtynėms buvo skiriamas koeficientas 2.

Nors bus įvertinami pastarųjų ketverių metų rezultatai, tačiau tik paskutinių 12 mėnesių rezultatai bus įskaičiuojami visiškai (100 proc.). Vėlesnių metų pasiekimai turės tik 50, 30 ir 20 proc. vertės. Priklausomai nuo oponento pajėgumo, rezultatas bus dauginamas iš koeficiento nuo 2 iki 0,5.

Kitais metais FIFA interneto svetainėje pateiks skaičiuoklę, kuria bus galima hipotetiškai paskaičiuoti, kokią įtaką vienai ar kitai rinktinei turėtų konkrečios rungtynės.

Aplenkė kaimynus

Pozicijas naujame reitinge pagerino ir būsimieji Lietuvos rinktinės varžovai 2008 metų Europos atrankos pirmenybėse. Italija iš tryliktosios vietos pakilo į antrąją, Prancūzija užima ketvirtąją poziciją (buvo aštunta), o Ukrainos futbolininkai iš 45-osios vietos pakilo į penkioliktąją.

Škotijos rinktinė yra 41-a (buvo 59-a), o kitos dvi 2008 metų Senojo žemyno atrankos turnyro B grupės komandos užima kuklesnes vietas – Gruzija iš 101-os pozicijos pakilo į 87-ąją, o Farerų salų ekipa iš 139-osios vietos nukrito į 169-ąją. Latvija iš 70-os vietos nukrito į 82-ąją, kuria dalijasi su Estija (buvo 77-a).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.