Drauge koncertuos austrai, ukrainiečiai ir lietuviai

Šįvakar 18 val. Klaipėdos koncertų salės (Šaulių g. 36) pirmojo aukšto fojė vyks vakaras–koncertas, kuriame dalyvaus choras iš Austrijos „Salzburger Volksliedsingkreis”, Klaipėdos ukrainiečių tradicinės kultūros klubo ansamblis „Prosvit” bei tautinių šokių ir dainų ansamblio „Žilvinas” vokalinė grupė.

Svečiuosis choras iš Zalcburgo

Tokia netikėta idėja – pristatyti trijų skirtingų šalių kultūrą – gimė prieš metus trims klaipėdiškiams chorvedžiams: Irenai Petrulionienei, kuri vadovauja ukrainiečių tradicinės kultūros klubo vokaliniam ansambliui „Prosvit”, Juditai Kiaulakytei, kuri yra „Žilvino” vokalinės grupės vadovė, ir Arūnui Pečiuliui, jau 15 metų gyvenančiam ir aktyviai dirbančiam Austrijoje, Zalcburgo mieste. Šiam menininkui kilo mintis į Lietuvą atvežti vieną iš penkių šiuo metu jo vadovaujamų kolektyvų – „Salzburger Volksliedsingkreis” dainininkus, kurie seniai veržėsi aplankyti mūsų šalį, savo vadovo gimtinę.

Pažodžiui išvertus šis choras vadintųsi „Zalcburgo liaudies dainuotojų draugija”. Kolektyvas gyvuoja nuo 1977 metų. Jame šiuo metu dainuoja 77 dainininkai. Tai didžiausias Zalcburge saviveiklinis choro kolektyvas, kurio pagrindinę repertuaro dalį sudaro liaudies dainos, taip pat Alpių kraštuose paplitę „jodleriai”. Choras yra gastroliavęs Vokietijoje, Italijoje, Olandijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Japonijoje. A.Pečiulis šiam chorui vadovauja jau šeštus metus.

Choras „Salzburger Volksliedsingkreis” yra adventinio festivalio „A b‘sondere Zeit” (liet. „Ypatingas laikas”) įkūrėjas. Šis festivalis organizuojamas jau daugiau nei 20 metų. Jo koncertai skamba ne tik didžiojoje Zalcburgo „Mozarteum” salėje, bet ir kituose Austrijos, Vokietijos, Italijos miestuose. Nuo 2000 metų šio festivalio meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu tapo A.Pečiulis.

Austrijoje lietuvis padarė karjerą

Įspūdingai klostosi A.Pečiulio karjera Austrijoje. 1985-aisiais su pagyrimu baigęs S.Šimkaus AMM (dabar konservatorija), 1991-aisiais – Vilniaus konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), jis 1991-1994 metais studijavo Zalcburgo aukštojoje muzikos ir taikomojo meno mokykloje „Mozarteum” (dabar Muzikos ir taikomojo meno universitetas „Mozarteum”) operinio ir simfoninio dirigavimo specialybę. Studijas baigė su pagyrimu, buvo apdovanotas Austrijos kultūros ir švietimo ministerijos Garbės diplomu ir premija už ypatingus nuopelnus.

A.Pečiulis yra įvairių tarptautinių konkursų laureatas, šiuo metu penkių kolektyvų meno vadovas, nuo 2000 metų dviejų festivalių Zalcburge meno vadovas, seminarų, meistriškumo kursų, konkursų žiuri narys. Su įvairiais kolektyvais yra įrašęs 15 CD.

2002-aisiais A.Pečiulis buvo išrinktas Zalcburgo miesto chorų vyr. dirigentu, o 2005-aisiais jam suteiktas „Obertrumer Liedertafel” Garbės dirigento vardas.

Šie sausi faktai byloja apie talentingo kraštiečio aktyvią meninę veiklą svetur.

Vakare – trys skirtingos kultūros

Prieš metus atvykęs dalyvauti S.Šimkaus chorų konkurso žiuri darbe, A.Pečiulis kartu su savo buvusiomis dėstytojomis J.Kiaulakyte ir I.Petrulioniene nutarė Klaipėdoje surengti draugystės vakarą, kuriame būtų pristatytos skirtingos – austrų, lietuvių bei ukrainiečių muzikinės programos.

Idėjai įgyvendinti pritarė ir ją parėmė Austrijos ambasada bei Klaipėdos apskrities viršininko administracija.

Projekto koordinatorės I.Petrulionienės vadovaujamas ukrainiečių „Prosvit” kolektyvas užsiima kultūrine menine veikla, siekiančia puoselėti etnines šaknis. Jo nariai atlieka savo krašto dainas, taip pat siekia atgaivinti autentišką tautinį kostiumą, bando prisiminti kulinarinio paveldo subtilybes.

„Aukso paukštės” laureatės, tautinių šokių ir dainų ansamblio „Žilvinas” vokalinės grupės repertuare vyrauja Klaipėdos krašto ir Žemaitijos dainų modernios harmonizacijos.

Šįvakar šie trys skirtingoms kultūrinėms tradicijoms atstovaujantys kolektyvai kviečia klaipėdiečius į susitikimą koncerte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.