Iranas neatsisakys gaminti branduolinį kurą

Irano prezidentas Mahmudas Ahmadinedžadas vakar pareiškė, kad jo šalis neišsižadės teisės gaminti branduolinį kurą, pranešė Irano studentų naujienų agentūra ISNA.

Šis prezidento pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Briuselyje vyko vyriausiojo Irano derybininko Alio Laridžanio ir Europos Sąjungos užsienio politikos koordinatoriaus Chavjero Solanos susitikimas, kuriame šalys aptarė Teheranui pateiktų pasiūlymų paketą, kurį remia šešios didžiausios pasaulio valstybės ir kuriuo siekiama išspręsti susidariusią krizę.

„Irano tauta yra pasiryžusi pasinaudoti visomis savo teisėmis branduolinės energetikos srityje, tarp jų ir teise vykdyti visą branduolinio kuro gamybos ciklą”, – sakė M.Ahmadinedžadas keliaudamas po šiaurės vakarinius Irano rajonus.

Vakarai ragina Iraną sutikti su jų pateiktu pasiūlymų paketu iki šeštadienį Rusijoje prasidėsiančio Didžiojo aštuoneto šalių susitikimo. Pakete pateikti Iranui palankūs diplomatiniai ir politiniai pasiūlymai mainais į urano sodrinimo nutraukimą.

Iranas, kuris sako turintis teisę sodrinti uraną pagal jo paties sukurtas technologijas, žada atsakymą pateikti iki rugpjūčio 22 dienos.

Vakarų šalys kaltina Iraną, kad prisidengdamas taikia branduolinio kuro programa jis siekia pasigaminti branduolinį ginklą, ir perspėja jį dėl galimų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų, jeigu Iranas atmestų Vakarų pasiūlymus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.