Premjeras surikiavo komandą

Mažumos Vyriausybę formuojančios keturios partijos vakar baigė dalytis ministrų postus. Finišą derybininkai pasiekė socialdemokratams atsisakius ketinimų valdyti Ūkio ministeriją.

Socialdemokratams Gedimino Kirkilo vadovaujamoje Vyriausybėje atiteks 6 ministrų portfeliai, valstiečiams liaudininkams – 3. Pilietinės demokratijos partija ir liberalcentristai turės po du ministrus.

Apie derybų rezultatus G.Kirkilas vakar informavo šalies vadovą Valdą Adamkų.

Su juo socialdemokratas vakar susitiko dukart. Po pirmojo pokalbio buvo padaryta pertrauka – socialdemokratui prireikė konsultacijų su koalicijos partneriais.

Atmetė prezidento siūlymą

V.Adamkui vakar užkliuvo liberalcentristų pasiūlyta Seimo nario Armino Lydekos kandidatūra į kultūros ministrus. Tada G.Kirkilas paskambino Vytautui Bogušiui ir pasiūlė vadovauti šiai ministerijai.

Politikas „Lietuvos rytui” sakė sulaukęs ir V.Adamkaus skambučio. Iš prezidento parlamentaras išgirdo tą patį siūlymą, bet jo atsisakė: „Aš esu komandos žmogus ir nelaužau partijos sprendimų”.

Per antrąjį G.Kirkilo susitikimą su V.Adamkumi kandidatu į kultūros ministrus buvo pasiūlytas buvęs Seimo narys, Kauno džiazo festivalio rengėjas Jonas Jučas.

Kandidatai kliūva opozicijai

Kandidatu į vidaus reikalų ministrus liberalcentristai pasiūlė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininką Raimondą Šukį.

Bet konservatorių lyderis Andrius Kubilius pareiškė abejonių, jog vadovauti ministerijai, kuriai pavaldžios jėgos struktūros, pasirinktas liberalcentristas, kurių lyderis Artūras Zuokas turi problemų su teisėsauga.

Socialliberalams ypač užkliuvo kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministrus Vilija Blinkevičiūtė, neseniai iš Naujosios sąjungos perėjusi pas socialdemokratus.

„Netoleruojame, kad Vyriausybėje būtų žmonės, kurie yra neprincipingi, besiblaškantys, neaiškių vertybinių nuostatų”, – griežtai kalbėjo socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas.

Socialliberalams kilo abejonių ir dėl kandidato į teisingumo ministrus Petro Baguškos. Jam priekaištaujama dėl kompetencijos stokos.

Kai kas abejojo ir dėl Seimo nario Rimvydo Turčinsko kandidatūros į sveikatos apsaugos ministrus.

Šis politikas anksčiau vadovavo Marijampolės ligoninei, kai ten buvo apdeginti dvyniai Zdaniai.

Ministro balse – nuoskauda

Susisiekimo ministerijos vairą iš Petro Čėsnos turėtų perimti Algirdas Butkevičius.

„Manau, kad dirbti dar galėjau. Tačiau jei taip nusprendė, tai nusprendė”, – su nuoskauda balse vakar kalbėjo P.Čėsna.

Valdys tris ministerijas

Tris ministrų postus išsiderėję valstiečiai liaudininkai turėtų vadovauti Ūkio, Užsienio reikalų bei Žemės ūkio ministerijoms. Pastarosios vadove vėl siūloma partijos lyderė Kazimiera Prunskienė.

Į ūkio ministrus pasiūlytas Seimo Ekonomikos komiteto vadovas Vytas Navickas, o užsienio reikalų ministrus – ambasadorius Petras Vaitiekūnas.

Diplomatijos vadovu vis dar pretendavo likti ir dabartinis ministras Antanas Valionis. Apie tai pirmadienį partijos prezidiumo posėdyje užsiminė socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas. Tačiau A.Valionis neišdrįso perbėgti pas socialdemokratus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.