Vasara be sauskelnių

Vasaros malonumai, deja, neatsiejami nuo įvairių pavojų. Daugiausia jų tenka vaikams.

Paplūdimyje

Padidėjęs saulės aktyvumas daugelį jau išmokė atsargiai mėgautis paplūdimio malonumais, tačiau vaikus vasarą reikėtų prižiūrėti itin rūpestingai.

Vilniaus centro poliklinikos gydytoja pediatrė Jūratė Barzdenytė sako, kad pirmą kartą su vaiku susiruošus į paplūdimį ten reikėtų praleisti ne daugiau kaip 20 minučių. Geriausias laikas ryte iki 10-11, po pietų – nuo 17 valandos. Nuo 12 iki 15 valandos gydytoja nerekomenduoja paplūdimyje būti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Paisyti šios rekomendacijos itin svarbu pajūryje, mat ultravioletiniai spinduliai atsimuša nuo vandens paviršiaus, ir žmogus jų gauna dar daugiau.

Renkantis apsauginį kremą vaikams reikėtų atkreipti dėmesį į SPF faktorių. Jis neturi būti mažesnis nei 20. Teptis kremu medikė pataria pusvalandį prieš einant į lauką – po tiek laiko ima veikti apsaugos faktorius. Lauke žaidžiančius vaikus apsauginiu kremu derėtų tepti maždaug kas tris valandas arba iškart po maudynių.

„Paplūdimyje svarbu ne tik apsauginiai kremai, bet ir tinkama apranga”, – aiškina gydytoja J.Barzdenytė. Pasak jos, vaikai neturi lakstyti nuogi ar pusnuogiai – lengvi natūralaus pluošto marškinėliai, kepuraitės padės išvengti nudegimų.

Medikė rekomenduoja paplūdimyje gerti vandenį, tik jokiu būdu ne spalvotus gazuotus gėrimus, mat nuo jų vaikas gali imti žagsėti, jį pykina. Taip atsitinka nuo tuose produktuose esančių įvairių konservantų, dažiklių, saldiklių.

Ilsintis su kūdikiu pravartu pasiimti tentą ar skėtį nuo saulės – mažylis neturi gauti tiesioginių saulės spindulių.

Beje, medikė sako, kad nereikia persistengti, vasarą vaikai gali išbūti lauke ir visą dieną, tik ne paplūdimyje, o, pavyzdžiui, medžių paunksnėje, pavėsinėje. Taip išvengiama odos nudegimų, kurie pastebimi dažniausiai vakare. Tada vaikas tampa irzlus, jam gali pakilti temperatūra, oda parausta, vaiką pykina, jis gali vemti. Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į medikus.

Pavojingas ir kokybiškas maistas

Per atostogas norisi pailsėti, ir maisto gamybai paprastai skiriama mažiau dėmesio – pietaujama restoranuose ar pašildomi pusfabrikačiai.

„Vasarą vaikai gali blogai pasijusti net ir nuo tinkamai paruošto, saugaus, bet sunkiai virškinamo maisto. Todėl įvairūs kepsniai, dešrelės per karščius vaikams nerekomenduotini”, – aiškina gydytoja J.Barzdenytė.

Pasak pašnekovės, sriubos, atskiestos sultys, daržovės vasarą yra itin svarbi vaiko raciono dalis. „Pusryčiams sveika įvairios košės, puikiai tinka ir užplikomos. Vaikas ilgai bus sotus, o virškinimo problemų nekils”, – pataria medikė.

Sveikesni yra šviežiai gaminti, virti, o ne kepti patiekalai. Juos vertėtų laikyti šaldytuve ir nesinešti į paplūdimį. Medikės teigimu, įvairių traškučių, spalvotų gazuotų gėrimų ir kitų maisto produktų su konservantais vaikams geriau išvis neduoti nei vasarą, nei kitu metu.

Pavojai kaime

„Jei vaikai atostogauja kaime, svarbu kiek įmanoma laikytis higienos. Ypač vaikams pavojingi maži šunyčiai, kurie dažnai būna užsikrėtę toksokaroze (kirmėlinė liga) – vaikai ja gali taip pat lengvai užsikrėsti. Ši liga pavojinga sveikatai, ją sunku diagnozuoti ir gydyti”, – perspėja gydytoja J.Barzdenytė. Todėl vaikai neturi kartu su gyvūnais miegoti ar valgyti, prieš valgį ar po kontakto su gyvūnu turi plauti rankas su muilu.

Atostogaudami sodybose vaikai mėgsta pagelbėti darže. Tačiau, pasak medikės, vaikų iki trejų metų į šiltnamius ar daržus geriau neleisti – mat nuo kai kurių augalų (rūtos, pomidorai, braškės) gali atsirasti ilgalaikių dėmių ar alergija.

Mažyliams gali būti pavojingi ir kai kurių vabzdžių įgėlimai, mat nežinoma, kaip vaiko organizmas į juos reaguos. Jei įgėlė bitė, širšė, vapsva, o vaiko būklė pasikeitė, sparčiai tinsta sugelta vieta, vaikas blogai jaučiasi, jį pykina – būtina tuoj pat kreiptis į gydytoją.

Svarbu ir įkandimo vieta, ypač pavojinga, jei tai veidas ar kaklas. Tada gal ištikti dusulio priepuolis – vaiką reikia kuo skubiau gabenti į ligoninę.

Įgėlus uodui galima tą vietą patrinti perpjauta svogūno ir česnako galvute ar specialiu tepalu.

Uogaujant pamiškėse labai svarbu saugotis gyvačių. „Jei vaikui įgėlė gyvatė (nesvarbu kur), būtina jį kuo skubiau vežti į ligoninę, net jei jis gerai jaučiasi ir nėra jokių negalavimo požymių. Po kurio laiko būklė gali labai staigiai pablogėti ir pagelbėti bus neįmanoma”, – teigia J.Barzdenytė.

Medikė primena, kad važiuojant atostogauti į kaimą reikia pasiimti vaistinėlę, kur būtų antialerginio gelio, vaistų nuo temperatūros, tvarsliavos.

„Nereikalingas kompresas”

Vasara – palankus metas atsisveikinti su sauskelnėmis. Vilniaus universiteto vaikų ligoninės urologinio skyriaus vedėjas Kastytis Gricius sako, kad vasarą jos tikrai nereikalingos. „Sauskelnės – patogumas tėvams, bet visai nereikalingas kompresas vaikams”, – įsitikinęs medikas.

Pasak specialisto, ypač jų nepatartina mūvėti berniukams, mat sėklidėse temperatūra yra apie pora laipsnių žemesnė nei viso kūno, o nuolat mūvint sauskelnes ji pakyla ir tai gali vėliau sukelti vaisingumo problemų. Be to, šiltoje ir drėgnoje terpėje puiki galimybė veistis bakterijoms, o šios gali sukelti įvairias infekcijas ir uždegimus.

„Saukelnės gali būti ir naktinio šlapinimosi priežastis”, – perspėja urologas. Taip esą susidaro nelyg užburtas ratas: kadangi vaikas šlapinasi naktį, tėvai jam mauna sauskelnes, tačiau būtent jas mūvėdamas mažylis ir neišmoksta normaliai šlapintis. Pasak mediko, taip tėvai sukuria komfortą sau, bet ne vaikui – nereikia skalbti patalynės, valyti lovos, tačiau vaikas ilgai kenčia nuo naktinio šlapinimosi.

Kartais vaikai net iki 3-4 metų nesugeba naudotis puoduku – šlapinasi ar tuštinasi tik į sauskelnes. Pasak K.Griciaus, tai tikrai nėra normalu – vaiką ant puoduko sodinti reikėtų vos tik jam ėmus sėdėti, nuo kokių šešių mėnesių.

Saugios maudynės

Bene daugiausia pavojų vaikų tyko vandenyje. Pasak pediatrės J.Barzdenytės, vaikai gali maudytis tik prižiūrimi suaugusiųjų ir tik su apsaugos priemonėmis.

Maudynėms svarbu švarus vandens telkinys, jame turi būti nuotėkis. Nuo užteršto vandens gali atsirasti įvairių bėrimų, pūlingų infekcijų. „Jei vaikas bijo ar nenori, jo negalima versti maudytis, nes kartais taip atsiranda vandens baimė visam gyvenimui”, – aiškina pediatrė.

Nuo kokio amžiau vaikus maudyti? Pasak J.Barzdenytės, galima maudyti ir trijų mėnesių kūdikius. Jei vaikas grūdintas – jam tai greičiausiai patiks, tik iš pradžių reikėtų apšlakstyti mažylio kojas, rankas – nenardinti vaiko į vandenį staiga. Idealu pradėti maudynes nuo metų, kai mažylis pats pradeda vaikščioti. Žinoma, diena turi būti šilta ir nevėjuota, o vandens temperatūra apie 18-19 laipsnių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.