Saulės glamonės – pavojingi spąstai

Gydytoja dermatologė pataria karštomis dienomis ypač rūpintis kūno priežiūra ir atidžiai rinktis kosmetiką

Moterims norisi būti gražioms visais metų laikais, o ypač – vasarą, kai, atrodo, pati gamta padeda pasinaudoti jos teikiamomis malonėmis. Atostogaudamos norime palepinti savo kūną vandens ir saulės glamonėmis, tačiau neretai užuot sau padėjusios galime ir pakenkti.

Saulėje plaukai išsausėja

Gydytoja dermatologė Irmunda Kizlaitienė pataria vasarą ir ypač per didelius karščius labiau paisyti savo sveikatos ir per daug nepiktnaudžiauti saule. Mūsų plaukai, veidas, visas kūnas, išvarginti ultravioletinių spindulių, tampa labiau pažeidžiami, jų priežiūra reikalauja daugiau atidos ir dėmesio. Ypač, pasak gydytojos, jautrūs saulei plaukai: saulė išdžiovina plaukus, jie tampa sausi, negyvi, praranda spalvą.

„Geriausia gynyba nuo karštų spindulių – plaukų apsauga, – sako gydytoja. – Yra daugybė priemonių, apsaugančių plaukus nuo ultravioletinių spindulių poveikio ir nuo sausėjimo, padedančių plaukams išsaugoti drėgmę. Jomis galima plaukus purkšti, įtrinti, išplovus ištepti”. Tačiau, medikės teigimu, vien kosmetikos priemonės nepadės, jei plaukų neapsaugosime natūraliu būdu – nepridengsime skarele, kepuraite ar skrybėlaite.

Plaukams labai kenkia jų džiovinimas saulėje. Ypač plaukai kenčia, kai išlipę iš sūrios jūros galvos niekuo nepridengiame – tada saulė juos dar labiau išsausina. Gydytoja pataria šlapius plaukus būtinai pridengti galvos apdangalu, o dar geriau, jei lipdami į vandenį, ypač jūrą, užsidėtume maudymosi kepuraitę.

I.Kizlaitienės teigimu, saulės nualintus plaukus būtina pamaitinti ir ilgalaikio atgaivinimo priemonėmis – kaukėmis, jas, įtrynus plaukus, laikyti ne mažiau 10-15 min. Yra daugybė liaudiškų priemonių, kurių, sako gydytoja, kiekviena moteris tikriausiai turi namuose. Sveika išplautus plaukus paskalauti ramunėlių, dilgėlių ar kitų vaistažolių nuoviru. Bet svarbiausia – suminkštinti vandenį, pavyzdžiui, į jį įlašinti keletą lašų citrinos sulčių.

Būtinas apsauginis kremas

Gydytoja pataria, jei įmanoma, apsieiti be feno. „O jei jis vis dėlto būtinas, pasistenkime, kad oro srovė nebūtų labai karšta ir stipri, – sako gydytoja. – Plaukams nesveika ir tada, kai džiovindamos juos ilgai laikome apvyniojusios rankšluosčiu – tada dar labiau išsausiname. Geriausia plaukus džiovinti natūralioje kambario temperatūroje”.

Dermatologė primena, kad saugaus buvimo saulėje laikas – rytą iki 11 val. ir nuo 15-16 val. iki vakaro. Vidudienio saulė labai agresyvi. „Ypač poilsiaujant reikia neužmiršti šių patarimų. Jų nepaisymas sukelia kai kurias odos ligas, pigmentacijos sutrikimus, priešlaikinį odos senėjimą, – sako medikė. – Jei turime apgamų, prieš deginantis būtina pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu. Jis patars, kiek laiko galima būti saulėje, kuriuos apgamus pridengti”.

Gydytoja pataria neužmiršti būtiniausios apsaugos priemonės – kremo nuo saulės, kuriuo reikėtų išsitepti 20 minučių prieš deginantis. Kremą turėtume pasirinkti priklausomai nuo to, koks odos pigmentacijos tipas – geriausiai tai gali patarti dermatologas arba kosmetologė. Galima pasitarti ir su vaistininku. „Pagrindinis reikalavimas – pradedant degintis saulės apsaugos faktoriaus indeksas (SPF) turi būti ne mažesnis kaip 15, – sako gydytoja. – Jei kūnas jau įdegęs, šis indeksas gali būti ir mažesnis. Svarbu atkreipti dėmesį į apsauginius kremo filtrus – jis turi apsaugoti ir nuo ultravioleto A (UVA), ir nuo B (UVB) spindulių. Pastarieji ypač sukelia odos pigmentaciją. Apsaugines priemones gydytoja pataria pirkti tik vaistinėje. Visus kremus tiek ant veido, tiek ant viso kūno būtina tepti storai.

Kvėpintis reikia saikingai

Dermatologės pastebėjimu, renkantis apsauginį kremą svarbu neužmiršti esminio dalyko: juo turim naudotis ne todėl, kad ne „sudegtume”, o tam, kad sau nepakenktume. Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, ar kremas atsparus vandeniui. Jei taip ir yra, vis tiek pasitepti kremu vieną kartą neužtenka. Tačiau svarbiausia, sako gydytoja, nepiktnaudžiauti saule. Persikaitinus odai galima padėti specialiais kremais, hidrogeliais, kurie suminkština ir nuramina odą. Tačiau geriausiai apie tai galvoti prieš deginantis.

Dauguma dieninių kremų turi ir apsaugos nuo saulės komponentų, tad „normaliam” buvimui saulėje jo visiškai pakanka. Tačiau jei, pavyzdžiui, visą dieną praleidžiame dirbdamos darže, sode ar kur nors kitur intensyviai kaisdamos saulėje, SPF turi būti 20 ir daugiau. Kremu reikia teptis maždaug kas valandą.

I.Kizlaitienė primena: mamos neturėtų užmiršti, kad kūdikių iki metų saulėje išvis negalima kaitinti: mažylius galima laikyti tik saulės atokaitoje. Vaikams skirti apsauginiai kremai yra patikimi, jie dažniausiai atsparūs vandeniui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.