Veždamiesi psichotropinius vaistus pasidarykite receptų kopijas

Į užsienį gydymo tikslais vežantis preparatų, kurių sudėtyje yra narkotinių arba psichotropinių medžiagų, būtina pasidaryti receptų kopijas – kitaip svečios šalies muitininkai konfiskuos vaistus, dėl ko būsite priversti nutraukti kelionę.

Išvykstant bagažai netikrinami

Prie Finansų ministerijos įsikūręs Muitinės departamentas neturi duomenų, kiek Lietuvos gyventojų, vežančių su savimi receptinius vaistus be jokių dokumentų, sulaikoma kitų šalių muitinėse. Žinoma tik tiek, jog tokių atvejų yra. Pažeidėjams surašomas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir iš jų yra konfiskuojami vaistai, reikalingi kasdieniam vartojimui.

„Mūsų funkcijos – kontroliuoti, kad į šalį nebūtų įvežamos kontrabandinės prekės, taip pat vaistai, kurių sudėtyje yra narkotinių ar psichotropinių medžiagų”, – komentavo Muitinės departamento direktoriaus pavaduotoja Eglė Cibienė.

Anot pareigūnės, visose valstybėse įvažiuojantys asmenys yra kruopščiai tikrinami. „Kertant Lietuvos sieną keleivių bagažai paprastai tikrinami tik tada, kai gauname signalą apie galimą minėtųjų preparatų pervežimą”, – pridūrė pašnekovė.

Neišmeskite pakuočių

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Narkotikų skyriaus vedėjos Jovilės Vingraitės, į užsienį veždamiesi preparatus, kurių sudėtyje yra psichotropinių ar narkotinių medžiagų, privalote laikytis šių taisyklių: jie gali būti skirti tik asmeniniam vartojimui, taip pat reikalingos ir vežamų preparatų receptų kopijos. Jų Sveikatos apsaugos ministerijoje tvirtinti nereikia.

Patariama nesivežti daugiau vaistų nei nurodyta recepte (jo kopijoje).

Be to, pažymi VVKT specialistė, medikamentus rekomenduojama laikyti orginaliose pakuotėse.

Praverstų pažyma

J. Vingraitė akcentavo, kad vaistus, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų, vežtis galima ne ilgesniam kaip 7 dienų laikotarpiui. Psichotropinių vaistų – ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui. Ką daryti, kai žmogus užsienyje užtrunka ilgiau ir jam vaistų reikia ilgesniam gydymo kursui?

Kad nekiltų tokių klausimų, VVKT specialistė siūlo su savimi vežtis ir tos šalies, į kurią vykstate, valstybine kalba parašytą gydytojo pažymą apie jūsų ligą, skiriamą gydymą ir pan.

Su šia pažyma galėsite kreiptis į užsienio šalies gydytojus – jie išrašys jums reikalingų vaistų.

Ar galima į kelioninę vaistinėlę įsidėti validolio tablečių, valerijono tinktūros? „Galima, tačiau ribotą kiekį – tiek, kiek reikalinga asmeniniam vartojimui, – aiškino specialistė. – Kad nekiltų problemų dėl bet kurių vaistų išsivežimo, dėl informacijos siūlome kreiptis į atitinkamos šalies atstovybę.”

Narkotinių ir psichotropinių vaistų vežimasis yra kontroliuojamas visose šalyse, tačiau vienodų tarptautinių kontrolės taisyklių nėra.

Perskaitykite anotacijas

Skelbiama, kad recepto kopija būtina preparatams, kurių sudėtyje yra šių narkotinių medžiagų: buprenorfino, fentanilio, metadono, morfino, petidino, tramadolio ir kt.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis dienraščiui sakė, kad preparatai, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų, skiriami esant lėtiniam skausmui. Be jų neišsiverčia sergantieji onkologinėmis ligomis, ypač kai pastarosios būna diagnozuojamos vėlyvos stadijos.

„Pakaitinis gydymas metadonu taikomas asmenims, nustojusiems vartoti intraveninius narkotikus”, – akcentavo gydytojas.

Psichotropiniams priskiriami tie vaistai, kurių sudėtyje yra šių medžiagų: alprazolamo, bromazepamo, chlordiazepoksido, diazepamo, estazolamo, flunitrazepamo, klonazepamo, klorazepato, kodeino didesnės dozės ir kitų.

A. Slatvickis pažymi, kad preparatas, kurio sudėtyje yra diazepamo, skirtas neurotinio pobūdžio sutrikimams gydyti. Be vaisto, kuriame yra šios medžiagos, neišsiverčia sergantieji sunkia šizofrenijos forma.

Beje, perspėja specialistas, psichotropinėms medžiagoms priskiriamo kodeino mažais kiekiais yra ir preparatuose, kurie skiriami sergantiesiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Šie vaistai padeda esant sausam kosuliui.

Tad komplektuojant kelioninę vaistinėlę gydytojas pataria atidžiai perskaityti anotacijas, ypač tą eilutę, kurioje aprašyta medikamentų sudėtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.