Finale neatlaikė teroristu pavadinto Zizu nervai

Dramatiška finaline kova tarp prancūzų ir italų užvakar Vokietijoje baigėsi 18-asis pasaulio futbolo čempionatas, kuriame ketvirtą kartą istorijoje triumfavo Italijos komanda. Tačiau viso pasaulio dėmesys šiandien nukreiptas į du futbolininkus – Zinediną Zidaną bei Marko Materacį.

Šių žaidėjų pavardės po vakarykščio finalo linksniuojamos dažniausiai. Už ką Materacis sulaukė vieno geriausių pasaulio futbolininkų Zidano smūgio į paširdžius? Štai kas šiandien svarbiausia. Pranešama, kad italas Zizu pavadino teroristu.

Pagrindine naujiena tapo šis įvykis, finalinės varžybos tarsi užmirštos. „Mėlynasis angelas virto velniu” – skelbia užsienio spauda.

Karjerą užbaigė smūgiu

Prancūzijos komandos kapitonas karjerą užvakar baigė smūgiu galva į priešininkų gynėjo M. Materacio krūtinę.

Televizijos kamerų užfiksuotuose kadruose matėsi, kad likus apie 10 minučių iki antrojo pratęsimo pabaigos Z. Zidanas kovodamas dėl kamuolio susistumdė su M. Materaciu ir jau norėjo grįžti į gynybą, tačiau išgirdęs italo žodžius, atsisuko ir priėjęs prie M. Materacio be jokių ceremonijų iš galvos trenkė jam į krūtinę.

Z. Zidanas už tai buvo išvarytas iš aikštės. Stadioną jis paliko eidamas pro čempionų taurę, tačiau į ją nežvilgtelėjo net akies krašteliu.

Nusiminęs

Žinoma, kad Zizu priešininką nubaudė už tai, kad italas jam pasakė kažką įžeidžiančio. Tačiau ką – niekas negali pasakyti. Skelbiama, kad po rungtynių kapitonas komandos draugams paaiškino, kodėl taip pasielgė, tačiau šie žurnalistams neišplepėjo paslapties.

„Viskas, ką noriu pasakyti apie Zizu – tik jam padėkoti. Manau, kad tą patį jam pasakys visa Prancūzija, visas futbolo pasaulis. Už tai, kad jis yra geriausias žaidėjas pasaulyje”, – užsienio žiniasklaidai po rungtynių sakė iš persirengimo kambario išėjęs puolėjas Tjeris Anri.

Prancūzijos futbolo federacijos prezidentas Žanas Pieras Eskaletė žurnalistams sakė, kad futbolininkas po rungtynių atrodė labai nelaimingas ir neištarė nė žodžio, kai federacijos vadovas jį pasveikino.

Beje, tėvynėje Z. Zidanas nesmerkiamas. Priešingai, didžiulės minios žaidėjų Paryžiuje esančiuose Eliziejaus laukuose skandavo jo vardą, o ant triumfo arkos didžiulėmis raidėmis buvo užrašyta „Mes mylime Zizu”.

Pavadino teroristu?

Prancūzijos dienraštis „Elsei” vakar išspausdino pranešimą, kuriame teigiama, kad Z. Zidanas italui smogė už tai, kad šis pavadino jį teroristu.

Zizu yra kilęs iš Alžyro, jo tėvas priklausė musulmonų tikėjimą išpažįstančiai Kabilų tautai. Esą šios tautinės grupės vyrai yra labai religingi, karingi ir labai jautriai reaguoja į įžeidimus. Neva toks Z. Zidano elgesys – įprasta šios tautos vyrų reakcija į panašius pasisakymus.

Rungtynės

Incidente dalyvavę futbolininkai buvo pastebimi visų rungtynių metu – jie pelnė įvarčius pargindinio rungtynių laiko metu.

M. Materacio pražanga leido prancūzams išsiveržti į priekį, jis pats ištaisė savo klaidą, išlygindamas rezultatą.

Rungtynių pradžioje, 6-ąją minutę M. Materacis baudos aikštelėje pargriovė besiveržusį prancūzą Floraną Maluda ir rungtynių teisėjas iš Argentinos Orasijus Elisondas ilgai nedvejodamas skyrė 11 m baudinį, kurį realizavo Z. Zidanas. Prancūzijos rinktinės kapitonas, kuriam šis mačas buvo paskutinis jo karjeroje, pataikė į skersinį, tačiau kamuolys atsimušė už vartų linijos – 1:0 prancūzai išsiveržė į priekį.

Prancūzijos futbolininkams džiaugtis teko neilgai. 19-ąją min. po kampinio M. Materacis galva pasiuntė kamuolį į Fabjeno Bartezo saugomus vartus.

Pagrindinis varžybų laikas baigėsi lygiosiomis, santykių komandos neišsiaiškino ir per pratęsimą, tad prireikė 11 m baudinių serijos, kurioje 5:3 triumfavo italai. Vienintelio smūgio nepataikė Prancūzijos komandos puolėjas Davidas Trezegė.

Italija planetos pirmenybių nugalėtoja tapo ketvirtą kartą ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik penkiskart pasaulio čempionams brazilams. Italai triumfavo 1934, 1938 ir 1982 metais.

Papildomo laiko finalo mače prireikė penktą kartą per visą čempionatų istoriją, o baudiniai buvo mušami vos antrą kartą. 1994 metais planetos pirmenybėse JAV nugalėtojais po 11 m baudinių loterijos tapo brazilai, 3-2 įveikę italus.

beje, nuo 1970-ųjų čempionato italai į pirmenybių finalus patenka kas 12 metų.

Geriausieji

Geriausiu finalinio mačo žaidėjo pripažintas Italijos rinktinės futbolininkas Andrea Pirlo.

Z. Zidanas pripažintas geriausiu šio čempionato žaidėju – jis surinko 2012 žurnalistų balsų ir 35 aplenkė italų kapitoną Fabio Kanavarą.

Rezultayviausiojo žaidėjo titulą ir auksinį batelį iškovojo vokietis Miroslavas Klozė, pirmenybėse pasižymėjęs 5 kartus, o geriausias vartininkas – Italijos vartus gynęs Džianluidžis Bufonas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.