Gatves vėsino vandeniu, kelius – smėliu

Per pastarąsias septynias karštas dienas Klaipėdos regiono keliuose buvo išbarstyta per 94 tonas smėlio. Juo siekiama apsaugoti kelio dangas nuo vadinamojo prakaitavimo. Eismo ribojimo buvo išvengta.

Pasak bendrovės „Klaipėdos regiono keliai” Klaipėdos kelių tarnybos viršininko Ramūno Sarulio, asfaltas pradeda „prakaituoti” tada, kai bitumas išplaukia į dangos paviršių. Pravažiuojantys automobiliai jį ištaško, tad lieka tik kietosios dalelės, kurios vėliau tiesiog nutrupa. Kartais pravažiuojantys automobiliai net „nulupa” visą dangą.

„Mes turime taip susitvarkyti, kad neprireiktų riboti eismo. Smėlį barstėme per pačius karščius ir tik tose vietose, kur pastebėjome asfalto „prakaitavimo” požymius. Pabėrus smėlį, pravažiuojančios transporto priemonės nebepakenkia dangai. Paprastai profilaktiškai kelio danga smėliu barstoma tuomet, kai oro temperatūra pakyla per 30 laipsnių”, – pasakojo Klaipėdos kelių tarnybos viršininko pavaduotojas Rimantas Kripaitis.

Daugiausia smėlio buvo išbarstyta kelyje Kaunas-Jurbarkas-Šilutė. Šiame kelyje ties Priekule teko pabarstyti per 5 kilometrų ruožą. Panaši atkarpa – 4,7 kilometro – smėliu buvo barstoma ir kelyje Dauparai-Gargždai-Vėžaičiai. Asfaltas buvo pradėjęs lydytis prie gamyklos „Master Foods”, karštis pakenkė ir 200-300 metrų kelio ruožus ties Jakų žiedu bei asfalbetonio baze.

Klaipėdos miesto gatvėse tokios problemos nėra, nes paprastai asfaltas „prakaituoja” tose vietose, kur jis buvo pašiurkštintas – išlietas bitumas, pabarstyta skaldelė ir suspausta volu.

Pasak bendrovės „Klaipėdos keliai” atstovų, mieste šitaip dengtų gatvių nėra, o ištisinės dangos karščiui esą labiau atsparios.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė vakar sakė negirdėjusi nusiskundimų, kad kurioje nors miesto dalyje nuo karščio būtų išsilydęs asfaltas. Pasak jos, profilaktiškai visomis karštomis dienomis gatvės buvo gausiai laistomos vandeniu.

„Paprastai gatves laistydavome tik kas keletą dienų, o per karščius laistėme ir dieną, ir naktį po keletą kartų”, – sakė I. Šakalienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.