Po švenčių biržoje – apatiškos nuotaikos

Pirmadienį biržoje tvyrojo vasariškos nuotaikos, o prekyba didesniu aktyvumu nepasižymėjo. Dėl akcijų buvo sudaryti 181 sandoriai, bendra jų apyvarta siekė 4,673 mln. litų. Vis tik didžiąją jos dalį formavo pora stambesnių sutartinių sandorių, tuo tarpu smulkiesiems investuotojams buvo sunku išsijudinti po atostogų. Brangusių akcijų buvo daugiau nei pigusių, o jų santykis pasiskirstė atitinkamai 11 ir 10.

Daugiausiai investicijų sulaukusių pozicijų sąrašo viršuj atsidūrė „Mažeikių naftos” (MNF1L) akcijos, jų apyvarta siekė 1,722 mln. litų. Beveik visa prekybos apimtis buvo sugeneruota vienu tiesioginiu sandoriu. Juo, mokant po 8,55 lito už akciją, tarp fondų buvo perskirstyta Mažeikių naftos perdirbimo bendrovės vertybinių popierių už 1,714 mln. litų. Jų kaina rinkoje sumenko 1,1 proc. iki 8,51 lito.

Neigiamą šios akcijos kurso kryptį pastarosiomis savaitėmis būtų galima aiškinti bendromis negatyviomis tendencijomis apatiškų nuotaikų apimtoje biržoje. Kita vertus, praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė vieno iš didžiausių rusiškos naftos tiekėjų – Rusijos naftos koncerno „Lukoil” viceprezidento pasisakymai, neva „Lukoil”, kaip ir kitoms valstybinėms Rusijos naftos bendrovėms, šiuo metu yra ekonomiškai nenaudinga tiekti žaliavą Mažeikiams.

„Rokiškio sūrio” (RSU1L) akcijos pirmadienį neteko dar 2 proc. savo rinkos vertės, atpigdamos iki 48 litų. Iš viso nepertraukiamos prekybos metu jų buvo perleista už 1,207 mln. litų. Didžioji dalis apyvartos buvo sukaupta vienu didesniu tiesioginiu sandoriu – juo pieninės akcijų realizuota už 1,197 mln. litų, mokant po 47,5 lito už vieną.

„Rokiškio sūris” atskleidė pirmąjį šių metų pusmetį pardavęs produkcijos už 238,687 mln. litų, arba 13,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Vien birželio mėnesį pieno perdirbimo įmonių grupė pasiekė 45,705 mln. litų apyvartą, arba 9,8 proc. didesnę nei 2005-ųjų birželį. Šie skaičiai kiek didesni už šiemet planuotą 8 proc. pajamų augimo tempą, kurio bendrovė siekia tam, kad viršytų užsibrėžtą 500 mln. litų pardavimų kartelę.

Iš kitos pusės, nerimo investuotojams galėjo sukelti bendrovės vadovo Daliaus Trumpos perspėjimas, kad antra metų pusė „Rokiškio sūriui” gali būti tokia pat bloga, koks sėkmingas buvo pirmasis metų pusmetis dėl tikėtino kainų dempingo ir pirkėjų Italijoje spaudimo peržiūrėti sutartas kainas jau sudarytiems produkcijos pardavimo kontraktams.

„Ūkio banko” (UKB1L) akcijos atpigo 0,6 proc. iki 1,82 lito, jų perleista už 76,689 mln. litų. Bankas, kurio akcijos nuo liepos 13-osios dienos bus kotiruojamos prestižiniu laikomam Oficialiajam biržos sąraše, jau po prekybos esminiu įvykiu informavo pirmąjį šių metų pusmetį uždirbęs 16,6 mln. litų neaudituoto grynojo pelno – 3,1 karto daugiau nei pernai tuo pačiu metu, kai buvo gauta 5,32 mln. litų grynojo pelno.

Pusmečio rezultatas kiek viršijo lūkesčius, turint omeny tai, jog šiemet bankas planuoja iš viso susižerti 30,6 mln. litų pelno. Vis tik šiuo metu biržoje yra susikaupusi nemaža šių akcijų pasiūla. Gali būti, jog dalį jos formuoja investuotojai, pirkę neseniai sėkmingai išplatintos 50 mln. litų vertės naujos „Ūkio banko” emisijos akcijų, kurias bankas platino mažesne nei rinkos kaina – po 1,69 lito. Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumui užregistravus naują „Ūkio banko” akcijų emisiją, jų pirkę investuotojai jau gali disponuoti naujomis akcijomis, todėl dalis jų gali susivilioti galimybę užfiksuoti pelnus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.