Radioaktyvūs skorpiono nuodai naikina smegenų navikus

Skorpionai – vieni pavojingiausių gyvūnų Žemėje. Vienas šio nedidelio nariuotakojo įkandimas gali per kelias minutes nužudyti suaugusį žmogų. Tačiau jau seniai žinoma, jog nedidelės skorpionų nuodų dozės turi gydomąjį efektą. Dar Avicena savo knygose aprašė iš skorpiono nuodų gaminamus vaistus, skaldančius inkstų akmenis.
Amerikiečių kompanijos „TransMolecular” tyrinėtojai tikisi išmokti be jokio pavojaus žmogaus gyvybei šalinti smegenų navikus radioaktyvių skorpiono nuodų terapija.
Mokslininkai pastebėjo, jog vienas baltymas, esantis geltonojo skorpiono (Leiurus quinquestriatus) nuoduose, sąveikauja su smegenų navikų ląstelėmis. Tyrinėtojai pagalvojo, jog galima kažkokiu būdu priversti šį baltymą į smegenis nunešti kažką, kas sunaikintų vėžines ląsteles.
Buvo sukurtas sintetinis skorpiono nuodas, kuris „sujungtas” su radioaktyviais jodo izotopais. Nuodų proteinas nuneša į smegenis radioaktyvius izotopus, o pastarieji sunaikina vėžines ląsteles. Šis preparatas pavadintas TM-601.
Tyrinėtojai tikina, jog radiacijos, gautos šios terapijos metu, dozė per maža, kad pakenktų organizmui. TM-601 visiškai pasišalina iš organizmo per šlapimą.
Dabar JAV vyksta naujojo gydymo metodo bandymai. Tyrimuose dalyvauja 54 savanoriai. Pirmieji rezultatai rodo, jog naujoji priemonė tikrai mažina navikus ir prailgina pacientų gyvenimo trukmę. Jeigu laboratoriniai tyrimai bus sėkmingi, tai jau greitu laiku pasaulis sulauks neįprastos, bet efektyvios priemonės kovai su baisia liga, kuri vien JAV kasmet diagnozuojama 17 tūkst. žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.