Mirusi vokiečių svajonė nuplaukė ašarų upe

Vokiečių svajonę gimtinėje iškovoti pasaulio futbolo čempionų vardus paskutinėmis pusfinalio pratęsimo minutėmis antradienį palaidojo italai, į pirmenybių finalą iškopę po 12 metų pertraukos.

Po pasaulio futbolo čempionato pusfinalio rungtynių paaiškėjo, kad dėl trečiosios vietos kovos Vokietijos ir Portugalijos rinktinės, o dėl nugalėtojų trofėjaus kovos vokiečius nugalėjusi Italijos komanda ir blankiai pirmenybes pradėjusi, tačiau vėliau stipriausias komandas nugalėjusi Prancūzijos ekipa.

Prieš pirmąjį pusfinalio susitikimą atrodė, kad vokiečiai turi daugiau kozirių – jie žaidė Dortmundo stadione, kuriame lig šiol nebuvo pralaimėję, juos palaikė kur kas daugiau sirgalių nei italus. Tačiau Italijos rinktinė po pratęsimo 2:0 (0:0) nugalėjusi šeimininkus.

Pagrindinis rungtynių, kuriose Italijos futbolininkai vokiečius pranoko daugumoje statistikos rodiklių, laikas baigėsi be įvarčių. Santykių aiškinimuisi prireikė papildomo pusvalandžio.

Jau pirmosiomis pratęsimo minutėmis italai Albertas Džilardinas ir Džanluka Zambrota pavojingai smūgiavo į vartus, tačiau kamuoliai pataikė į skersinį.

Vokiečiams neišdegė antrą kartą lemiamose šio čempionato rungtynėse sulaukti 11 m baudinių serijos – jų jau išbandyto ginklo šiose pirmenybėse. Nežinia, kaip serija būtų pasibaigusi Italijos futbolininkams – jie tris kartus per paskutinius keturis pasaulio čempionatus buvo priversti pasitraukti pralaimėję baudinių serijas.

Tačiau loterijos išvengta – „Skuadra adzura” nusišypsojo laimė. Italai pratęsimą užbaigė taip, kaip ir pradėjo – smūgiais į vartus, tik šį kartą taikliais. 119-ąją min. Italijos ekipą į priekį išvedė Fabijus Grosas, o paskutines vokiečių viltis palaidojo jau po dviejų minučių greitą italų kontraataką įvarčiu užbaigęs Alesandras del Pjeras.

„Būtų tikra neteisybė, jei būtume pralaimėję ar turėtume žaisti rusišką ruletę, mušdami 11 m baudinius, – po rungtynių sakė italų strategas Marčelas Lipis, pažymėdamas, kad jo auklėtiniai buvo stipresni tiek techniškai, tiek psichologiškai. – Mes buvome geresnė komanda ir nemanau, jog vokiečiai galėtų tvirtinti priešingai.

„Esame labai nusivylę, tačiau galiu tik pagirti savo komandą, juk ji dar labai jauna. Jie pademonstravo tvirtą dvasią bei charakterį ir privertė visą šalį jais didžiuotis. Sveikinu Italiją su patekimu į finalą. Tačiau toks jau yra futbolas ir dėl to jis toks jaudinantis”, – po rungtynių sakė Vokietijos futbolo rinktinės treneris Jurgenas Klinsmanas.

Beje, J. Klinsmanas po šių pirmenybių greičiausiai imsis vadovauti JAV nacionalinei komandai, praneša „The Daily Telegraph”. Anot leidinio, strategas jau sudarė preliminarią sutartį su JAV futbolo federacija.

Italijos rinktinė iki šiol pasaulio čempione yra tapusi tris kartus (1934, 1938 ir 1982 metais), o šiemetinis finalas bus jau šeštasis komandos istorijoje. Sekmadienį Berlyno olimpiniame stadione dėl pasaulio čempionų vardų jie žais su Prancūzijos vienuolike – 1998 metų planetos čempionai pusfinalyje trečiadienį 1:0 (1:0) įveikė Europos vicečempionę Portugalijos komandą.

Portugalai nuo pat rungtynių pradžios stengėsi surengti kuo daugiau pavojingų atakų, tačiau nepraėjus nei trečdaliui pirmojo kėlinio prancūzai juos pristabdė ir privertė priešininkus žaisti kur kas lėčiau.

Galutinė varžybų statistika rodo, kad portugalai žaidė aktyviau – jie daugiau laiko kontroliavo kamuolį, dažniau smūgiavo vartų link ir į vartų plotą, kėlė daugiau kampinių, tačiau vienintelį rungtynių įvartį 33-iąją min. nuo 11 m žymos pelnė prancūzų kapitonas Zinedinas Zidanas. Nors Portugalijos vartininkas Rikardas atspėjo smūgio kryptį, tačiau stipriai ir taikliai muštą kamuolį jis tik vos vos palietė pirštų galais.

Pagal panašų scenarijų žaista ir iki antrojo kėlinio pabaigos. Tuomet Portugalijos futbolininkai, kaip ir susitikimo pradžioje ėmė žaisti greičiau ir pavojingiau – jie dažniau smūgiavo į vartus ir dukart, po prancūzų vartininko Fabjeno Bartezo klaidų, vos nepasiuntė kamuolio į vartus. Tačiau pasižymėti jiems nepavyko.

Po prancūzų pergalės prieš nugalėtojų titulą gynusius brazilus itin liaupsinamas Z. Zidanas per 107 mačus Prancūzijos nacionalinėje komandoje įmušė jau 30 įvarčių ir pakartojo Žiusto Fonteno ir Žano Pjero Papeno pasiekimus. Prancūzų pergalė taip pat nutraukė Portugalijos 19 nepralaimėtų rungtynių seriją.

Portugalai po 40 metų pertraukos kovos dėl trečiosios vietos su vokiečiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.