Duris į Europą Lietuvai atvėrė karūna

Šiemet Kaune švenčiant Valstybės dieną prisimenamas ne tik karalius Mindaugas, bet ir karalienė Morta

„Tai mūsų valstybingumo pradžia. Arba – mūsų valstybės Europoje pradžia. Mindaugo karūnavimo diena Lietuvai reikšminga šventė. Didelė. Svarbi”, – pasitinkant liepos 6-ąją minimą Valstybės dieną „Kauno dienai” sakė istorikas Alfredas Bumblauskas.

Šiemet Kaune pirmą kartą prisimenama ir moteris, buvusi šalia Lietuvos karaliaus visą jo valdymo dešimtmetį.

Tai – Mindaugo žmona karalienė Morta. 1253-iaisiais popiežiaus Inocento IV valia ji buvo karūnuota kartu su Mindaugu.

Diena, nulėmusi valstybę

„Ši diena remiasi į istoriją, į mūsų valstybingumo pradžią”, – kalba poetas Justinas Marcinkevičius apie šventę, kurią švenčiant prisimenama, kad tada, XIII amžiuje, Mindaugo karūnavimas reiškė svarbiausią dalyką: Lietuvos valstybę pripažino Vakarų Europa ir priėmė į savo šeimą kaip lygiateisę narę.

„Mano supratimu, šalia naujosios Lietuvos valstybingumo pradžios, tai yra Vasario 16-osios, Liepos 6-oji yra antroji pagal svarbą mūsų valstybės šventė. Tai reikšminga data Lietuvai ir kiekvienam iš mūsų”, – sakė „Kauno dienai” Just.Marcinkevičius.

„Reikia džiaugtis, kad kažkada mes įkūrėme savo valstybę ir išlaikėme Lietuvos valstybingumo idėją”, – apie Mindaugo karūnavimo svarbą kalbėjo Osvaldas Daugelis, Nacionalinio K.M.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius. „Nors vyresniajai, viduriniajai kartai galbūt reikšmingesnė Vasario 16-oji, bet Liepos 6-oji Lietuvai taip pat labai svarbi”, – teigė jis.

Karalius – visada gerai

„Valstybės diena yra Valstybės diena! Ką dar galėčiau pasakyti apie šią šventę?” – stebėjosi kompozitorius Giedrius Kuprevičius, paklaustas, su kuo jam asocijuojasi Mindaugo karūnavimo diena. „Mažai ir nelaimingai šaliai karalius visada yra gerai”, – juokavo jis.

„Na, savo klaustukų aš, žinoma, turiu, – prisipažino G.Kuprevičius. – Istorija pilna neaiškumų. Kiek ten tų karalių, karalienių ir karūnų iš viso buvo, regis, nesutaria ir patys istorikai”.

„Kai pagalvoji, švenčių šiuo metu Lietuvoje yra per daug. Ir religinės, ir valstybinės, ir tautinės… Nėra kada dirbti. Bet kad švenčiame Valstybės dieną – aš nieko prieš”, – pabrėžė kompozitorius.

„Mano manymu, tai galbūt net svarbiausia šventė Lietuvoje, – sakė G.Kuprevičius apie Mindaugo karūnavimo dieną. – Nepriklausomybes turime dvi. Gal turėsime ir trečią, kai sugrius Europos Sąjunga. O valstybingumo pradžia buvo tik vieną kartą”.

Į Kauną atkeliavo Karalienės Mortos premija

Šiandien, karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos išvakarėse, Kaune pirmą kartą iškilmingai nuskambės ir jo žmonos – Lietuvos karalienės Mortos vardas.

Istorikų duomenimis, kartu su savo vyru karaliumi Mindaugu per jo valdymo dešimtmetį Morta stengėsi, kad Lietuva pasinaudotų europinės civilizacijos vaisiais: raštu, mokslu, menais, kultūra, krikščioniškojo tikėjimo tiesomis. Nors XIII amžiaus šaltiniai skurdūs, šiandien neabejojama, kad karalienė Morta Didžiojo Kunigaikščio, vėliau – karaliaus Mindaugo pilyje buvo reikšminga figūra.

„Negausūs duomenys liudija Mortą buvus tvirtai savo nuomonę ginančia karaliene”, – teigia profesorius istorikas Edvardas Gudavičius.

Šiandien Kauno rotušėje Lietuvos kultūros fondas savo įsteigta Karalienės Mortos premija apdovanos talentingus vaikus už pasiekimus muzikos, dailės, literatūros, kitose meno srityse.

Lietuvos karalienės Mortos vardo premija jau kelerius metus teikiama istorinėse Lietuvos vietose – Šiauliuose, Vilniuje, Trakuose, Kernavėje. Šiemet atėjo Kauno eilė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.