Kernavėje vėl atgims praeitis

Liepos 6 – 8 dienomis Valstybiniame Kernavės kultūriniame rezervate rengiamas tradicinis festivalis „Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje”. Lankytojai istorinėje aplinkoje galės susipažinti su archeologinių žinių pagrindu rekonstruotais amatais. Tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis skirtas Mindaugo karūnavimo – Valstybės dienai paminėti.
Kernavės piliakalnių ramybę jau aštuntą kartą sudrums prieš šimtus metų gyvavusi praeitis – ginklais žvangins kariai, į svečius kvies senosios baltų ir kaimyninių kraštų gentys, o šventinę nuotaiką sustiprins klajojantys muzikantai.
Šių metų šventės akcentas – viduramžių Kernavės istorijos ir amatų pristatymas. Lankytojai galės stebėti XIII-XIV a. būsto statyba bei sužinoti daug įdomaus apie medinį viduramžių miestą. Čia bus demonstruojami Kernavei būdingi amatai ir radinių kopijos: siuvama avalynė, ornamentuojama beržo tošis, gaminami stiklo karolių vėriniai bei puošnūs ir prabangūs juvelyriniai dirbiniai, žiedžiami ir degami puodai.
Festivalio programa bus papildyta ir dar nedemonstruotais amatais. Tai viduramžių vitražo gamyba, sidabro gaminių liejimas, Vakarų baltų keramikos gamyba, pinti neolitiniai dirbiniai šaudymas iš arbaleto.
Lietuvių ir kaimyninių šalių meistrai parodys ir papasakos kaip senovėje buvo gaminami titnaginiai, kauliniai bei geležiniai įrankiai, audžiamos ir pinamos juostos, pamokys svečius nulipdyti ar nužiesti puodą, nukalti monetą ar senoviniu būdu užkurti ugnį.
Lankytojai galės pasiklausyti grupės iš Vokietijos „Fidelius” senaisiais instrumentais atliekamos viduramžių muzikos, grupės iš Baltarusijos „Stary Olsa”. Šventės svečius linksmins folk-roko grupė „Atalyja”, ansamblis „VISI”, Rugiaveidė su folkloro grupe „Sedula”, skambės archajiškų pučiamųjų muzikos instrumentų lurų garsai.
Didėjantį festivalio populiarumą liudija augantis lankytojų skaičius – pernai renginį aplankė 22 tūkstančiai svečių. Norint išvengti automobilių spūsties bus įrengtos papildomos stovėjimo aikštelės, centrine miestelio gatve bus organizuotas tik vienpusis transporto eismas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.