Virš gėlių klombos trankosi pykčio žaibai

Biržuose daug diskusijų jau anksčiau kėlusios Antrajame pasauliniame kare žuvusių sovietinių karių kapinės vėl kaitina aistras.

Politiniai kaliniai ir tremtiniai pasipiktino išvydę, kad kapinių centre, priešais raudona žvaigžde pažymėtą paminklą, įrengta klomba nušvito Rusijos valstybės vėliavos spalvomis – balta, mėlyna ir raudona.

Stačiakampio formos plotas buvo apsodintas šių Rusijos vėliavą atkartojančių spalvų gėlių juostomis.

„Tai – pataikavimas Rusijai ir pasityčiojimas iš netoli esančio Nepriklausomybės paminklo. Reikalaujame rajono valdžios, kad klomba būtų apsodinta kitos spalvos gėlėmis – „Panevėžio rytui” sakė Tremtinių ir politinių kalinių sąjungos Biržų skyriaus pirmininkas Povilas Stakionis.

Specialiai sušauktame skyriaus posėdyje savo reikalavimus raštiškai išdėstę tremtiniai užvakar pareiškimą įteikė rajono merui Regimantui Ramonui.

Vadina nuolaidžiavimu Rusijai

Tremtiniai susirinkę į posėdį kalbėjo, esą Rusija Lietuvai taip nenuolaidžiauja, kaip tą daro Lietuva.

Jie nurodė konkretų pavyzdį.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos lėšomis buvo padarytas paminklas Jakutijoje žuvusiems lietuvių tremtiniams. Jį norėta pastatyti aukų žūties vietoje, tačiau Maskvos valdininkai tai daryti uždraudė.

Paminklą teks pastatyti Vilniuje prie Genocido muziejaus.

Susirinkimo dalyviai teigė neįsivaizduojantys, kad kur nors Rusijoje palaidotų lietuvių karių kapinės galėtų būti apsodintos lietuviškos trispalvės spalvų gėlėmis. Jei taip ir atsitiktų, esą jau kitą dieną jos būtų išrautos.

Patenkino ambasadoriaus norą

Karių kapinių apželdinimo Rusijos nacionalinės vėliavos spalvomis pageidavo Rusijos ambasada Lietuvoje. Ji lėšas skyrė ne tik pernai vasarą atliktiems rekonstrukcijos darbams, bet ir tolimesniam kapinių tvarkymui.

Kapinių priežiūra ir jų apželdinimu rūpinasi „Biržų komunalinis ūkis”.

Tačiau pagal projektą, klomba apželdinta turėjo būti kitaip – mėlyna spalva turėjo būti gėlyno viduryje, o raudona ir balta – aplinkui.

„Biržų komunalinio ūkio” apželdinimo konsultantės Linos Januševičienės teigimu, sukeisti spalvas vietomis pagal tai, kaip jos išdėstytos Rusijos vėliavoje, pageidavo Rusijos ambasadorius.

„Aš atsižvelgiau į šį ambasadoriaus prašymą. Tik gėlės buvo pasodintos ne tokios, kaip patvirtinta projekte. Raudonai spalvai pažymėti turėjo būti naudojamos tulpės, mėlynai – neužmirštuolės. Šių gėlių žydėjimo laikas nesutampa, todėl jų ir nenaudojau. Vienintelė gėlė, baltai spalvai pažymėti – sprigė žydi visą vasarą”, – sakė L.Januševičienė.

Konsultantė projekte numatytas gėles pakeitė ilgai žydinčiomis petunijomis.

Vertina skirtingai

Biržiečiai tokį svetimos valstybės vėliavos pagerbimą vertina prieštaringai.

„Suprantama, kai svetimos valstybės vėliava yra iškeliama prie ambasadų ar oficialių valstybių vadovų vizitų metu. Tačiau vėliavos spalvų atkartojimas gėlyne atrodo juokingai. Juolab kad tarybiniams kariams labiau tiktų raudona spalva”, – „Panevėžio rytui” teigė 68 metų Jonas K.

Kita jauna biržietė savo požiūrį nusakė trumpai: „Vieni čia mato vėliavą, kiti – tik gėles”.

Biudžetinės įstaigos darbuotoja Renata M. pasakojo Taline mačiusi Estijos valstybinės vėliavos spalvomis nudažytas šaligatvio plyteles – esą visi per jas vaikšto ir nelaiko išniekinimu.

Meras neįžvelgia nieko blogo

Biržų rajono savivaldybės apželdinimo specialistė Zita Pipirienė, „Panevėžio rytui” teigė, kad tikslus vėliavos spalvų atkartojimas gėlyne yra pažeidimas – taip projekte nėra numatyta.

Tuo tarpu meras R.Ramonas „Panevėžio rytui” sakė tame nematąs nieko blogo.

„Kapinės yra šventas dalykas, todėl ir gėlės jose šventos. Tuo labiau kad tai yra žuvusių rusų tautybės karių kapinės”, – teigė rajono vadovas.

Prieš 10 metų, kai rajono meru buvo konservatorius Saulius Kubiliūnas, Antrojo pasaulinio karo metais žuvusių karių kapines norėta perkelti į kitą vietą. Užprotestavus visuomenei, jos buvo paliktos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.