Gruzija tikisi bendradarbiauti su Lietuva žemės ūkio srityje

Antradienį Lietuvos žemės ūkio ministerijoje lankėsi Gruzijos žemės ūkio viceministro Mirian Dekanoidze vadovaujama delegacija.

Pasak svečius sutikusio žemės ūkio viceministro Jono Kondroto, Lietuva nuėjo sudėtingą kelią, norėdama įstoti į Europos Sąjungą, todėl dabar gali pasidalyti savo patirtimi daugelyje Gruziją dominančių sričių. „Mūsų šalys galėtų bendradarbiauti plėsdamos ir intensyvindamos prekybą žemės ūkio ir maisto produktais, taip pat keistis mokslinių tyrimų rezultatais, organizuoti seminarus, konferencijas, kvalifikacijos kėlimo kursus Gruzijos žemės ūkio specialistams”, – sakė J.Kondrotas.

Susitikimo metu informuota, kad prekyba žemės ūkio ir maisto prekėmis su Gruzija sudaro nedidelę Lietuvos užsienio prekybos dalį. 2005 m. eksportas (sušaldytos žuvys, salyklas, miltai) į Gruziją sudarė 0,02 proc. bendro žemės ūkio ir maisto prekių eksporto, o importas (mineraliniai vandenys, vynas, prieskoniai, riešutai) – 0,23 proc.

Svečius iš Gruzijos žemės ūkio ministerijos ypač domino maisto saugos, žemės ūkio ir maisto produktų kokybės politikos klausimai, augalų apsaugos, sėklininkystės, augalininkystės produkcijos gamybos sritys. Gruzinai aiškinosi, kokia mūsų šalies Valstybinės augalų apsaugos tarnybos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos organizacinė struktūra ir veiklos sritys. Jie domėjosi ir situacija Lietuvos pasienio kontrolės punktuose, turimomis tyrimo laboratorijomis.

Gruzijai šiuo metu ypač aktualūs sėklininkystės klausimai, nes ji neturi sėklų kokybę kontroliuojančios institucijos, todėl šalyje plačiai prekiaujama neaiškios kilmės sėklomis. Jau ne vieneri metai didelį susirūpinimą kelia ir labai mažas kviečių derlius – tik 2-2,5 t iš hektaro.

Gruzinų delegacija buvo susirūpinusi ir eksportuojamo vyno kokybe, nes, lankydamiesi Lietuvos parduotuvėse, pamatė falsifikuoto vyno, pasak svečių, gadinančio puikaus gruziniško vyno vardą.

Susitikimui baigiantis, žemės ūkio viceministras J.Kondrotas pakvietė Gruzijos žemės ūkio ir maisto pramonės įmones bei organizacijas dalyvauti tarptautinėje specializuotoje žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje ,,AgroBalt 2006″, kuri šiemet vyks rugsėjo 7-9 d. Šiauliuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.