Ilgiausias pasaulio tunelis: Laerdalas – Aurlandas

Ilgiausias Ledarlo tunelis pasaulyje atidarytas 2000 metais Norvegijoje. Požeminio kelio ilgis – 24,5 kilometrų.

125 milijonus JAV dolerių kainavusio tunelio statyba užtruko penkerius metus. Norvegų pasididžiavimu tapęs kelias sujungė Bergeną su rytine šalies dalimi, įskaitant sostinę Oslą. Iki tol susisiekimas tarp šių teritorijų buvo keblus, nes reikėjo važiuoti per aukštus kalnus. Žiemą, nukritus temperatūrai ir siaučiant pūgoms, susisiekimas tapdavo beveik neįmanomas.

Į po kalnais esantį tunelį oras ne tik pučiamas specialiais ventiliatoriais, bet ir atnaujinamas. Oras į vidų patenka pro abu įvažiavimus, o teršalai išsiurbiami per tam skirtas angas. Oro atnaujimui pastatyta pirmoji ir vienintelė pasaulyje valymo stotis, kuri iš oro pašalina tiek dulkes, tiek teršalus.

Tunelio statybai sunaudota 200 tūkst. 5 metrų aukščio plieninių ramsčių ir 35 tūkst. kubinių metrų cemento, rašoma bergen-guide.com.

Dėmesio nusipelno ir apšvietimas. Pervažiuoti tunelį užtrunka apie 20 minučių. Kelią į dalis atskiria trys milžiniško salės, esančios kas 6 kilometrai. Įprastame tunelyje apšvietimas – baltas. Tačiau olose specialiai pakabintos mėlyną ir geltoną šviesą skleidžiančios lempos. Taip sukuriama iliuzija, kad kas 6 kilometrai automobilis išvažiuoja į lauką.

Ypatingas dėmesys skirtas tunelio apsaugai: įrengta gausybė avarinių telefonų, ugnies gesinimo taškų, aikštelių apsisukimui, išvažiavimo kelius rodančių ženklų, kurie automatiškai įsijungia pasinaudojus bent vienu pagalbos telefonu. Į tunelį įvažiuojantys ir išvažiuojantys automobiliai suskaičiuojami ir nufotografuojami.

Ilgiausių pasaulio tunelių dešimtukas:

1 Laerdalas, Norvegija – 24 510 m.

2 Šongnanšanas, Kinija – 18 040 m.

3 St. Gotthardas / San Gottardo, Šveicarija – 16 918 m.

4 Arlbergas, Austrija – 13 972 m. 5 Šuehšanas, Kinija – 12 900 m.

6 Frejus, Prancūzija – Italija – 12 895 m.

7 Mont-Blanc / Monte Bianco, Prancūzija – Italija – 11 611 m.

8 Gudvangas, Norvegija – 11 428 m.

9 Folgefonnas, Norvegija – 11 150 m.

10 Kanetsu (pietinė atšaka), Japonija – 11 055 m.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.