Dailininkas tėviškei atvežė knygą

Savaitgalį į Joniškį trumpai iš Melburno (Australija) grįžo dailininkas Adolfas Vaičaitis. Savo kraštiečiams jis atvežė ir pristatė pernai išleistą ekslibrisų knygelę, kurioje apie 60 ekslibrisų, iš kurių net 25 skirti rašytojams, poetams, apie 20 – dailininkams ir kitiems menininkams. Tai pirmas tokio pobūdžio leidinys Lietuvoje.

Pernai viešėdamas Lietuvoje A.Vaičaitis susitiko su šiauliečiu rašytoju Leonu Peleckiu-Kaktavičiumi ir pasiteiravo, ar būtų įmanoma LIetuvoje išleisti ekslibrisų knygelę. Ji pasaulį išvydo pernai rugpjūčio pabaigoje.

1915 metais gimęs dailininkas pirmąjį ekslibrisą padarė 1942-1943 metais savo gero bičiulio Bernardo Brazdžionio paprašytas. A. Vaičaičio sukurtas knygos ženklas literatūros klasiką lydėjo visą gyvenimą.

1944 metais A. Vaičaičiui emigravus į Vakarus, o po metų – į Australiją, dailininko kūrybinis braižas pasikeitė. Nuo realistinio stiliaus dailininkas perėjo prie abstrakčiojo meno, taip atskleisdamas savyje daug naujo, netikėto, subtilaus.

„Kurdamas knygos ženklą, galvoju apie žmogų, kuriam jis skirtas, charakterį”, – pasakoja A.Vaičaitis.

Tačiau tiesmukiškai žodžių apie charakterį suprasti nereikėtų. A.Vaičaitis ekslibrisus daro taip, kaip jam atrodo. Dauguma ekslibrisų skirti A.Vaičaičio buvusiems jaunystės laikų bičiuliams ir geriems pažįstamiems kaip Henrikui Radauskui, Pulgiui Andriušiui, Sigitui Gedai., Jeronimui Cicėnui, Jonui Mašanauskui, Salomėjai Neriai, Eimuntui Nekrošiui, Romui Kalantai, Juozui Grušui, Česlovui Milošui ir kitiems.

A.Vaičaitis į Lietuvą iš Australijos pirmą kartą grįžo po 55-erių metų – 1999 metais. 2001 metais Joniškio J.Avyžiaus viešajai bibliotekai jis atvežė savo darbų kopijų ir straipsnių apie save ir kūrybą.

Su A.Vaičaičiu Joniškyje susitiko Vilniaus dailės akademijos profesorius Juozas Galkus. Pastarasis teigė, kad sovietiniais laikais oficialiose meno istorijose pasigesdavo A.Vaičaičio, savo ekslibrisais garsėjančio visame pasaulyje, vardo. J.Galkus, nagrinėjantis prieškario plakatą, tikisi, kad dailininkas iš Australijos nemažai galės patalkinti atkuriant šio žanro istoriją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.