Krėvės-Mickevičiaus dukters palaikai grįžo į Lietuvą

Varėnos rajono Subartonių kaimo kapinaitėse amžinojo poilsio atgulė rašytojo Vinco Krėvės-Mickevičiaus dukters Aldonos Onos Mošinskienės palaikai.

Mošinskienė gimė Azerbaidžano sostinėje Baku, kur tuo metu gyveno ir kūrė Krėvė. 1920 metais, kai mergaitei buvo penkeri, tėvai grįžo į Lietuvą. 1944-aisiais rašytojo šeima emigravo į Vakarus.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Filadelfijos mieste gyvenusios Mošinskienės paskutinę valią – po žemiškos kelionės ilsėtis Lietuvoje šalia motinos ir tėvo – įvykdė vyro sūnėnas Aleksandras Markauskas su žmona Greise, nes Mošinskienė vaikų neturėjo.

Moteris mirė pernai gruodį sulaukusi 90 metų. Urna su mirusiosios pelenais buvo parvežta į Krėvės memorialinį muziejų, iš kurio giminės, kaimo bendruomenė velionę palydėjo į paskutinę kelionę. Po gedulingų mišių kapinių koplytėlėje, Mošinskienė buvo palaidota Krėvės šeimos kape.

1954 metais mirusio rašytojo palaikai į gimtinę sugrižo 1992-aisiais. Juos kartu su motinos palaikais urnose parvežė pati Mošinskienė, nes Krėvė buvo išreiškęs norą būti palaidotas gimtuosiuose Subartonyse šalia savo tėvų ir senelių. Tąkart Mošinskienė ne tik parvežė lietuvių literatūros klasiko palaikus, bet ir atskleidė iki tol nežinomus jo biografijos faktus, muziejams padovanojo rankraščių, asmeninių rašytojo daiktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.