Derybos vyksta visuose frontuose

Socialdemokratai kruopščiai skaičiuoja kandidatui į premjerus reiškiamos paramos balsus Seime

Socialdemokratai tikisi sulaukti daugumos Seimo narių paramos savo kandidatui į ministrus pirmininkus Gediminui Kirkilui, nes dėl to derasi bemaž su visomis parlamento frakcijomis.

Taip pat tikimasi, kad bus pritarta G.Kirkilo sudarytos Vyriausybės programai ir naujasis ministrų kabinetas galės pradėti dirbti iki liepos 20-osios, kai numatyta pratęstosios Seimo pavasario sesijos pabaiga.

Pakoregavo ankstesnį sprendimą

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdyje, šeštadienį vykusiame Vilniuje, pritarta partijos dalyvavimui formuojant centro kairės mažumos Vyriausybę. Socialdemokratų derybininkams leista tartis su visomis parlamentinėmis frakcijomis dėl paramos kandidatui į premjerus ir keturioliktosios Vyriausybės programai.

„Iki šiol galiojęs tarybos sprendimas leido mums dirbti tik su buvusiais koalicijos partneriais – Darbo partija, socialliberalais ir valstiečiais liaudininkais. Bet dabar yra nauja, kitokia situacija, nes turime pasirašytą susitarimą su valstiečiais liaudininkais, Pilietinės demokratijos partija ir liberalcentristais dėl centro kairės bloko sudarymo. Tarybos leidimas buvo reikalingas, kad galėtume šiame bloke dalyvauti ir rodyti iniciatyvą”, – žurnalistams aiškino Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Specialiu nutarimu LSDP taryba pritarė Prezidento Valdo Adamkaus pasiūlytai G.Kirkilo kandidatūrai į premjero postą.

Taryba įpareigojo LSDP derybų grupę, kurioje yra G.Kirkilas, J.Olekas, laikinasis premjeras Zigmantas Balčytis bei partijos pirmininko pavaduotojas Juozas Bernatonis, derėtis su Seimo frakcijomis dėl pateiktos kandidatūros į ministrus pirmininkus bei centro-kairės Vyriausybės programos palaikymo.

Kalbėjosi su liberaldemokratais

Socialdemokratai dėl jų kandidato į premjerus bei Vyriausybės programos paramos tariasi su konservatoriais, tačiau šiems nerimą sukėlė žinia, jog analogiškos derybos vyksta ir su nušalintojo Prezidento Rolando Pakso vadovaujamais liberaldemokratais.

Pasak J.Oleko, derybas su kitomis frakcijomis socialdemokratai galėtų nutraukti tik tuomet, jei konservatoriai pažadėtų balsuojant pritarti G.Kirkilo kandidatūrai. Jei konservatoriai „balsuos kojomis”, tai yra nedalyvaus balsavime, socialdemokratams reikalinga ir kitų parlamentinių frakcijų parama.

„Vien konservatorių nekliudymas neužtikrina mažumos Vyriausybės, todėl mes siūlėme apsispręsti. Jie artimiausiu laiku pasakys, kokia forma parems mažumos Vyriausybę – jeigu jie balsuos už, tokiu atveju mums nereikėtų jokių kitų prašymų iš kitų frakcijų, jeigu jie nedalyvaus balsavime, mums teks prašyti kitų frakcijų, kurios neįeina į bendradarbiavimo susitarimą”, – sakė J.Olekas.

Šeštadienį vakare socialdemokratai susitiko su liberaldemokratais ir diskutavo apie galimą paramą kandidatui į premjerus ir mažumos Vyriausybei. J.Olekas „Kauno dienai” patvirtino, kad „kol kas nekalbama apie galimybę liberaldemokratams dalyvauti formuojant Vyriausybę”.

Laukia pokalbių rezultatų

Tikimasi, kad jau šiandien su konservatoriais bus pasirašytas susitarimas, kuriuo šie įsipareigotų paremti mažumos Vyriausybę. Socialdemokratai savo ruožtu žada į naujojo ministrų kabineto programą įtraukti kai kurias konservatorių siūlomas nuostatas. Vakar vėlai vakare socialdemokratai su konservatoriais diskutavo šiuo klausimu.

Konservatorių atstovai tvirtina, kad toks susitarimas įmanomas tuomet, kai socialdemokratai baigs derybas su visomis parlamentinėmis partijomis ir patys apsispręs, ar susitarimas vis dar reikalingas.

Prezidentui pateikus G.Kirkilo kandidatūrą į premjerus, mažumos Vyriausybę formuotų keturios partijos – socialdemokratai, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristai bei „pilietininkai”. Seime šis centro kairiųjų blokas turi 53 vietas iš 141.

Jei socialdemokratų kandidatą į premjerus paremtų 26 vietas parlamente turintys konservatoriai, šių balsų pakaktų patvirtinti G.Kirkilo kandidatūrai.

Kandidatas į premjerus tvirtinamas paprasta Seimo narių dauguma – jo kandidatūrą turi paremti daugiau nei pusė balsavusių parlamentarų. Susilaikiusieji faktiškai priskiriami prie balsavusiųjų prieš.

Tvirtina portfelių dar nedalijantys

Socialdemokratai tikina, jog postų ministrų kabinete bei parlamente dalybos dar nepradėtos. Laukiama rytoj Seime įvyksiančio balsavimo dėl premjero kandidatūros rezultatų.

„Portfelių pasidalijimo mes dar nesvarstome. Kai suderinsime premjero kandidatūrą, tada ir apie portfelius kalbėsime”, – žurnalistams sakė LSDP pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Jis pabrėžė nematąs problemų, jeigu rūpesčių su teisėsauga turinčios Darbo partijos „politiškai švarūs” atstovai Seime prisidėtų prie naujos Vyriausybės formavimo.

„Darbo partija įsivarė save į kampą su kritusiu korupcijos šešėliu. Esu už tai, kad kalti atsakytų už savo neteisėtus veiksmus. Bet tie, kurie nėra nusikaltę, neturėtų būti ištrinami iš politinio gyvenimo”, – įsitikinęs A.Brazauskas.

G.Kirkilas oficialiai deklaruoja, kad „darbiečiai” nebus atstovaujami naujoje Vyriausybėje, tačiau gana teigiamai atsiliepė apie kai kuriuos jų deleguotus ministrus, leisdamas suprasti, kad jie galėtų pasilikti kabinete, jeigu nutrauktų ryšius su Darbo partija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.